Siirry suoraan sisältöön

”Luottamusmies on pienten puolella”

Tuore luottamusmies Emilia Kankaanpää haluaa edistää ainakin palkkatasa-arvoon liittyviä asioita. Muiden auttaminen palkitsee luottamusmiehen, hän tietää.

Emilia Kankaanpää istuu toimistossa ja hymyilee.
”Olen DGF:n CDZ-tullaustiimissä. Rakastamme täällä näitä lyhenteitä”, Emilia Kankaanpää, 39, nauraa. Hän työskentelee siis DHL Global Forwardingin tullaustiimissä Vantaalla etenkin tuontitullauksen parissa.  
 
Kankaanpää on ollut talossa jo kohta 14 vuotta, mutta työ opettaa edelleen viikoittain uusia asioita. 
 
”Tykkään siitä, ettei tämä ole tavallista puurtamista ja aina samaa, vaan että työ tarjoaa haasteita.”
 
Ammattiliittoon Kankaanpää on kuulunut aina. Äiti kehotti häntä liittymään ainakin työttömyyskassaan jo ensimmäisessä kesätyöpaikassa, ja vakinaisen työpaikan kohdalla oli luontevaa siirtyä oman alan liittoon. 
 
”Itselleni on itsestäänselvyys, että liittoon pitää kuulua. Tai ei pidä, vaan kannattaa kuulua”, Kankaanpää sanoo. 
 

Sopivan tarkka luottamusmieheksi

 
Emilia Kankaanpää aloitti luottamusmiehenä viime marraskuussa. Edellinen luottamusmies oli jäämässä eläkkeelle, joten työkaveri kysyi, voisiko Kankaanpää olla kiinnostunut tehtävästä. 
 
”Minut pitkään tuntenut työkaveri sanoi, että sopisin tehtävään. Olen kuulemma sopivan pilkuntarkka ja pitänyt täällä jo valmiiksi ihmisten puolia.”
 
Luottamusmiehen tehtävään oli lopulta kaksi ehdokasta. Äänestyksessä toiseksi jääneestä tuli varaluottamusmies.
 
”Meillä on hyvät suhteet, olemme samassa tiimissä.”
 
Luottamusmiestä, henkilöstön edustajaa ja työsuojeluvaltuutettua on nostettu esiin työnantajan puolesta. 
 
”Meistä tehtiin haastattelut koko yksikön viikkolehteen, jonka ihmiset kyllä ainakin selaavat läpi. On ollut myös puhetta, että voisin käydä uusien työntekijöiden perehdytyspäivissä esittäytymässä.”
 

Kaikkea ei tarvitse tietää 

 
Uuteen tehtäväänsä tuore luottamusmies on saanut tukea Erton koulutuksista. Niissä lähdettiin liikkeelle ihan perusteista ennen kuin pureuduttiin syvemmälle aiheisiin. 
 
”Kävimme läpi lakijuttuja. Saimme hyviä ja havainnollistavia esimerkkejä ilman että firmojen nimet tulivat ilmi”, Kankaanpää kiittelee. 
 
Koulutuksista sai myös kontakteja, joihin voi olla yhteydessä. Erton juristeilta asioihin saa tarvittaessa oikean kannan, joten itse ei tarvitse tietää kaikkea. 
 
”Vaikka tykkään kyllä tutkia itsekin. En heitä suoraan pyyhettä kehään, että selvittäkää te, minä vastaan sitten kysyjälle. Tässä saa samalla itsekin tietoa ja taitoja”, Kankaanpää pohtii. 
 
Ensimmäiset kuukaudet luottamusmiehenä ovat sujuneet rauhallisesti. Vastaan on tullut pieniä tilanteita, jotka on saatu selvitettyä hyvin. 
 
”Tuntuu mukavalta saada auttaa kollegoita ja pistää työnantajalle hanttiin laillisesti, ilman että tarvitsee pelätä saavansa kenkää”, Kankaanpää nauraa. 
 
Yksi ensimmäisistä tilanteista koski irtisanoutuneen henkilön kesälomia, jotka työnantaja yritti perua.
 
”Niitä lomia ei muuten peruttu. Tuntui kiitolliselta, kun henkilö jota asia koski, oli niin helpottunut tilanteen selviämisestä.”
 

Palkkatasa-arvoa eteenpäin

 
Luottamusmiehenä Kankaanpää haluaa edistää ainakin palkkatasa-arvoa.
 
”Se on menossa täällä jo oikeaan suuntaan, mutta vauhtia voisi potkia vielä vähän lisää. Täällä kuulee nopeasti, jos jokin asia on huonosti ja saa taustatukea. Tuulimyllyjä vastaan ei tarvitse taistella yksin. Lähtökohtaisesti tämä on hyvä firma.  Työntekijöiden hyvinvointiin panostetaan ja tukea saa paljon.”
 
Asiat etenevät ja hoituvat, kun niitä lähestyy rauhallisella otteella.  
 
”Tämä pesti vaatii, että osaa olla asiallinen. Huutamalla ei pärjää.”
 
Tehtävässä motivoi etenkin ihmisten auttaminen. 
 
”Tykkään auttaa muita ja huolehtia, että heillä menee hyvin ja on hyvä olla. Olen aina ollut pienten puolella ja on kiva tuottaa ihmisille hyvää mieltä.”

Jaa artikkeli:

Tutustu muihin artikkeleihin