Siirry suoraan sisältöön

Taloushallintoalan lakko 9.2.–13.2.2022

Toimihenkilöliitto Erto ja Ammattiliitto Pro ilmoittivat tänään taloushallintoalan lakosta, joka alkaa keskiviikkona 9.2. klo 0.01 ja päättyy sunnuntaina 13.2. klo 23.59.

Mies naputtelee läppäriä.
Lakko peruuntuu, jos osapuolet pääsevät sopimukseen ennen lakon alkamista. Muistutamme, että ainoat luotettavat tietolähteet taloushallintoalan lakkoasioista ovat Erton nettisivut ja liiton viestit. Teille yritetään ehkä antaa esim. työnantajan taholta väärää informaatiota, mutta uskokaa vain liitosta saatuja tietoja. Kaikki lakkoon liittyvät muutokset kuten peruuntumiset, rajaukset ja muut toimet, voit saada tietoosi vain ja ainoastaan liitosta. Seuraa siis liiton nettisivujen tietoja tes-neuvotteluista.
 
Erton painostustoimikyselyssä 90 prosenttia ilmoitti valmiuden painostustoimiin reilun sopimuksen saamiseksi. Nyt on hetki, kun taloushallinnon ammattilaisten pitää pysyä yhtenäisinä. Lakkoilmoitus koskee kaikkia alalla työskenteleviä riippumatta siitä, onko työntekijä Erton, Pron tai ei minkään liiton jäsen. Tavoitteena on estää työehtoheikennykset ja saada reilu sopimus. Tästä hyötyvät kaikki.
 
Lakko ei koske Accountor-yhtiöitä, koska sen yrityskohtaisessa työehtosopimuksessa on jo sovittu yleisen linjan täyttävistä palkankorotuksista.
 

Miksi lakkoon?

 
Taloushallintoalan työnantajia edustava Palta ry kieltäytyy edelleen sopimasta taloushallintoalalle reilua palkkaratkaisua. Emme voi hyväksyä mm. työehtojen heikentämistä, lomaoikeuksien huonontamista, teollisuuden työntekijöitä pienempiä palkankorotuksia, sunnuntaikorvauksen heikentämistä tai lomarahan vaarantamista. Vaadimme yhdenvertaista kohtelua ja samoja yleisen linjan mukaisia palkankorotuksia kuin teollisuuden työntekijät ovat saamassa. Olemme tehneet tällaisen esityksen työnantajille, mutta työnantajat eivät tätä hyväksy ilman painostustoimia.
 
Neuvottelut ovat jatkuneet tuloksetta jo noin neljä kuukautta. Erto ja Pro ovat neuvotelleet lokakuusta 2021 lähtien Palvelualojen työnantajat Palta ry:n kanssa taloushallintoalan työehtosopimuksen jatkamisesta. Työehtosopimuskausi päättyi jo 30.11.2021, mutta neuvottelut etenevät edelleen madellen. Jossain vaiheessa on vaan pakko sanoa, että nyt riittää.
 

Taloushallintoalan ammattilaisia pitää arvostaa

 
Ei ole mitään syytä sille, että taloushallintoalan ammattilaiset saisivat huonommat korotukset kuin vaikkapa teollisuuden työntekijät. Taloushallintoalalla menee erinomaisen hyvin ja alaa vaivaa henkilöstöpula. Jo ennen henkilöstöpulaa alan ammattilaiset ovat joustaneet ja tehneet pitkää päivää palvellakseen asiakkaita. Tätä työhön sitoutumista pitää arvostaa ja kunnioittaa ainakin sen verran, että hyväksyy taloushallinnon ammattilaisille yhdenvertaiset palkankorotukset. Miksi suostuttaisiin muita työntekijöitä huonompiin korotuksiin?
 

Ei koskaan aikaisemmin lakossa

 
Taloushallintoala ei ole koskaan aikaisemmin ollut lakossa. Lakkovaroitus oli pakko antaa kaksi vuotta sitten. Tällöin sopu saavutettiin ennen lakon alkamista. Toivottavasti tälläkin kertaa sopu saadaan ennen lakkoa, mutta tarvittaessa lakko alkaa. Neuvottelujen etenemisestä löydät lisätietoa täältä.
 
