Jäsenmaksut

ERTOn jäsenmaksu 2023 on 1,25 % bruttopalkastasi. Käytännössä maksu on 10–44 euroa kuukaudessa. Jäsenmaksu sisältää ERTOn, työttömyyskassan ja jäsenyhdistyksen jäsenmaksun.

ERTOn jäsenmaksu on 1,25 % bruttopalkasta, kuitenkin aina vähintään 10 euroa ja enintään 44 euroa. Jäsenmaksuun sisältyy liiton jäsenyyden lisäksi jäsenyys työttömyyskassassa sekä omassa ammatillisessa jäsenyhdistyksessä.

Ammattiliiton jäsenmaksun voit vähentää verotuksessa, koska se on tulonhankkimismeno. Se perustuu siihen, että ammattiliitto neuvottelee työehtosopimuksista ja huolehtii työntekijöiden oikeuksista työpaikoilla.

Ilmoitamme tiedot maksamistasi jäsenmaksuista automaattisesti verottajalle. Tarkista summa veroehdotuksestasi.

Voit laskea jäsenmaksusi suuruuden alla olevalla laskurilla.

Laskuri

Kuukausitulot €/kk
LASKE JÄSENMAKSUSI

Jäsenmaksut

Työssäkäyvät

ERTOn jäsenmaksu on 1,25 % bruttopalkasta, kuitenkin aina vähintään 10 euroa ja enintään 44 euroa. Jäsenmaksuun sisältyy liiton jäsenyyden lisäksi jäsenyys työttömyyskassassa sekä omassa ammatillisessa jäsenyhdistyksessä.

Jäsenmaksu, kun et saa palkkaa

Jäsenmaksumme minimi on 10 €. Minimimaksua maksat niiltä kuukausilta, kun et saa palkkaa. Tällaisia tilanteita ovat muun muassa

 • äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaa/hoitovapaa (Huom. Jos työnantajasi maksaa sinulle ensimmäisien kuukausien ajalta palkkaa, palkkatulosta maksetaan normaali jäsenmaksu)
 • asevelvollisuus
 • opiskelu
 • määräaikainen eläke
 • palkaton vapaa
 • palkaton sairausloma
 • virkavapaa
 • lomautus, silloin kun et ole oikeutettu päivärahaan
 • Kelan peruspäiväraha, työmarkkinatuki tai yli kuukauden kestävä karenssi.

Ilmoitathan aina palkattomat kuukautesi ERTOlle mahdollisimman pian liiton eAsioinnissa »

Opiskelijajäsenyys

Päätoimisen opiskelijan jäsenmaksu on 10 €/vuosi. Opiskelijajäsenyys ei kuitenkaan sisällä työttömyyskassan jäsenyyttä eli työttömyysturvaa. Jos teet töitä opintojesi ohella edes satunnaisesti, sinun kannattaa harkita, että liittyisit maksavaksi jäseneksi ja samalla työttömyyskassaan. Kun olet täyttänyt jäsenyys- ja työssäoloehdot, sinulla on valmistumisesi jälkeen mahdollisuus saada ansiosidonnaista työttömyysturvaa, jos et heti saa töitä.

Lue lisää opiskelijajäsenyydestä »

Jäsenmaksu, jos saat päivärahaa

Jos saat työttömyyskassalta päivärahaa tai muuta korvausta esimerkiksi työttömyyden tai lomautuksen vuoksi, työttömyyskassa perii jäsenmaksun automaattisesti maksamastaan etuudesta. Jos olet siis esimerkiksi koko kuukauden ajan työtön tai lomautettu, sinun ei tarvitse maksaa jäsenmaksua, jos päivärahasta peritty jäsenmaksu ylittää minimimaksun 10 euroa. Jos päivärahasta peritty jäsenmaksu ei ole vähintään minimisumma, muistathan maksaa erotuksen. Erotuksen voi suorittaa muutamalta kuukaudelta kerrallaan.

Silloin kun teet osa-aikatyötä tai olet osan kuukaudesta töistä ja saat näin soviteltua päivärahaa, maksat tienaamiesi tulojen osalta jäsenmaksun. Suorita maksu todellisen summan mukaan, vaikka se jäisi alle minimisumman.

