Luottamusmiehelle töitä tarjolla!
Blogi

Luottamusmiehelle töitä tarjolla!

Kirjoittaja: Helena Lievonen Julkaistu:

Useissa syksyn ja alkuvuoden palkkaratkaisuissa sovittiin palkankorotukset yleiskorotuksena ja työpaikkakohtaisena eränä. Työpaikkakohtaisen erän jakoperusteista neuvottelevat työnantajan edustaja ja työpaikan luottamusmies. Nyt on siis aika valita työpaikallesi luottamusmies, ellei sitä jo ole!

Jos työpaikalle ei ole valittu luottamusmiestä, usein neuvottelut työpaikkakohtaisesta erästä käydään koko henkilöstön kanssa. Neuvottelut työnantajan edustajan ja kaikkien työntekijöiden kesken voivat onnistua pienellä työpaikalla. Suuremmissa työpaikoissa kaikkien työntekijöiden yksimielinen kanta on kuitenkin varmasti vaikea saavuttaa, eikä kaikkien työntekijöiden työaikaa kannata uhrata neuvotteluihin.

Jos työpaikallasi ei ole luottamusmiestä, ota asia puheeksi ja järjestä yhdessä työkavereidesi kanssa luottamusmiehen ja varaluottamusmiehen vaalit. Luottamusmies ja varaluottamusmies valitaan määräajaksi, usein kahdeksi vuodeksi. Katso omasta työehtosopimuksestasi, ketkä voivat asettua ehdolle ja ketkä saavat äänestää. Työehtosopimuksesta löytyy myös tarkemmat ohjeet vaalien järjestämiseen. Myös Erton nettisivuilta ja työsuhdeneuvonnasta saat lisätietoa ja tukea vaalien järjestämiseen. Ryhtykää tuumasta toimeen!

Paikallisten palkkaratkaisujen lisäksi luottamusmiestä tarvitaan esimerkiksi:

  • valvomaan työehtosopimuksen ja työelämän lakien noudattamista työpaikalla
  • huolehtimaan, että henkilöstä kohdellaan oikeudenmukaisesti ja tasa-arvoisesti
  • neuvottelemaan työnantajan kanssa henkilöstöä koskevista asioista

Luottamusmies edustaa neuvotteluissa ensisijaisesti järjestäytyneitä eli ammattiliittoon kuuluvia työntekijöitä, mutta yt-neuvotteluissa luottamusmies voi edustaa myös koko henkilöstöä.

Työehtosopimuksissa on sovittu esimerkiksi luottamusmiehen palkkiosta, ajankäytöstä, apuvälineistä, koulutuksesta ja luottamusmiehelle annettavista tiedoista. Erto järjestää luottamusmiehille ja varaluottamusmiehille koulutusta, johon voi osallistua työaikana ja ilman kuluja. Luottamusmiehen työsuhde on turvattu, usein jo ehdokasaikana ja jälkisuojalla kauden jälkeen.

Luottamusmies ei ole yksin, vaan koko henkilöstömme tukee häntä. Osallistumalla luottamusmiesten koulutukseen saa vertaistukea, tutustuu uusiin ihmisiin ja verkostoituu. Samalla voi saada kipinän tulla mukaan oman jäsenyhdistyksen toimintaan. Minäkin tutustuin Ertoon ollessani tietoalan varaluottamusmies. Muuten en varmaan olisikaan nyt töissä Erton lakimiehenä.

 

Helena Lievonen
Juristi

Helenan neuvotteluvastuulla ovat taloushallintoalan ja Accountorin työehtosopimukset.