Siirry suoraan sisältöön

Virheet tekevät mestarin - viisi vinkkiä mokailuun

Mestarin ja aloittelijan ero on, että mestari on epäonnistunut useammin kuin aloittelija on edes yrittänyt. Tässä viisi vinkkiä mokailuun.

Nainen istuu läppärin edessä ja pitää käsiään päänsä ympärillä virheen tehtyään.

Eihän sitä käy kieltäminen: omat mokat kirveltävät, hatuttavat, ketuttavat, kaihertavat ja mietityttävät pitkään. Kun lunta tulee tupaan ja muut maksimoivat kurjuutta antamalla kitkerää palautetta, tekee mieli nakata hanskat naulaan ja luovuttaa. 

Ihan turhaan, sillä virheitä siis pitää uskaltaa tehdä päästäkseen elämässä eteenpäin eikä niitä voi tai kannata turhaan välttää. Mestarin tunnistaa nimenomaan siitä, että mestari on mokaillut useammin kuin aloittelija on edes yrittänyt mitään, ja ottanut mokista opikseen.

Joten toimi näin, kun seuraavan kerran mokaat – siis ihan pian.

1. Analysoi ensin

On inhimillistä, että mokailun jälkeen vaipuu itsesyytöksiin, tai etsii syyllisiä kaikista muista paitsi itsestä. Ei kannata. Syyttelemisen sijaan ota selvää ja pohdi, miksi epäonnistuit? Teitkö virheitä, vai vääriä asioita, vai jätitkö jonkin oleellisen asian tekemättä? Vai oliko kyse vain huonosta tuurista tai väärästä ajoituksesta?

2. Ota opiksi

Virheiden tekeminen ei ole ongelma vaan se, jos niistä ei ikinä opi. Pohdi hetki, mitä tämä mokailu sinulle opetti. Mieti, miten voit seuraavan kerran toimia toisin.

3. Tee korjausliike

Jos mahdollista, paikkaa tekemäsi virhe mahdollisimman nopeasti. Paras lääke oman maineen palauttamiseen on asiantuntevaisesti hoidettu jälkityö. Pahoittelu ja anteeksipyyntö yhdistettynä korjaaviin toimiin auttaa aina.

4. Ajattele positiivisesti

Näe mokailun positiiviset puolet, joita epäonnistumisesta seurasi. Pohtimalla muutamia positiivisia asioita pääset yli ikävistä tunteista ja ymmärrät, että asioilla on aina kaksi puolta. Kun mokasta pääsee yli, sille voi alkaa nauraa. Omille mokailuille nauraminen on hyvin terapeuttista.

5. Ole itsellesi armollinen

Sano itsellesi: En voi olla enempää kuin olen, eikä minun tarvitsekaan. Riitän sellaisena kuin olen. Riittämättömyyden tunteeseen ei kannata jäädä kiinni, vaan päästä siitä irti – vaikkapa mokailun avulla.

Jaa artikkeli:

Tutustu muihin artikkeleihin