Siirry suoraan sisältöön

Mentori sanoo, mitä kaveri ei halua

Mentori kuuntelee, tukee ja haastaa mentoroitavaa etsimään vastauksia työelämää ja uraa koskeviin kysymyksiin, joita tämä ei itse keksi kysyä. Digmaritin jäsenenä pääset mentoroinnissa alkuun tunnin mittaisella, maksuttomalla tapaamisella.

Nainen pitää kättään toisen naisen olkapäällä.
Kun Joni Jaakkola oli nuori, hän opiskeli diplomi-insinööriksi. Työ oli hyvää, mutta sai miettimään, tätäkö hän tekisi ikänsä. Kun esille nousi reilut kymmenen vuotta sitten mahdollisuus ryhtyä personal traineriksi, hän päätti kokeilla. Syntyi uusi ura ja oma kuntoiluja hyvinvointialan yritys Optimal Performance, jota Jaakkola vetää vaimonsa Kaisan kanssa.
 
”Olen aina päässyt keskustelemaan itseäni kokeneempien kanssa ja saanut heiltä neuvoja”, Jaakkola sanoo.
 

Tunnissa ratkaisu pikkuongelmaan

 
Jaakkola on yksi hyvinvointialan ammattilaisista, joiden kanssa Digmaritin jäsenet voivat aloittaa mentorointisuhteen. Jäsenet saavat yhden maksuttoman mentorointikerran vuodessa. ”Ei sillä vielä kuuhun mennä, mutta tunnissa saadaan paljon aikaiseksi.”
 
”Tunnissa voidaan ratkaista jokin pieni, vaikka asiakas- tai myyntityön rajattu ongelma. Ura- tai bisnessuunnitelmaa ei ehkä kannata yrittää tehdä.”
 
Tapaamiset toteutetaan mentoroitavan ehdoilla. Usein tapaaminen kasvotusten on paras tapa, mutta myös etätapaamisissa saadaan lukkoja avattua.
 

Oikea aika on aina

 
Mentoroinnissa on usein kyse omien ajatusten haastamisesta tai teroittamisesta.
 
”Tyypillisesti ihminen tarvitsee näkemystä ongelmaansa tai vahvistusta ajatuksilleen.”
 
Asioista voi puhua myös kotona tai kaverin kanssa. Osa voi kuitenkin myös haluta pitää yksityis- ja työelämän erillään. Työasioista on joskus helpompi jutella ulkopuoliselle.
 
”Voi myös olla, että kaveri tai puoliso ei ymmärrä työasiasta mitään, vaikka haluaakin olla tukena. Usein läheiset eivät myöskään halua esittää kiusallisia kysymyksiä, joihin vastaaminen voisi ratkaisun löytämiseksi olla välttämätöntä.”
 
Se on mentorin tehtävä.
 

Mentori tukee, muttei tee

 
Mentoreita on monenlaisia. Sanan alkujuuret ovat kreikassa, josta se on yleistynyt latinan ja ranskan kautta yleissanaksi. Väljästi käännettynä sana merkitsee vierellä kulkijaa tai viisasta neuvojaa. Usein työelämässä mentori onkin hieman kokeneempi ammattilainen.
 
Osa mentoreista jakaa tukea vapaaehtoisena tai harrastuksena. Jaakkolalle mentorointi on laskutettavaa työtä.
 
”Jos on aikaa ja rahaa, oman ajan jakaminen on ymmärrettävää. Itse otan mentoroinnin työnä, jolloin voin omistautua mentoroitavan tarpeisiin. Usein kiireen saapuessa ilmaiseksi tehtävät projektit tippuvat kasan pohjalle, eikä se ole reilua mentoroitavaa kohtaan.”
 
Mentorisuhde vaatii mentorilta ja mentoroitavalta sitoutumista. Kun mentorointi aloitetaan, Jaakkola tekee parhaansa mentoroitavan, kuuntelemiseksi ja ratkaisujen löytämiseksi.
 

”Mutta en tee asioita toisen puolesta, kuten ala kirjoittaa liiketoimintasuunnitelmaa. Se ei kuitenkaan merkitse sitä, ettenkö voisi vaikka soittaa sopivalle ihmiselle, jos arvelen siitä olevan apua.”

Varaa oma mentorointiaikasi!

Digmarit kustantaa yhden mentorointikerran jokaista mentoria kohden vuodessa. Joni Jaakkolan lisäksi mentoreita ovat IT-konsultointiyrittäjä Leo Mustonen, Digmaritin puheenjohtaja Johanna Juntunen, AV-alan tuottaja ja kouluttaja Fanny Heinonen sekä lakimies Arttu Ahava.
 
Varaa oma mentorointiaikasi!

Jaa artikkeli:

Tutustu muihin artikkeleihin