Siirry suoraan sisältöön

Miten työelämä muuttuu?

Kysyimme kolmelta asiantuntijalta miten työelämä tulee muuttumaan.

Nainen miettii työpöytänsä äärellä

Pia-Maria Nickström ja Hanna Tikander: Lyhyitä uria ja monipuolisia ammatteja

 
“Me olemme aika hyvä esimerkki siitä, miten työelämä muuttuu. Meillä on oma yritys ja myymme erilaisia palveluita. Meillä ei ole vain yhtä liikeideaa, vaan myymme laajasti osaamistamme. Meidän tapaisemme yrittäjät tulevat lisääntymään. 
 
Monet nuoret haluavat vahvistaa erilaisia taitojaan käymällä kursseja ja kouluttautumalla, eivätkä loistaa vain yhdellä osa-alueella. Joku voi olla esimerkiksi dj, mutta myös kampaaja ja tarjoilija. Dj-työ on kutsumus, mutta se ei työllistä, joten sen ohella tehdään jotain muutakin.
 
Olimme vähän aikaa sitten yritysvierailulla, jossa näimme tuttuamme. Kysyimme, kuinka pitkään hän oli ollut työpaikassaan töissä. Hän vastasi, että melko pitkään eli 1,5 vuotta. Nauroimme yhdessä, että se tosiaan on nykyään jo hirveän pitkä aika olla yhdessä työpaikassa. Tulevaisuudessa ei enää haluta olla samalla työnantajalla kymmentä vuotta. Varsinkin työelämän alkuvaiheessa kokeillaan monenlaisia paikkoja ja mietitään, mikä voisi olla itselle sopivin. 
 
Työ ei myöskään ole sidoksissa yhteen fyysiseen paikkaan, vaan Suomeen voi tehdä töitä vaikka jostain päin maailmaa auringon alta. Se on vapautta.” 
 
Pia-Maria Nickström ja Hanna Tikander ovat intohimoisia säästäjiä ja sijoittajia ja pitävät suosittua Mimmit sijoittaa -blogia ja podcastia. He ovat tunnettuja myös Instagramissa ja järjestävät Mimmit sijoittaa -tapahtumia. Nykyään Mimmit sijoittaa on osakeyhtiö, joka työllistää Nickströmin ja Tikanderin.
 

Aku Varamäki: Ihmisyys ja inhimillisyys on valttikortteja

 
“Uskon, että teknologia tulee olemaan yhä tärkeämpi osa kaikkea työtä. Siitä tulee entistä intuitiivisempaa ja huomaamattomampaa käyttää, mutta teknologiset valmiudet ja kyky ymmärtää teknologiaa korostuvat. Meiltä poistuu paljon sellaisia rutiinitehtäviä, joihin menee vielä nyt paljon aikaa. Tulevaisuudessa ihmisten rooli on hyödyntää omia inhimillisiä kyvykkyyksiä – olla ihmisiä toisillemme. Vain me voimme ymmärtää toistemme ainutlaatuista kokemusmaailmaa. Meidän tehtävä on siis miettiä, miten me teknologiaa hyödynnämme ja mikä sen rooli on. 
 
Yksi tulevaisuuden keskeisimmistä haasteista on se, että uutta työtä syntyy valtavasti ja työtehtävät muuttuvat näin neljännen teollisen vallankumouksen kynnyksellä. Jo nyt pienissä ja keskisuurissa yrityksissä osaavan työvoiman löytäminen on suurin kasvun este. Osaamisvaje on suuri haaste monella eri tasolla. Meidän on haastettava itsemme oppimaan uutta ja pois vanhasta. 
 
Toivon, että tulevaisuudessa työelämä on aiempaa inhimillisempää. Olemme pitkään yrittäneet tulla koneiden kaltaisiksi. Nyt meidän pitäisi kiinnittää paljon enemmän huomiota fysiologisiin tarpeisiimme, kuten esimerkiksi siihen että nukumme riittävästi, mutta myös henkiseen maailmaamme eli siihen, mitä tunnemme. Tällä hetkellä työelämässä ei vielä huomioida tunteita kovin hyvin.”
 
Aku Varamäki yksi Workday Designers -yrityksen perustajista. Hän on työpäivämuotoilija, joka auttaa ihmisiä ymmärtämään työn murrosta ja yrityksiä kehittämään työelämän inhimillisyyttä. Vuonna 2019 Varamäki kirjoitti Future Proof – tulevaisuuden työkirja -kirjan työn tulevaisuudesta. 
 

Juri Aaltonen: Eriarvoisuutta ja vastuunottoa

 
“Ihmisten asema työmarkkinoilla tulee eriytymään. Osan on pakko tehdä pienemmän palkan tai varallisuuden vuoksi täyttä työaikaa. Ne, joilla on korkeampi palkkataso ja joilla on varallisuutta esimerkiksi perinnön vuoksi, voivat pohtia työajan lyhentämistä. 
 
Työt eivät katoa, mutta niiden sisältö tulee muuttumaan. Muutoksen vauhti kiihtyy jatkuvasti. Se vaatii ammatillisen osaamisen päivittämistä. Työntekijät joutuvat kantamaan yhä enemmän itse vastuun osaamisensa pitämisestä ajan tasalla. Se on ehdottomasti väärin. Työnantajien pitäisi lain mukaan kantaa siitä vastuu. Trendi näkyy jo nyt esimerkiksi henkilöstön kouluttamiseen käytetyn rahan ja ajan vähenemisenä, vaikka osaamisvaatimuksia on yhä enemmän.
 
Tulevaisuudessa myös työelämän ja yksityiselämän sovittaminen yhteen tulee olemaan entistä haastavampaa. Työn tekemisen muodot ovat muuttuneet ja monessa työssä käytetään sähköisiä alustoja ja sosiaalista mediaa. Moni miettii, missä työn ja yksityiselämän raja kulkee? Se hämärtyy entisestään.”
 
Juri Aaltonen on Erton puheenjohtaja. Hän on koulutukseltaan työoikeuteen erikoistunut oikeustieteen lisensiaatti. Aaltonen on kansallisen ja kansainvälisen ay-toiminnan kokenut toimija.

Jaa artikkeli:

Tutustu muihin artikkeleihin