Siirry suoraan sisältöön

Kahdeksan vinkkiä edetä uralla

Uralla voi edetä muuallekin kuin pomon paikalle. Nämä vinkit vievät sinua haluamaasi suuntaan.

Nuori mies nojaa seinään työpaikallaan.

1. Mieti, mitä työltä haluat, mitä olet jo saavuttanut ja mihin vielä haluaisit ehtiä.

 
Ole rehellinen itsellesi. Älä ajattele vain sitä, miten uralla on tapana edetä vaan sitä, mitä itse haluat – ehkä hauskemman tai vähemmän stressaavan työn? Mieti selkeä tavoite ja kirjoita suunnitelma sen saavuttamiseksi. Jos suunnitelma ei tunnu toimivan, vaihda strategiaa.
 

2. Kerro muillekin.

 
Älä panttaa itselläsi tietoa siitä, että haluat päästä ylöspäin tai muihin tehtäviin – muuten siitä ei tiedä kukaan. Kerro toiveistasi mahdollisuuksien mukaan esimiehelle tai tuttavallesi ja muissa yhteyksissä, joista ajattelet olevan hyötyä aiassa.
 

3. Verkostoidu muidenkin kuin työtoveriesi kanssa.

 
Ammatilliset järjestöt, oma ammattiliitto, nettiverkostot ja muu yhteydenpito sinua kiinnostavalla alalla työskenteleviin auttavat myös piilotyöpaikkojen löytämisessä. Ole aktiivisesti esillä.
 

4. Päivitä taitojasi.

 
Pidä huolta siitä, ettet putoa kehityksen kelkasta etenkään urasi kannalta tärkeimpien asioiden osalta. Tartu työpaikkasi koulutusmahdollisuuksiin tai etsi muita tapoja pitää osaamisesi ajan tasalla. Muista, että pelkät sisältö- tai tekniikkakurssit eivät ehkä riitä. Saatat tarvita esimerkiksi johtamistaidon koulutusta, joihinkin tehtävin jopa laajemman tutkinnon.
 

5. Valmistaudu työn vaihtoon.

 
Tutustu hyvän hakemuksen perusteisiin ja laadi pohja, josta voit pyytää esimerkiksi uraneuvojan kommenttia. Lue, miten onnistut työhaastattelussa ja harjoittele esiintymistaitojasi.
 

6. Uskalla hakea sellaistakin työpaikkaa, joka kuulostaa hieman liian haasteelliselta tai itsellesi vieraalta.

 
Seuraa työmarkkinoita avoimin silmin, mutta älä ota vastaan liian suuria saappaita.
 

7. Tunnista, missä olet hyvä.

 
Älä pidä kynttilää vakan alla, vaan tuo esiin tavoitteesi kannalta hyödylliset ominaisuutesi ja osaamisesi. Arvioi mahdollisuutesi miettimällä taitojasi – ei vain tehtäviä, joita olet hoitanut.
 

8. Ole joustava.

 
Jos työurallasi tulee käänteitä, jotka eivät johda haluamaasi suuntaan, ole valmis etsimään uusia suuntia ja toimintatapoja. Uusia mahdollisuuksia voi ilmaantua mistä tahansa. Ole valmis muuttamaan urasuunnitelmiasi myös henkilökohtaisen elämän muutosten vuoksi.

Jaa artikkeli:

Tutustu muihin artikkeleihin