5 tapaa tehdä nopeita päätöksiä
Töissä

5 tapaa tehdä nopeita päätöksiä

Työssä on monesti pakko tehdä nopeita päätöksiä. Hyviin ja nopeisiin päätöksiin tarvitaan tietoa, rohkeutta ja olennaisen erottamista.

Harjoittele merkityksettömillä.

Nopeuden lisäämistä ja rentoa suhdetta päätöksiin voi opetella asioilla, joilla ei ole varsinaisesti suurta väliä. Mene ruokakauppaan ilman ostoslistaa. Tee etukäteen tietoinen päätös olla miettimättä hetkeäkään kahden vaihtoehdon kuten vaikka omena- tai appelsiinimehun välillä: ota miettimättä toinen ja jatka matkaa. Etene koko kauppa kassalle asti samalla strategialla. Samaa voi testata esimerkiksi, kun valitset aamulla tavallisen toimistopäivän vaatteita.

Kouluta itseäsi.

Kyky tehdä päätöksiä on viime kädessä samantapainen henkinen taito kuin vaikkapa kyky empatiaan tai kyky ideoimiseen. Kaikkia kykyjä voi koulia paremmiksi. Paranna siis kriittisen ajattelun taitojasi kirjojen tai kurssien avulla.

Hanki tietoa.

Hyvä päätös voi syntyä silmänräpäyksessä, jos sen tueksi on jo tarvittavat tiedot. Pysy siis ajan tasalla tarvittavista asioista. Kerää tietoa, verkostoidu, konsultoi, käy koulutuksissa ja hankkiudu jäseneksi tarvittaviin
palveluihin.

Keskity olennaiseen.

Päätökseen vaikuttavia asioita voi olla vaikka kuinka paljon. Nopean ja onnistuneen ratkaisun kannalta on tärkeää erottaa olennaiset. Harjoittele listaamalla minuutissa viisi johonkin valintaan vaikuttavaa tekijää. Valitse vain yksi.

Motivoidu päättämään.

Mieti, mitä tapahtuu tai voi tapahtua, jos et saa päätettyä nopeasti. Monessa asiassa on hyötyä siitä, että saa valita itse eikä päätöstä tee joku muu. Ehdi siis päättää ennen kuin muut päättävät: joku muu voisi valita toisin.

Juttu on julkaistu alun perin Toimi-lehdessä muutamia vuosia sitten.