Siirry suoraan sisältöön

LoimuSpeksi 2024: Mahtava Mahti-Ahti - Totuus naamion takaa

Tiedote Digmaritille – Pomminvarma hitti - LoimuSpeksi kutsuu yleisön apuun pelastaakseen maailman!

Työryhmän yhteiskuva Saivolla ensi-illan päätteeksi 17.4.2024. Valokuva: Saija Hakola

TIEDOTE DIGMARITILLE
Julkaisuvapaa 8.5.2024 

LoimuSpeksi 2024: Mahtava Mahti-Ahti – Totuus naamion takaa 

Pomminvarma hitti – LoimuSpeksi kutsui yleisön apuun pelastaakseen maailman! 

Mukaansatempaavaa draamakomediaa, näyttäviä musiikki- ja tanssikohtauksia sekä interaktiivista improvisaatiota. Lapin hauskin ja vaikuttavin opiskelijateatteriproduktio LoimuSpeksi valloitti Rovaniemen kulttuurikentän jälleen huhtikuussa jo 12. kertaa! Tänä vuonna Speksi nappasi katsojat mukaan fantastiseen jännitysseikkailuun, kun heidät asutettiin pohjoisen pahamaineisimpaan rikospääkaupunkiin, jossa vallan naruja vedellään niin kaupungintalon varjojen kuin salaperäisten naamioiden takaa.  

Näytelmässä seurattiin opintoihinsa juuttunutta taideopiskelija Noelia, joka päätyy räjähdysherkkään panttivankitilanteeseen. Pommi selkäänsä kiinnitettynä hän tapaa suurimman supersankari-idolinsa Mahtavan Mahti-Ahdin, mutta samalla sekoittuu kaupungin katalaan verkkoon täynnä salaliittoja, huolestuttavia talousnäkymiä sekä unohdettuja unelmia. Miten maailma pelastetaan, jos todellisia supersankareita ei olekaan olemassa? Onko tekoäly uhka vai mahdollisuus? Miten journalismi muokkaa käsitystämme todellisuudesta? Muun muassa näitä kysymyksiä kysytään Speksissä tämän kevään näytöksissä.

Lappia-talon kellariklubin Saivo-näyttämöllä käynnistyi 17.4 ennennäkemätön taistelu hyvän ja pahan välillä, kun arjen sankarit joutuivat astumaan esiin epätodellisten kohtaamisten ja yllättävien käänteiden myötä LoimuSpeksin räjäyttävässä ensi-illassa. 

Meillä on tänä vuonna supersankari-teema, joka vedetään ihan uuteen suuntaan. Näytelmässä haetaan vähän eri kuvakulmaa siihen, mitä on olla supersankari, kertoo Lapin yliopiston audiovisuaalisen mediakulttuurin opiskelija Severi Roivanen, toinen LoimuSpeksin ohjaajaparista. 

Todellinen sankaruus ei vaadi viittaa - apu on avoimuutta 

Lapin vuosittainen ja ainoa speksituotanto painottaa tänä vuonna hyvän tekemistä ja yhteisöllisyyttä, joka välittyy paitsi esitysten, myös Speksin yhdistystoiminnan kautta. Tuotanto muun muassa järjestää tänäkin keväänä hyväntekeväisyysnäytösten, jonka voitto-osuus lahjoitetaan vähentämättömänä yhteistyökumppanin toiminnan tukemiseksi.  

Ottaen huomioon ihmisoikeuksien erityisesti merkille pantavan aseman vallitsevassa maailmantilanteessa, Speksi on tällä kaudella halunnut osoittaa solidaarisuutensa paikalliselle voittoa tavoittelemattomalle järjestölle, joka edistää etenkin nuorten ja nuorten aikuisten osallisuutta ja tasa-arvoisuutta. LoimuSpeksin keskiviikkona 24.4 järjestettävän hyväntekeväisyysnäytöksen kumppaniksi valikoitui Rovaniemen Seta ry, joka tekee vapaaehtoisvoimin työtä Lapissa sateenkaari-ihmisten oikeuksien ja täten kaikkien lappilaisten yhdenvertaisuuden eteen.  

Lisäksi Speksi on tänä toimintavuonnaan perustanut oman verenluovutusryhmänsä kannustaakseen niin jäseniään kuin seuraajiaan ojentamaan kätensä ja ryhtymään hengenpelastajiksi. Entistä avoimen rekrytoinnin myötä Speksissä on mukana tällä kaudella tekijöitä myös entistä laajemmin Rovaniemen koulutuskentältä, kuten Lapin ammattikoulusta ja Lyseonpuiston lukiosta vaihto-opiskelijat mukaan lukien, ilahduttamassa jokaisen opintomatkaa ja rakentamassa unohtumattomia muistoja. 

Arki on ollut kovin tylsää, mutta Speksi on ollut kuin piristävä lääke - KABOOM! Riippumatta millä fiiliksellä astuu speksiharkkoihin, lähtee sieltä pois aina hyvän fiiliksen kanssa, kun on saanut hassutella ja nauraa itsensä kippuraan. Mie oon kyllä ihan rakastunut Speksiin! Huudahtaa toinen ohjaajaparista, Sodankylästä kotoisin oleva Isabella Aikio-Hite. 

LoimuSpeksissä voi löytää omat supervoimansa ja tehdä hyvää! Tässä apuna ovat olennaisesti toimineet myös kotimaiset yhteistyökumppanit. Niin uusien kuin pitkäaikaisten kumppaneiden tuen avulla yhdistys pyrkii siihen, että onnellisuuden ja yhteisöllisyyden kokemukset Lapin korkeakouluyhteisössä kasvavat ja Rovaniemi opiskelukaupunkina sekä kotina kasvattaa houkuttelevuuttaan, mikä auttaa sitouttamaan opiskelijoita paikalliselle kulttuuri- ja liiketoimintakentälle. 

Toiminnan tavoitteena on olla sekä opiskelijoiden että muun paikallisväestön silmissä tasokas teatterituotanto, jokaisen kevään kohokohta, takuuvarmaa viihdettä sekä lämmin ja rakkaudentäyteinen yhteisö.

Fakta 

  • Speksin yhdistelmä draamakomedian ja improvisaation elementtejä kietoutuu näyttäviin musiikki- ja tanssinumeroihin. Yleisön aktiivinen osallistuminen OMSTART-huudoilla tarjoaa katsojille mahdollisuuden vaikuttaa esityksen kulkuun.  
  • Yli 60 tekijää mm. Lapin yliopiston ja ammattikorkeakoulun sekä ammattikoulun puolelta. 
  • Kahdeksan esitystä Rovaniemen teatterin kellariklubi Saivossa. 

Esityspäivät olivat: ke 17.4, to 18.4, pe 19.4, ma 22.4, ke 24.4, to 25.4, pe 26.4 ja la 27.4. 

Lisätiedot näytöksistä sekä yhdistyksestä www.loimuspeksi.fi ja somessa @loimuspeksi 

Digmarit on ollut tukemassa Suomen pohjoisinta speksiä eli interaktiivista opiskelijateatteria. Speksissä yhdistyvät näyttävät musiikki- ja tanssinumerot sekä ajankohtaisiin aiheisiin pohjautuva huumori. 

Valokuva: Saija Hakola

Digmarit
Digmarit Digmarit ry on markkinoinnin, luovan alan ja ICT-alan ammattilaisten oma yhdistys. Digmarit on osa Toimihenkilöliitto Ertoa.

Jaa artikkeli:

Tutustu muihin artikkeleihin