Siirry suoraan sisältöön

Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimusneuvottelut päättyivät tuloksettomina

Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimusneuvottelut ovat päättyneet tuloksettomina tänään perjantaina 28.4.2023.

Jalat kävelevät rappusia alaspäin.
Työnantajaliitolla ei ollut halua korjata alan suuria ongelmia, kuten palkkauksen jälkeenjääneisyyttä julkiseen sote-sektoriin verrattuna. Osapuolet ovat vuodesta 2018 lähtien voimassa olleen työehtosopimuskirjauksen mukaan sitoutuneet kuromaan palkkaeroa umpeen tulevissa työehtosopimusratkaisuissa, mutta silti työnantajaliitto on ollut neuvotteluissa haluton huolehtimaan edes siitä, ettei palkkaero pääse edelleen kasvamaan. On kestämätöntä, että yksityisellä sektorilla työskentelevien palkkaus on huomattavasti pienempi kuin niillä, jotka tekevät samaa työtä julkisella sektorilla. Näin hyvinvointialueet pystyvät käyttämään yksityistä sosiaalipalvelusektoria säästökeinona sen työntekijöiden kustannuksella.
 
Työehtosopimus on voimassa vielä 30.4.2023 saakka ja sitä noudatetaan senkin jälkeen ns. jälkivaikutuksen nojalla, kunnes uusi työehtosopimus on saatu solmittua. Työntekijäjärjestöt ilmoittavat mahdollisista jatkotoimista myöhemmin.
 
Erto, SuPer ja Tehy kuuluvat neuvottelujärjestö Sote ry:een, joka neuvottelee yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksesta Hyvinvointiala HALI ry:n kanssa. Yksityisellä sosiaalipalvelualalla työskentelee noin 70 000 työntekijää, joista Sote ry edustaa selvästi valtaosaa. Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimusta noudatetaan mm. yksityisissä hoivapalveluissa sekä yksityisissä päiväkodeissa.
 
Lisätietoja:
 
Edunvalvontajohtaja Saara Arola, p. 040 6316521, saara.arola@erto.fi

Jaa artikkeli:

Tutustu muihin artikkeleihin