Maanantaina 17.1. alkanut liukumasaldojen kerryttämiskielto on toteutunut hyvin ja saanut työnantajat arvioimaan entistä tarkemmin tavoitteittensa järkevyyttä. Liukumasaldojen kerryttämiskielto jatkuu, kunnes Erto toisin ilmoittaa. Ylitöitä voi tehdä lakkoon asti työehtosopimuksen mukaan korotetulla palkalla. Jos kaipaat vapaata, niin ota ylityöt nyt korotettuna palkkana ja pyydä myöhemmin palkatonta vapaata.
 

Lakko on laillinen

 
Oikeus lakkoon on perustuslailla suojattu oikeus. Ilmoittamamme lakko on laillinen ja siihen on kaikilla oikeus osallistua järjestäytymisestä välittämättä. Työnantajalla ei ole oikeutta kysyä osallistumisestasi. Jos sinulta kysytään, voit vastata ihan mitä haluat tai olla vastaamatta. Antamasi vastaus ei sido sinua millään tavalla. Voit halutessasi nyt vastata, että et osallistu ja sitten kuitenkin jäädä lakkopäivänä pois ilman erillistä ilmoitusta. Jos työpaikalla ilmenee painostusta tai muuta epäasiallista työnantajan toimintaa, ilmoita asiasta liittoon. 
 

Lakkoavustus 100€ / päivä

 
Lakon laillisuudesta vastaa liitto. Lakkoon osallistumisesta ei saa työntekijälle aiheutua mitään muuta seurausta kuin lakkopäivän ansiomenetys. Erto maksaa omille jäsenilleen lakkoavustusta, jonka määrä on 100 € / lakkopäivä. Lakkoavustusta voi hakea vain niiltä päiviltä, joiden osalta työnantaja on vähentänyt rahapalkkaa.
 
Verokorttia ei tarvita. Pidätämme lakkoavustuksesta veron verottajan ohjeistuksen mukaisesti. Lakkoavustuksesta haetaan sähköisesti ja siitä jää verojen jälkeen maksettavaksi 74,80 € / palkaton lakkopäivä. Tarkemmat ohjeet toimitetaan jäsenille myöhemmin.
 

Liity taloushallinnon ammattilaisten joukkoon

 
Erto maksaa lakkoavustuksen kaikille jäsenilleen, jotka ovat liittyneet jäseneksi nettisivuillamme viimeistään 4.2.2022. Kannusta kollegoitasi liittymään, sillä yhdessä olemme enemmän. Liittyminen kestää pari minuuttia, halutessasi liitto hoitaa työttömyyskassa- ja /tai liittosiirron puolestasi. Jos olet jo maksanut jollekin työttömyyskassalle vuosimaksun, etkä saa sitä kassalta takaisin, hyvittää Erto tämän jäsenmaksuissaan.
 

Yhdessä yhteisen asian puolesta

 
Lakon alaisen työn tekeminen on selkään puukottamista ja epäreilua toimintaa. Ajatus siitä, että muut hoitavat ja otan edut, on tuomittavaa ja vaikeuttaa asioiden etenemistä. Nyt on hetki, kun taloushallinnon ammattilaisten pitää pysyä yhtenäisinä. Alalla on oltu vuosia tyytymättömiä työehtotilanteeseen. Jäsenkyselymme tulos osoittaa, että tuki edunvalvonnalle on hurja. Liitto informoi jäseniä ennen lakkoa jäsenviestein.
 

Jos sinulla on kysyttävää

 
Voit olla aina tarvittaessa meihin yhteydessä. Apua saat Erton työsuhdeneuvonnasta, joka on auki ma–pe klo 8.30–13.30 puh. 09 613 231.
 
Sähköposti työtaisteluun liittyville kysymyksille: lakko@erto.fi. Jos asiasi on kiireellinen, pyydämme ensisijaisesti soittamaan työsuhdeneuvontaan.
 
Muistetaan, että ilman oman työn arvostusta ja omista oikeuksista kiinni pitämistä ei oman työn asema voi yhteiskunnassa mennä kuin huonompaan.
 
Neuvotteluterveisin,
 
Juri Aaltonen
Puheenjohtaja, OTL
Toimihenkilöliitto Erto ry

Jaa artikkeli:

Tutustu muihin artikkeleihin