Siirry suoraan sisältöön

Työntekijällä on oikeus harkita rauhassa työsuhteen päättämissopimusta

Korkein oikeus päätti, ettei ilman riittävää harkinta-aikaa solmittu työsuhteen päättämissopimus pätenyt.

Nainen harkitsee asiakirjan allekirjoittamista.
Erton edunvalvontajohtaja Saara Arola kertoo korkeimpaan oikeuteen edenneestä tapauksesta, jossa työntekijä oli irtisanonut kuusitoista vuotta kestäneen työsuhteensa työnantajansa ehdotuksesta. Työnantaja oli kutsunut työntekijän tapaamiseen, mutta ei etukäteen kertonut, että halusi puhua työsuhteen päättämisestä.  
 
Neuvottelu kesti kaksi tuntia ja työntekijä sai pitää sinä aikana vain yhden lyhyen tauon, jolloin hänellä oli lupa soittaa puheluita. Työntekijä pyysi pidempää taukoa, mutta siihen ei hänen mukaansa suostuttu. Työnantaja vaati työntekijää päättämään kahdessa tunnissa allekirjoittaako hän sopimuksen työsuhteensa päättämisestä. Työntekijä allekirjoitti sen. 
 
Neuvottelussa työntekijälle esitettiin sopimuksen vaihtoehdoksi varoituksen sisältävää menettelyä, joka voi pahimmillaan johtaa irtisanomiseen. Tilaisuudessa keskusteltiin myös yhtiön heikosta taloudellisesta tilanteesta sekä tyytymättömyydestä työntekijän suoriutumiseen työssään. Työntekijä oli siksi uskonut, että hänet irtisanotaan joko heti tai myöhemmin. Työntekijä ei välttämättä ilman asiantuntija-apua pysty arvioimaan, onko parempi, että työsuhde päätetään sopimalla vai että hänet irtisanotaan. 
 
”Asia eteni korkeimpaan oikeuteen, jossa asia ratkaistiin syyskuussa. Ratkaisun mukaan työsuhteen päättämissopimus ei päde, koska työntekijälle ei annettu riittävästi aikaa harkita päätöstään. Työnantajan olisi myös pitänyt antaa työntekijälle mahdollisuus hankkia asiantuntija-apua esimerkiksi ammattiliitosta. Korkein oikeus määräsi työnantajan maksamaan työntekijälle irtisanomisajan palkkaa ja korvausta työsuhteen perusteettomasta päättämisestä”, Saara Arola kertoo. 
 
Arolan mukaan työsuhteen päättämissopimukseen liittyvät asiat askarruttavat työntekijöiden mieliä ja niitä kysellään usein Erton työsuhdeneuvonnasta. Arola toteaa, että sopimuksella saattaa olla hyvinkin merkittäviä vaikutuksia esimerkiksi työttömyysturvaan. Siksi hän kehottaakin työsuhteen päättämissopimusta harkitsevien tutustumaan sopimukseen huolellisesti, pyytämään harkinta-aikaa ja ottamaan yhteyttä Erton työsuhdeneuvontaan.

Jaa artikkeli:

Tutustu muihin artikkeleihin