Uusi vuosi – uusi duuni? Mitä kannattaa huomioida työpaikkaa vaihtaessa
Blogi

Uusi vuosi – uusi duuni? Mitä kannattaa huomioida työpaikkaa vaihtaessa

Kirjoittaja: Camilla Heikkinen Julkaistu:

Vuodenvaihteen jälkeen saattavat uudet työkuviot tuntua houkuttelevalta ajatukselta. Alle on koottu muutamia tärkeitä seikkoja, jotka kannattaa huomioida, mikäli aikoo siirtyä uuden työnantajan palvelukseen.

Muista mahdollinen kilpailukielto

Tarkista työsopimuksestasi, onko siinä kilpailukieltoehto. Joskus työsopimukseen kirjataan kilpailukieltoehto työnantajan toimintaan tai työsuhteeseen liittyvästä erityisen painavasta syystä. Tällöin työntekijällä ei ole oikeutta siirtyä kilpailevan yrityksen palvelukseen tai harjoittaa itse kilpailevaa toimintaa työsuhteen päättymisen jälkeen Työsopimuksessa sovittu kilpailukieltokaan ei kuitenkaan rajoita työntekijää siinä tapauksessa, että ehto ei ole pätevä. Kilpailukiellon pätevyys kannattaakin tarkistuttaa ERTO:n työsuhdeneuvonnassa.

Kilpailukiellot ovat tänä vuonna muuttumassa maksullisiksi, tosin ensin on siirtymäaika. Lue lisää aiheesta kohti reilumpia kilpailukieltosopimuksia -blogikirjoituksestamme. Työnantajia voi muistutella tästä uudistuksesta ja siitä, että tarpeettomat kilpailukiellot voi siirtymäaikana irtisanoa ilman irtisanomisaikaa.

Noudata irtisanomisaikaa

Toistaiseksi voimassa olevan työsopimuksen voit päättää irtisanomalla sopimuksen. Työsopimus päättyy tällöin irtisanomisajan kuluttua siitä, kun työnantaja on saanut tiedon irtisanomisesta. Työntekijällä on velvollisuus tehdä töitä ja työnantajalla maksaa palkkaa irtisanomisajan loppuun saakka.

Työnantaja saattaa vapauttaa sinut irtisanomisaikana työvelvoitteesta. Siitä huolimatta palkka tulee maksaa koko irtisanomisajalta. Kannattaa kuitenkin pyytää työnantajan ilmoitus työvelvoitteesta vapauttamisesta kirjallisena, jotta myöhemmin ei synny epäselvyyttä poissaolon syystä. Vaikka sinut olisi vapautettu työvelvoitteesta, lojaliteettivelvollisuus on silti voimassa, eli et saa tehdä mitään sellaista, josta voi aiheutua työnantajalle vahinkoa. Tämä velvoite päättyy vasta sitten, kun työsuhde on päättynyt.

Tee työsopimus kirjallisesti

Suomen lainsäädännön mukaan työsopimus voidaan tehdä suullisesti, kirjallisesti tai sähköisesti. Suullinen sopimus on siis pätevä. Työsopimus kannattaa kuitenkin aina tehdä kirjallisesti, jotta myöhemmin ei tule epäselvyyttä siitä, mitä on sovittu.

Lähetä uusi työsopimuksesi tarkistuspalveluumme

Me ERTO:ssa tarjoamme jäsenillemme työsopimuksen tarkistuspalvelun, johon voit lähettää työsopimuksesi lakimiehen tarkistettavaksi. Suosittelemme lämpimästi lähettämään työsopimuksen asiantuntijallemme kommentoitavaksi ennen sen allekirjoittamista.

Camilla Heikkinen
Juristi

Camilla neuvottelee henkilöstöpalvelualan työehtosopimuksen.