Laittomasta irtisanomisesta ei tarvitse selvitä yksin
Haasteiden edessä

Laittomasta irtisanomisesta ei tarvitse selvitä yksin

Mitä tehdä kun työnantaja väittää sinun tehneen jotain, mitä et tehnyt? Kun työnantaja vielä käyttää väitettä irtisanomisperusteena, tilanteesta on hankala selvitä ilman apua.

Tällainen tilanne oli muutama vuosi sitten eräällä jäsenellämme, joka työskenteli taksinvälittäjänä taksinvälityskeskuksessa. Hänen työnantajansa alkoi ilman riittäviä todisteita väittää jäsenen välittäneen ennakkotilauskyytejä taksinkuljettajana toimineelle puolisolleen. Väitetyn toiminnan takia työnantaja irtisanoi jäsenemme työsuhteen.

Työntekijän vakuutteluista huolimatta työnantaja piti kiinni irtisanomispäätöksestään. Tässä vaiheessa jäsenemme otti yhteyttä ERTOn työsuhdeneuvontaan, jossa asiaa alettiin yhdessä selvittää. Kun toistuvista neuvotteluista työnantajan kanssa ei ollut mitään hyötyä, asia vietiin lopulta oikeuteen asti.  

Voitto hovioikeudesta

Jäsen hävisi riidan käräjäoikeudessa. Asiasta valitettiin kuitenkin hovioikeuteen, jossa juttu voitettiin. Työnantajalle ei myönnetty asiasta valituslupaa korkeimpaan oikeuteen.

Juttu oli hankala ja vaati erityistä ymmärrystä niin taksinvälitystoiminnan luonteesta kuin lainopillista erityisosaamista. Jäsenellä ei olisi ollut mitään mahdollisuutta lähteä taistelemaan asiassa yksin.

Hovioikeuden päätöksen mukaan työnantajalla ei ollut mitään asiallisia perusteita irtisanomiselle, joten työnantaja velvoitettiin maksamaan jäsenelle korvausta työsuhteen perusteettomasta päättämisestä noin 11 000 euroa.

Vahingonkorvauksen määrää korotti myös se, ettei työnantaja antanut työntekijälle mahdollisuutta hankkia avustajaa tai muutoinkaan valmistautua etukäteen kuulemistilaisuuteen, joka pidettiin ennen työsuhteen päättämistä.

Vahingonkorvausten lisäksi taksiyhtiö velvoitettiin maksamaan jäsenen oikeudenkäyntikulut, jotka nousivat noin 40000 euroon. ERTO olisi maksanut kaikki jäsenelle aiheutuvat oikeudenkäyntikulut siinä tapauksessa, että juttu olisi hävitty. ERTOn oikeusturvassa riski oikeudenkäyntikuluista ei nimittäin jää jäsenelle, eikä jäsen joudu itse maksamaan mitään.