Siirry suoraan sisältöön

Luottamusmiehelle töitä tarjolla

Nyt on aika valita työpaikallesi luottamusmies, ellei sitä jo ole!

Nainen kirjoittaa vihkoon.

Useissa työehtosopimuksissa palkankorotukset on sovittu maksettavan osin yleiskorotuksena ja osin niin sanottuna työpaikkakohtaisena tai paikallisena eränä. Yleiskorotus maksetaan kaikille työntekijöille, mutta työpaikkakohtaisen erän jakoperusteista neuvottelevat työpaikalla työnantajan edustaja ja työpaikan luottamusmies.

Jos työpaikalle ei ole valittu luottamusmiestä, usein neuvottelut työpaikkakohtaisesta erästä käydään koko henkilöstön kanssa. Neuvottelut työnantajan edustajan ja kaikkien työntekijöiden kesken voivat onnistua pienellä työpaikalla. Suuremmissa työpaikoissa kaikkien työntekijöiden yksimielinen kanta on kuitenkin varmasti vaikea saavuttaa, eikä kaikkien työntekijöiden työaikaa kannata uhrata neuvotteluihin. 
 
Jos työpaikallasi ei ole luottamusmiestä, ota asia puheeksi ja järjestä yhdessä työkavereidesi kanssa luottamusmiehen ja varaluottamusmiehen vaalit. Luottamusmies ja varaluottamusmies valitaan määräajaksi, usein kahdeksi vuodeksi.
 
Katso omasta työehtosopimuksestasi, ketkä voivat asettua ehdolle ja ketkä saavat äänestää. Työehtosopimuksesta löytyy myös tarkemmat ohjeet vaalien järjestämiseen. Saat lisätietoa ja tukea vaalien järjestämiseen myös verkkosivujemme työpaikan luottamushenkilöt -sivulta ja työsuhdeneuvonnasta. Ryhtykää tuumasta toimeen! 
 
Paikallisten palkkaratkaisujen lisäksi luottamusmiestä tarvitaan esimerkiksi: 
  • valvomaan työehtosopimuksen ja työelämän lakien noudattamista työpaikalla
  • huolehtimaan, että henkilöstöä kohdellaan oikeudenmukaisesti ja tasa-arvoisesti
  • neuvottelemaan työnantajan kanssa henkilöstöä koskevista asioista 
Luottamusmies edustaa neuvotteluissa ensisijaisesti järjestäytyneitä eli omaan ammattiliittoon kuuluvia työntekijöitä, mutta yhteistoimintalain mukaisissa neuvotteluissa luottamusmies voi edustaa myös koko henkilöstöä. 
 
Työehtosopimuksissa on sovittu esimerkiksi luottamusmiehen palkkiosta, ajankäytöstä, työvälineistä, koulutuksesta ja luottamusmiehelle annettavista tiedoista. Erto järjestää luottamusmiehille ja varaluottamusmiehille koulutusta, johon voi osallistua työaikana ja ilman kuluja. Luottamusmiehen työsuhde on turvattu, usein jo ehdokasaikana ja jälkisuojalla kauden päättymisen jälkeen. 
 
Luottamusmies ei ole yksin, vaan koko henkilöstömme tukee häntä. Osallistumalla luottamusmiesten koulutukseen saa vertaistukea, tutustuu uusiin ihmisiin ja verkostoituu. Samalla voi saada kipinän tulla mukaan oman jäsenyhdistyksen toimintaan. Minäkin tutustuin Ertoon ollessani tietoalan varaluottamusmies. Muuten en varmaan olisikaan nyt töissä Erton juristina. 
Helena Lievonen
Helena Lievonen Helena työskentelee Ertossa juristina. Hän neuvottelee taloushallintoalan ja Accountorin työehtosopimukset. Lisäksi hän auttaa jäseniämme työsuhteisiin liittyvissä asioissa lakineuvonnassamme.

Jaa artikkeli:

Tutustu muihin artikkeleihin