Siirry suoraan sisältöön

Lisää ymmärrystä

Optikko Annukka Iivari tekee tiivistä yhteistyötä silmälääkärien kanssa. Rajatun lääkkeenmääräämisen lisäkoulutus on sujuvoittanut työtä entisestään.

Annukka Iivari työpaikallaan.
Optikon rajatun lääkkeenmääräämisen lisäkoulutus oli kiinnostanut kuopiolaisoptikko Annukka Iivaria jo pidempään. Silloinen työnantaja ei sitä kustantanut, joten vaihtaessaan pari vuotta sitten yrittäjäksi Iivari päätti maksaa koulutuksen itse itselleen.
 
”Koulutus maksoi 2500 euroa eli oli aika kallis, joten säästin ensin sitä varten, ja yrittäjänähän sain siitä myös verovähennyksiä”, Iivari kertoo.
 
Lisäkoulutuksesta on ollut selkeää hyötyä Iivarin nykyisessä työnkuvassa, sillä hän pitää yhteisvastaanottoa kahden silmälääkärin kanssa ja tekee myös tuurauksia eri optikkoliikkeissä. Aiemmin optikko käytti diagnostisia lääkeaineita, kuten laajentavia silmätippoja, vain lääkärin vastuulla.
 
”Koulutuksessa sain tarkempaa tietoa ja ymmärrystä esimerkiksi siitä, miten eri laajennustipat vaikuttavat, mitä sivuvaikutuksia niillä on ja milloin niitä ei suositella käytettäväksi”, Iivari kertoo.
 

Kokemuksen kypsyttämä

 
Iivari suoritti kuuden opintopisteen laajuisen koulutuksen huhti-toukokuussa 2019 Metropolia Ammattikorkeakoulussa. Koulutukseen kuului kaksi muutaman päivän luentojaksoa Helsingissä. Jaksojen välissä suoritettiin nettitentit silmätaudeista ja lääkeaineista sekä harjoiteltiin asioita omassa työssä, sillä jälkimmäinen luentojakso piti sisällään käytännön näyttökokeita.
 
”Olen tosi tyytyväinen, että kävin koulutuksen, vaikka yrittäjänä minulla jäi sen takia työpäiviä pois. Koin koulutuksen niin tärkeäksi, että halusin priorisoida sitä”, Iivari sanoo.
 
Erityisen hyödyllistä oli oppia käyttämään aplanaatiotonometriä. Lääkärit mittaavat sillä silmänpainetta. Tekniikka vaatii silmän pinnan puuduttamista, mihin koulutus antaa valmiuden. Paine on hyvä mitata ennen laajennustippojen laittamista.
 
”Teen mittauksen samalla tekniikalla kuin lääkärikin, joten tulokset ovat vertailukelpoisia.”
 
Koulutus oli myös erinomainen kertaus silmätauteihin. Iivari on valmistunut optikoksi vuonna 2005, joten opinnoista ehti jo vierähtää aikaa.
 
”Nyt olin kypsempi oppimaan, ja kun minulla oli kokemusta taustalla, osasin poimia tietoja ihan eri lailla kuin opiskeluaikoina. Asioita pystyi sisäistämään paremmin, kun käsittelimme tapauksia, joita itsellekin oli tullut vastaan”, Iivari pohtii.
 

Yrittäjältä vaaditaan aktiivisuutta

 
Koulutukseen kuuluvien tenttien aiheet olivat laajoja, ja materiaalista suurin osa englanniksi, joten valmistautuminen otti oman aikansa.
 
”Selailin materiaaleja aina kun oli ylimääräistä aikaa. Eikä kokonaisuus nyt niin hirveän työläs ollut, etenkin kun olin ollut valppaana luennoilla”, Iivari muistelee ja kannustaa, että koulutus hoituu kyllä työn ohessa.
 
Rajatun lääkkeenmääräämisen koulutus on hyödyttänyt Iivaria myös tuurauksiin liittyen. Tietyissä myymäläketjuissa pitää osata tulkita silmänpohjakuvia, joten ilman koulutusta tuuraus ei välttämättä edes onnistuisi. Nykyään rajattu lääkkeenmäärääminen on osa optikon tutkintoa, mikä kertoo osaltaan aiheen tärkeydestä.
 
Työskennellessään myymäläketjussa Iivari osallistui usein työnantajan järjestämiin pienimuotoisiin koulutuksiin. Yrittäjäoptikolta sellaiset puuttuvat, joten Iivari ylläpitää ammattitaitoaan seuraamalla alan julkaisuja aktiivisesti ja kouluttautumalla tarpeen mukaan – mitä optikon muuttuva työnkuva milloin vaatiikaan.
 
”En koe tarvitsevani pakollisesti mitään uutta juuri nyt, mutta toki asioita on aina välillä hyvä kerrata. Seuraavaksi voisin osallistua verkkokurssille, joka koskisi lapsen näöntutkimusta ja karsastuksia”, Iivari suunnittelee.

Jaa artikkeli:

Tutustu muihin artikkeleihin