Tuore luottamusmies Mari Pyykkö: ”Minulle on tärkeää, että kaikkia kohdeltaisiin työelämässä samanarvoisesti”
Töissä

Tuore luottamusmies Mari Pyykkö: ”Minulle on tärkeää, että kaikkia kohdeltaisiin työelämässä samanarvoisesti”

Kirjoittaja: Saara Autere Kuva: Saara Autere

Mari Pyykkö kokee luottamuksen osoituksena, kun ihmiset lähestyvät häntä henkilökohtaisilla asioillaan. Luottamusmiehen tehtävä on ensiksi kuunnella, sitten laittaa asiat eteenpäin. 

”Tämä on oikeasti tosi kivaa, ja odotan innolla, että opin asioista vielä lisää”, Terveystalon tuore luottamusmies Mari Pyykkö, 50, sanoo. Pyykkö on työskennellyt Terveystalo Kampin asiakasneuvojana noin 3,5 vuotta. Siinä ajassa hän on ehtinyt jo syvälle talon tavoille.

”Työni on mielenkiintoista ja vaihtelevaa kolmivuorotyötä. Asiakaspalvelussa täytyy oikeastaan tietää kaikesta kaikki”, Pyykkö kertoo.

Vapun tienoilla luottamusmiehenä aloittaneen Pyykön vastuulle kuuluu yhteensä yhdeksän pääkaupunkiseudun Terveystaloa. Herttoniemessä ja Pasilassa hän on jo ehtinyt vierailla, ja lisää tutustumis- ja esittäytymiskäyntejä on suunnitteilla, jotta työntekijöiden olisi vielä helpompi lähestyä uutta luottamusmiestä.

”Minulta on kysytty esimerkiksi työajoista sekä henkilökohtaisista ja tehtäväkohtaisista lisistä. Luottamusmiehen tehtäville on varattu aikaa päivä viikossa, mutta saatan availla viestejä vapaapäivinäkin, sillä tämä on uutta ja niin mielenkiintoista.”

Yksin asioita ei tarvitse pähkäillä, tarvittaessa Pyykkö voi kysyä neuvoa ERTOn lakimiehiltä tai Terveystalon pääluottamusmies Leila Leiviskältä.

Monet asiat osaan katsoa tessistä, mutta tarpeen tullen varmistan vielä, että annan oikeita neuvoja. Takanani on paljon vahvoja ja viisaita naisia, joilta kysyä. Tykkään myös siitä, että lakipykälissä ei ole säätövaraa, vaan kun asia on näin, niin se on juuri näin.” 

Luottamusmies ajaa oikeudenmukaisuutta

Ammattiliittoon Pyykkö itse on liittynyt vasta muutama vuosi takaperin.

”Mikään ei ole enää pysyvää, työpaikoissa on nykyisin suuri vaihtuvuus. Liittoon kuuluminen tuo vähän turvaa.”

Pyykkö arvelee, että myös ikä on saanut hänet kiinnostumaan ay-toiminnasta. Kun aikuisena on paljon niin sanottua omaa aikaa, saa tehdä juuri sitä mikä kiinnostaa. Niinpä hän ilmaisi kiinnostuksensa luottamusmiehen tehtäviä kohtaan jo ennen kuin paikkoja oli vapaana. Tietoa tehtävästä hän sai oman talon pääluottamusmieheltä.

”Olen aika suorasukainen, haluan että asioita tehdään oikeudenmukaisesti”, Pyykkö pohtii.

Hänelle on tärkeää etenkin se, että kaikkia kohdeltaisiin työelämässä samanarvoisesti. ”Pieni ihminen ei pysty paljoa vaikuttamaan palkkatasoonsa, mutta työyhteisössä olisi tärkeää, että kaikki samaa työtä tekevät saisivat saman korvauksen.”

Esimerkiksi tehtäväkohtaisissa lisissä on nyt eroavaisuuksia toimipisteiden välillä, mikä vaikuttaa suoraan työmotivaatioon.

”Jokainen haluaa tehdä hyvää työtä, mutta jousto loppuu jossain vaiheessa, jos ei saa sitä korvausta, minkä joku toinen saa samasta työstä.”

Kiitoksia muilta työntekijöiltä

Luottamusmiestyö ja sen mukanaan tuoma muiden työntekijöiden auttaminen on ennen kaikkea palkitsevaa. On kivaa mennä sanomaan työntekijälle, että tämän asiaa on viety eteenpäin.

Mukavalta on tuntunut myös se, kun monet Terveystalon työntekijät ovat tulleet kiittelemään, että juuri Pyyköstä tuli luottamusmies.

”Kun olen kuulemma niin tiukka! Itse en ehkä niin huomaa sitä, mutta taidan olla vähän sellainen, että napautan ja sanon, että nyt tehdään näin”, Pyykkö nauraa.

On luottamuksen osoitus, kun ihmiset lähestyvät luottamusmiestä henkilökohtaisilla asioillaan.

”Jokainen tietää, että jo se helpottaa, kun saa pahan olon purettua. Minä laitan sitten asiaa eteenpäin.”

Pyykön alkutaival luottamusmiehenä on sujunut mukavasti ja mielenkiintoisesta tehtävästä oppii koko ajan lisää. “Lakipykäliä on niin paljon, että odotan innolla, että päähän jää vielä enemmän asioita.”

Luottamusmiehenä myös johtoporras tulee eri tavalla tutuksi. 

”Perustyötä tehdessä johtajat ovat nimeltä tuttuja, mutta luottamusmiehenä pääsen oikeasti työskentelemään heidän kanssaan. Voimme puhua asioista suoraan, mitään ei tarvitse kaunistella.”