Siirry suoraan sisältöön

Mistä virtaa töihin huonosti nukutun yön jälkeen?

Valvottaako vauva? Herättävätkö huolet? Näin selviät työpäivästä, kun yöunet jäävät vähiin.

Nainen istuu sängyn reunalla ja pitelee päätään.

Pese kasvot kylmällä vedellä ja kävele töihin

Pese kasvot kylmällä vedellä herättyäsi tai ota kylmä suihku. Jos ehdit, tee muutamia jumppaliikkeitä. Kroppaasi herättelee myös reipas kävely työmatkalla: raikas ilma ja liikunta pistävät veren virtaamaan.
 

Syö välipaloja

 
Tuo töihin hedelmiä tai vihanneksia ennemmin kuin energiajuomaa tai kokista. Erityisen energiapitoisia ovat banaanit. Syö jotain viimeistään kolmen tunnin välein – pääruoan lisäksi terveellisiä välipaloja tai proteiinipatukoita, jotka antavat lihaksille energiaa.
 

Juo vettä

 
Työpöydälle kannattaa asemoida vesipullo ja juoda vettä pitkin päivää. Taikajuoma nesteyttää myös aivoja. Juo vettä kerralla niin paljon, että tunnet olevasi täynnä. Kahvi kannattaa raatopäivinä jättää keittimeen.
 

Älä unohda taukoliikuntaa

 
Runsas veden juonti aiheuttaa myös vessakäyntien muodossa taukoliikuntaa. Muukin liikkeellä olo stimuloi aivotoimintaa. Hoida työtehtäviä, jotka edellyttävät pistäytymistä jossain. Jos aikaa irtoaa, poikkea kävelylenkille – jo talon kiertäminen auttaa. Työpisteen tuuletuskin vähentää unettavaa tunnelmaa.
 

Nauti auringosta

 
Energiaa voi imeä myös valosta. Vietä hetki auringossa ennen töitä tai kesken päivän. Kokouksessa istu paikkaan, johon lankeaa valoa ikkunasta.
 

Lyhennä työaikaasi

 
Vauvaperheissä eletään usein vähällä unella. Neuvottele siitä, voisitko lyhentää työaikaasi tai tulla töihin myöhemmin, jos yö on mennyt valvoessa.
 

Ota nokoset

 
Jos uni vie väkisin mennessään, ota nokoset. Lyhytkin nukahtaminen auttaa. Ota avaimet käteen ja sulje silmäsi: heräät, kun avaimet putoavat. Mikäli mahdollista, nuku parikymmentä minuuttia. Jos se ei käy, lepää muuten: hengitä syvään ja rentoudu.
 

Hoida rutiinihommia

 
Väsypäivinä kannattaa tehdä vähemmän vaativia töitä. Hoida siis rutiinihommia. Huonosti nukutun yön jälkeen suorituksesi ovat kuitenkin vähemmän tehokkaita.

Jaa artikkeli:

Tutustu muihin artikkeleihin