Taloushallintoalan lakko alkaa pe 10.2. todennäköisesti

Taloushallinnon valtakunnallisen työehtosopimuksen neuvottelut etenevät edelleen nihkeästi. Nyt joudutaan testaamaan, kuinka vahvasti alan ammattilaiset ovat valmiit auttamaan alan arvostuksen nostamisessa.

Työnantajat saattavat tietoisesti antaa lakosta väärää tietoa, mutta älä usko harhaanjohtaviin viesteihin. Liitto on lakon ilmoittaja. Liitto ja liiton nettisivut ovat siten ainoa luotettava tietolähde.

Lakko alkaa perjantaina 10.2. klo 0.01 ja päättyy maanantaina 13.2. klo 23.59.

Sovittelua lakon välttämiseksi yritetään vielä tänään ke 8.2. illalla. Työnantajien toiminnan perusteella pidämme hyvin todennäköisenä, että emme saavuta tänäänkään neuvottelutulosta.

ERTOn infotilaisuus lakosta to 9.2. klo 8

Järjestämme infotilaisuuden kaikille taloushallintoalan toimihenkilöille jäsenyydestä riippumatta to 9.2. klo 8–9.

Liity infotilaisuuteen tämän linkin kautta »

Tilannekatsaus lyhyesti – lisää arvostusta naisvaltaiselle alalle

ERTOn jäsenkyselyjen viesti on ollut yksiselitteinen. Emme voi hyväksyä muun muassa:

  • lomaoikeuksien heikentämistä tai lomarahan vaarantamista.
  • teollisuuden työntekijöiden 5.2. solmittua sopimusta huonompaa ratkaisua.

Taloushallinnon yrityksillä on mennyt vuosia hyvin. Alaa vaivaa työvoimapula eivätkä palkat vastaa työn vaativuutta. Miksi hyväksyisimme miesvaltaisia teollisuuden työntekijöitä huonomman sopimuksen?

Viimeisen vuoden aikana työmarkkinoiden edunvalvonnan etulinjassa ovat olleet naisvaltaiset ja pienipalkkaiset alat. Kyse on naisvaltaisten alojen itsekunnioituksesta ja totuuden ääneen sanomisesta: Taloushallinnon alaa ei saa kohdella miesvaltaisia aloja heikommin. Tähän puheenvuoroon ovat oikeutettuja myös taloushallinnon ammattilaiset.

Ertolaiset taloushallinnon ammattilaiset ovat ilmaisseet useissa jäsenkyselyissä linjansa: 94 prosenttia jäsenkyselyyn vastaajista ilmoitti valmiuden työtaisteluihin. 96 prosenttia ei voi hyväksyä teollisuutta huonompaa ratkaisua.

Miten toimit, jos lakko alkaa?

  • et mene työpaikalle
  • et tee etätöitä
  • et avaa työnantajan tietokonetta
  • et vastaa työnantajan puheluihin
  • et vastaa asiakkaan puheluihin
  • pidät vapaapäivää haluamallasi tavalla
  • haet lakkoavustusta, kun työnantaja on palkkalaskelman mukaan vähentänyt lakkopäivien palkan
  • seuraat ajantasaisia tietoja ERTOn nettisivuilla.

Yksittäisestä jäsenkysymyksestä johtuen ERTO ilmoittaa tässä, että lakkoon osallistuvalla ei ole velvollisuutta, edes työnantajan sitä vaatiessa, jättää tai palauttaa työsuhdepuhelinta ja/tai työnantajan tietokonetta työpaikalle. Jos tästä tulee ongelma työpaikalla, näytä tämä viesti esimiehelle. ERTOlla on lakisääteinen lupa ilmoittaa ja valtuuttaa toimihenkilö em. toimintaan. Liiton linjauksen noudattamisesta ei saa tulla minkäänlaista rangaistusta toimihenkilölle.

Lakkoon osallistumisesta ei työpaikalla saa kysyä. Jos sitä kysytään, voit vastata mitä haluat ja toimia sen jälkeen välittämättä vastauksestasi. Lakkoon osallistumisesta ei ole syytä ilmoittaa myöskään lakkoaamuna. Työnantaja kyllä huomaa, kun joku ei ole töissä eikä tee töitä. Lakon tarkoitus on painostaa työnantajia sopimaan eikä tätä vaikutusta kannata turhaan heikentää tekemällä työnantajalle tarpeettomia ilmoituksia ennen tai jälkeen lakon.

Lue vastaukset yleisimpiin työtaistelukysymyksiin (pdf).

Lakkoavustus 100 € / päivä

Lakon laillisuudesta vastaa liitto. Lakkoon osallistumisesta ei saa työntekijälle aiheutua mitään muuta seurausta kuin lakkopäivän ansiomenetys. ERTO maksaa omille jäsenilleen lakkoavustusta, jonka määrä on 100 € / lakkopäivä. Lakkoavustusta voi hakea vain niiltä päiviltä, joiden osalta työnantaja on vähentänyt rahapalkkaa.

Verokorttia ei tarvita. Pidätämme lakkoavustuksesta veron verottajan ohjeistuksen mukaisesti. Lakkoavustusta haetaan sähköisesti ja siitä maksetaan tilille verojen jälkeen 66,40 € / palkaton lakkopäivä.

Jos sinulla on kysyttävää

Voit olla aina tarvittaessa meihin yhteydessä. Apua saat ERTOn työsuhdeneuvonnasta, joka on auki ma–pe klo 8.30–13.30 p. 09 613 231. Huomenna torstaina 9.2. työsuhdeneuvonta on auki klo 18 saakka.

Voit myös lähettää sähköpostia työtaisteluun liittyvissä kysymyksissä: lakko@erto.fi. Jos asiasi on kiireellinen, pyydämme ensisijaisesti soittamaan työsuhdeneuvontaan.

Neuvotteluterveisin,

Juri Aaltonen, OTL, puheenjohtaja Toimihenkilöliitto ERTO ry

Helena Lievonen, juristi, Toimihenkilöliitto ERTO ry