ERTO voitti käräjäoikeudessa – jäsen sai 30 000 euroa korvausta laittomasta työsuhteen päättämisestä
Haasteiden edessä

ERTO voitti käräjäoikeudessa – jäsen sai 30 000 euroa korvausta laittomasta työsuhteen päättämisestä

Jäsenemme vei ERTOn maksuttoman oikeusturvan avulla käräjäoikeuteen työsuhteen päättämistä koskevan erimielisyyden. Käräjäoikeus totesi työsuhteen päättämisen laittomaksi ja tuomitsi työnantajan maksamaan jäsenelle korvauksia noin 16 000 euroa sekä irtisanomisajan palkkaa ja lomakorvauksia noin 14 000 euroa.

Tapahtumat alkoivat sen jälkeen, kun työnantaja oli lomauttanut työntekijän 1.3.2016. Kesällä 2016 työntekijä oli kutsuttu lomautuksen aikana hetkeksi töihin, minkä jälkeen hän jatkoi lomautettuna kunnes jäi perhevapaalle. Pari vuotta myöhemmin työntekijä päätti hoitovapaansa ja ilmoittautui työnhakijaksi TE-toimistoon, sillä työnantaja ei ollut missään vaiheessa ilmoittanut työntekijälle lomautuksen päättymisestä. Niinpä työntekijä oli olettanut lomautuksen jatkuvan edelleen.

TE-toimisto pyysi työntekijältä uudempaa lomautusilmoitusta, jota työntekijä sitten pyysi työnantajalta. Työnantaja kuitenkin vastasi ilmoittamalla, että katsoi työntekijän työsopimuksen purkautuneen, koska työntekijä ei ollut perhevapaansa päättymisen jälkeen palannut työhön eikä ollut ilmoittanut seitsemän päivän kuluessa pätevää syytä poissaololleen.

”Työsopimuslain mukaan työnantajalla on velvollisuus ilmoittaa toistaiseksi voimassa olevan lomautuksen päättymisestä työntekijälle. Käräjäoikeus katsoi, että työntekijä oli siis perustellusti voinut olla siinä käsityksessä, että lomautus on jatkunut kesän 2016 lyhyen työjakson jälkeen”, ERTOn edunvalvontajohtaja Saara Arola kertoo.

Siten työnantajalla ei ollut oikeutta käsitellä työsopimusta purkautuneena. Vaikka työntekijä oli mahdollisesti laiminlyönyt perhevapaasta ja sen kestosta ilmoittamisen, sillä ei ollut käräjäoikeuden mukaan merkitystä. Työnantajalla ei kuitenkaan ollut oikeutta päättää työsuhdetta purkamalla tai irtisanomalla.

”Käräjäoikeus tuomitsi työnantajan maksamaan jäsenelle maksettavien korvausten lisäksi myös kaikki ERTOlle aiheutuneet oikeudenkäyntikulut. Koska jäsenellemme oli myönnetty ERTOn maksuton oikeusturva, hän ei olisi joutunut maksamaan mitään kuluja, vaikka juttu olisi hävitty”, Arola toteaa.

Tuomio ei ole lainvoimainen, eli työnantajalla on oikeus hakea siihen muutosta.

Lue lisää siitä, mitä oikeusturva tarkoittaa käytännössä ja miksi sanomme, että ERTOn oikeusturva on yksi parhaista?