Siirry suoraan sisältöön

Terveyspalvelualan palkkakyselyn tulokset

Terveyspalvelualan palkkakysely toteutettiin syksyllä 2022. Vastaukset on nyt analysoitu. Lue tärkeimmät huomiomme kyselyn tuloksista.

Kynä kaavioiden päällä.

Palkkaus

 
Palkkakyselyn tulosten perusteella palkkasopimuksen noudattamisessa on alalla vieläkin haasteita. Vain noin puolet vastaajista (51,3 %) ilmoitti, että työnantaja on tehnyt heille tehtävänkuvauksen ja arvioinut sen perusteella työn vaativuuden. Jokaiselle työpaikan työntekijälle on palkkausjärjestelmän mukaan tehtävä tehtävänkuvaus, sillä muutoin työn vaativuutta ja sitä kautta oikeaa palkkausta ei pystytä arvioimaan.
 
Lisäksi työpaikan tehtäväkohtaisten ns. erityistekijälisien sekä henkilökohtaisen palkanosan maksuperusteiden tulee olla työpaikalla kaikkien nähtävillä. Noin viidennes vastaajista ilmoitti, että erityistekijälisien maksuperusteet ovat nähtävillä työpaikalla. Vain 15 % vastaajista ilmoitti, että henkilökohtaisen palkanosan maksuperusteet ovat työpaikalla nähtävillä siten, että jokainen voi tarkistaa, millä perusteella lisää on mahdollisuus ansaita.
 
Nämä asiat pitää olla kunnossa jokaisella työpaikalla, jossa terveyspalvelualan työehtosopimusta noudatetaan. Asia kannattaa ottaa puheeksi työnantajan kanssa ja vaatia, että maksuperusteet selvitetään henkilöstölle. Jos asiaa ei hoideta kuntoon, voit olla meihin yhteydessä.
 

Työssä jaksaminen

 
Yli kolmannes vastaajista ilmoitti työssä jaksamisensa heikentyneen kuluneen vuoden aikana. Jos koet työssäsi terveyttä vaarantavaa kuormittumista, on tärkeää, että ilmoitat siitä työnantajalle kirjallisesti. Tällöin työnantajan tulee työturvallisuuslain mukaan ryhtyä toimiin kuormitustekijöiden selvittämiseksi sekä vaaran välttämiseksi tai vähentämiseksi.
 
 

Ole yhteydessä, me autamme

 
Olethan yhteydessä työsuhdeneuvontaamme, jos haluat kysyä omasta palkastasi tai työehdoistasi tai jokin muu asia mietityttää työhösi liittyen. Kaikki yhteydenotot ovat luottamuksellisia emmekä koskaan ole työnantajaan yhteydessä ilman suostumustasi.

Jaa artikkeli:

Tutustu muihin artikkeleihin