Siirry suoraan sisältöön

Liian kiivas tahti murentaa mieltä

Stressi on osa elämää, mutta pitkään jatkuva ylikuormitus altistaa muun muassa masennukselle. Huomaa hälytysmerkit ja katkaise kierre ajoissa.

Mihen siluetti lasissa vesipisaroiden ympäröimänä.
Hyvä stressinsietokyky on valuuttaa työmarkkinoilla, sillä tuskin kukaan pystyy työelämässä välttymään stressiltä. Ihminen kestää hyvin äkillistä stressiä, joka jopa parantaa haasteista suoriutumista. Niin kauan kuin aamuisin herätessä olo tuntuu virkeältä sekä levänneeltä ja töistä tuntuu mahdolliselta selvitä, asiat ovat hyvin.
 
Jatkuvaa stressiä ei kuitenkaan moni kestä. Ihminen tarvitsee palautumisen ja uudistumisen kokemusta päivittäin ja vapaapäiviä viikoittain. Muutaman viikon ruuhkahuippukin on vielä ok, kunhan tilanne sen jälkeen normalisoituu.
 

Tunnista merkit

 
Kiivastahtinen työelämä voi temmata mukaansa ilman, että itsekään huomaa kiinnittää huomiota jaksamiseensa. Vauhtisokeus iskee helposti etenkin nuoriin, jotka eivät vielä tunne omien voimavarojensa rajoja.
 
Ylikierroksien merkkejä ovat muun muassa se, että rauhoittuminen illalla on vaikeaa. Myös uni häiriintyy, kun tekemättömät työt alkavat pyöriä yölläkin mielessä.
 
Lisäksi keskittyminen vaikeutuu, ja ihminen ärsyyntyy tavallista helpommin. Yksi hälytysmerkki on, jos huomaa reagoivansa asioihin tavallista voimakkaammin tai vaikka itkevänsä tavallista helpommin. Toinen merkki on, jos huomaa tarvitsevansa alkoholia pystyäkseen rentoutumaan.
 
Stressin pitkittyessä psyykkiset oireet pahenevat ja mukaan tulee jo masennuksen tunnusmerkkejä: luovuttamismielialaa, toivottomuutta, välinpitämättömyyttä ja aloitekyvyttömyyttä. Suoriutumiskyky ja yrittämisen halu vähenevät, muisti ei pelaa ja virhesuoritukset lisääntyvät.
 

Muista hakea apua

 
Työturvallisuuslakiin on kirjattu, että työnantajan on huolehdittava ja tarkkailtava, ettei työ aiheuta fyysistä tai psyykkistä vaaraa. Jatkuvaan stressiin on siis puututtava.
 
Esimiehen lisäksi apua voi pyytää työterveyshuollosta. Esimiehen, työntekijän ja työterveyshuollon yhteinen neuvottelu on hyvä tapa alkaa purkaa tilannetta ja miettiä, miten kuormitusta voitaisiin vähentää.
 
Puhumaan voi mennä myös työpaikan luottamusmiehelle tai työsuojeluvaltuutetulle tai ottaa tarvittaessa yhteys omaan ammattiliittoon.
 
Jos ylikuormitusta tai ristiriitatilannetta ei ole työpaikalla yrityksistä huolimatta saatu ratkaistua tai jos asiaan ei ole pyynnöistä huolimatta puututtu, työsuojeluviranomainen on oikea osoite.

Jaa artikkeli:

Tutustu muihin artikkeleihin