Jäsenmaksu, jos olet yrittäjä

Yrittäjän jäsenmaksu on 19 €/kk. Yrittäjäjäsenyys ei sisällä työttömyyskassajäsenyyttä eli työttömyysturvaa. Muuten ainoa ero jäsenten etuihin on se, että ERTO ei hoida itsensä työllistäjien riitoja, koska heillä ei ole työsuhdetta. Itsensä työllistäjä voi kuitenkin välillä olla työsuhteessa, jolloin hän saa apua myös työsuhdeasioissa. Lisäksi itsensä työllistäjille on otettu vastuuvakuutus. Se kattaa vahingot, jos jotain sattuu vaikkapa toimeksiantajan omaisuudelle.

Huom! Jos olet ollut jäsenemme ja aloitat yritystoiminnan, voit säilyttää jäsenyytesi työttömyyskassassa korkeintaan 18 kuukauden ajan (ns. jälkisuoja-aika). Jälkisuoja-aikana jäsenmaksu määräytyy ennen yrittäjyyttä tai mahdollista työttömyyttä olleen palkkatulon, ei yritystulon mukaan. Jälkisuoja-ajalla olevan yrittäjäjäsenen jäsenmaksu on siis 1,25 % ennakonpidätyksen alaisesta yrittäjyyttä tai mahdollista työttömyyttä edeltäneestä palkkatulosta, kuitenkin vähintään 10 ja enintään 44 €/kk.

Jäsenmaksu, kun jäät eläkkeelle

Eläkeläisjäsenen jäsenmaksu on 75 €/vuosi. Loppukalenterivuosi eläkkeelle siirtymisestä alkaen on maksuton.

Lue lisää eläkeläisjäsenyydestä »

Vuoden 2023 viitepostitukset:

Jäsenmaksunsa itsemaksaville jäsenille lähetetään 9.1. postitse viitelistat vuodelle 2023. E-laskulla jäsenmaksunsa maksaville lähtee normaalisti kuukausittaiset jäsenmaksut uusilla maksutiedoilla. Myös työttömyyspäivärahaa saaville jäsenille lähetetään viitelista työllistymisen varalta. Tammikuun jäsenmaksun eräpäivä on 15.2.2023. Jos viitelista ei jostain syystä saavu perille, otathan yhteyttä osoitteeseen jasenpalvelu(at)erto.fi.

Työnantajaperinnässä olevien jäsenten palkanlaskijat saavat vuoden 2023 viitteet joulukuussa 2022.

ERTOn jäsenmaksut vuonna 2022

ERTOn jäsenmaksu vuonna 2022 oli 1,36 % ennakonpidätyksen alaisesta bruttotulosta, kuitenkin enintään 44,50 ja vähintään 11,50 euroa kuukaudessa.

Muut maksulajit vuonna 2022:

 • Palkaton aika: 11,50 euroa kuukaudessa
 • Yrittäjäjäsen: 19 euroa kuukaudessa (jälkisuoja-ajalla oleva yrittäjäjäsen: 1,36 % ennakonpidätyksen alaisesta yrittäjyyttä
 • tai mahdollista työttömyyttä edeltäneestä palkkatulosta, kuitenkin enintään 44 ja vähintään 11,50 euroa kuukaudessa)
 • Opiskelijajäsen: maksuton
 • Eläkeläisjäsen: 102 euroa per vuosi.

Kun vaihdat toisesta liitosta ERTOon

Jos siirryt ERTOon toisen liiton jäsenyydestä, huolehdithan että jäsenmaksu tulee maksettua jokaiselta kuukaudelta joko edelliseen liittoon tai ERTOon. Katko jäsenmaksuissa vaarantaa työttömyysturvasi. Voit valtuuttaa ERTOn hoitamaan eron edellisestä liitosta lisäämällä siitä tiedon jäsenhakemukseen.

Jos siirryt vuosimaksullisesta työttömyyskassasta, joka ei palauta sinulle ns. käyttämättä jääneitä kuukausia, laita siitä viestiä jäsenhakemuksen lisätietoihin tai jäsenpalvelun sähköpostiin jasenpalvelu(at)erto.fi. Hyvitämme käyttämättä jääneen osan sinulle.

Lue lisää jäsenmaksusta