Siirry suoraan sisältöön

10 vinkkiä aktiiviseen työkaveruuteen

Yhteistyön työyhteisö – TYÖ2 -hanke tutki työkaveruutta suomalaisessa työelämässä. Lue tulosten pohjalta muodostetut 10 vinkkiä aktiiviseen työkaveruuteen.

Nainen ja mies tutkivat läppärin ruutua.

1) Omien arvojen mukaisesti työskentely

 
Pohdi ja tiedosta omat elämänarvosi ja työstä niitä myös arkkipäivän työssäsi. Arjessa näkyvät arvot ovat periaatteita, joiden tulisi ohjata työskentelyäsi. Tuo siis arvosi arkeesi asti. Keskustele arvoistasi myös työkavereidesi kanssa. Jos koet esimerkiksi arvonasi jonkin tässä 10 kohdan listassa olevan kohdan, pyri toimimaan sen mukaisesti.
 

2) Omat ja muiden odotukset

 
Erota muiden odotukset omistasi ja ole oma itsesi työpaikallasi aitona, läsnä olevana työkaverina. Älä luule tietäväsi muiden odotuksia ja toiveita, vaan kysy ja keskustele. Ole avoin ja rohkea rakentavassa hengessä.
 

3) Ammattitaito ja sen kehittäminen

 
Luota omaan ammattitaitoosi ja jaa osaamistasi ja tietouttasi myös muille. Sharing is caring! Kehitä omaa osaamistasi seuraamalla alasi kehitystä ja uusinta tietämystä alaltasi.
 

4) Arjen hienovaraiset kohtaamiset

 
Tervehtiminen, toisten huomioiminen, arkisten kuulumisten kysyminen. Pienillä ja hienovaraisilla, kehollisilla eleillä ja asioilla on suuri merkitys työyhteisön hyvinvoinnin kannalta.
 

5) Kuuntelutaito

 
Kuuntele työkavereitasi ja arvosta ”pysähtyneitä” hetkiä. Kuuntelutaito ja kyky pysähtyä tähän hetkeen ovat todella tärkeitä ammattitaidon elementtejä nykyisessä, nopeatempoisessa työelämässä.
 

6) Kiitollisuus

 
Ole kiitollinen työkavereistasi ja työstäsi. Sano kiitos myös ääneen työkaverillesi hyvin tehdystä työstä tai tuesta, jota olet saanut häneltä.
 

7) Toiveikkuus ja valoisuus

 
Keskity hyvään, älä vello negatiivisuudessa. Hakeudu positiivisten työkavereiden seuraan. Suhtaudu optimistisesti asioihin ja ole toiveikas työkaveri. Näin kykenet näkemään merkityksellisyyttä ja valopilkkuja myös työyhteisön vaikeina hetkinä ja hankalissa tilanteissa. Tämä myös lisää positiivisuuden kierrettä - luot tällöin optimismin uskoa myös työkavereihisi.
 

8) Huumori ja haavoittuvuus

 
Tiedosta rakentava huumori ja haavoittuvuuden kokeminen ja jakaminen tärkeinä osina työkaveruutta. Nauru ja työskentelyote, jossa on pilke silmäkulmassa, edistää terveyttä ja vahvistaa yhteishenkeä työkavereiden kesken. Toisaalta omien heikkouksien näkyväksi tuominen, niiden jakaminen ja rakentava käsittely voi lujittaa kokemusta hyvästä työkaveruudesta.
 

9) Empatia ja erilaisuuden arvostaminen

 
Osoita myötätuntoa työkavereitasi kohtaan arjen hetkissä. Kunnioita jokaisen työkaverin ainutlaatuisuutta ja anna heille oma tilansa tehdä työnsä omalla tavallaan.
 

10) Palautuminen

 
Pidä huolta palautumisestasi ja ole armollinen itsellesi ja työkavereillesi. Tiedosta ja kiinnitä huomiota palautumiseen työstä ja kysy myös työkaveriltasi, miten hän palautuu ja sujuuko se hyvin.
 
Laiho, Maarit; Ryömä, Arto; Satama, Suvi; Teerikangas, Satu.
Turun yliopisto. Turun kauppakorkeakoulu (13.5.2020).

Jaa artikkeli:

Tutustu muihin artikkeleihin