Jos joudut työttömäksi tai lomautetuksi

Jos joudut työttömäksi

 1. Ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi TE-toimistoon eli työkkäriin heti ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi. Työkkäriin ei tarvitse enää ilmoittautua henkilökohtaisesti, vaan kätevimmin ilmoittautuminen onnistuu TE-palvelujen nettisivulla »

 2. Tee ensimmäinen päivärahahakemus työttömyyskassaan noin kahden viikon kuluttua työttömyyden alkamisesta (kuitenkin viimeistään kolmen kuukauden kuluessa työttömyyden alkamisesta). Etuushakemus kannattaa täyttää verkossa, oman kassasi asiointipalvelussa (Erityisalojen toimihenkilöiden työttömyyskassan eAsioinnissa tai KOKO-kassan eAsioioinnissa (SOAn jäsenet)). Tällöin sinulta ei kysytä turhia asioita ja osa tiedoista on valmiiksi täytettynä. Ennen kuin teet hakemuksen lue tarkasti ohjeet ja varaa kaikki tarvittavat liitteet itsellesi esimerkiksi tietokoneesi työpöydälle. Sieltä ne on helppo liittää hakemukseen. Hakemuksesi on kassan käsittelyjonossa heti lähettämisen jälkeen. Ensimmäisen hakemuksen käsittely on vähän tavallista hitaampaa, sillä kassan pitää laskea muun muassa päivärahan määrä.

 3. Pidä työnhakusi voimassa TE-toimiston ohjeiden mukaisesti, jotta säilytät oikeutesi päivärahaan. TE-toimiston tehtävä on auttaa sinua työllistymään, mutta myös huolehtia siitä, että haet työtä lain edellyttämällä tavalla. Saadaksesi työttömyysturvaa sinun on haettava työtä ja otettava vastaan tarjottu työ, palvelu tai koulutus siitä riippumatta, oletko kokonaan työtön, lomautettu vai teetkö osa-aikatyötä. Tutustu siis tarkkaan TE-toimiston antamiin ohjeisiin, noudata määräaikoja ja vastaa yhteydenottoihin, ettei työttömyysturvaasi tule katkoksia.

 4. Lähetä seuraavat hakemukset neljän kalenteriviikon tai kuukauden jaksoissa. Nämä hakemukset käsitellään usein nopeammin ja päiväraha maksetaan melko tasaisesti kuukauden tai neljän viikon välein. Voit tehdä jatkohakemuksen, vaikka et olisi vielä saanut päätöstä ensimmäisestä hakemuksestasi. Jatkohakemuksen tekeminen sähköisessä muodossa eAsioinnin kautta ei ole mahdollista ennen kuin ensimmäinen maksu on suoritettu. Jatkohakemuksen tekeminen sähköisesti onnistuu kuitenkin, jos täytät ensimmäisen hakemuksen (”ansiopäivärahahakemus” -lomakkeen) jatkohakemuksen ajalta. Muista myös hakea muutosverokorttia. Ilman muutosverokorttia etuudet maksetaan automaattisesti vähintään veroprosentilla 25.

Sinulla on oikeus saada tietoa työttömyysturvasta selkeässä ja ymmärrettävässä muodossa. Tämän oikeuden toteutumisesta vastaavat osaltaan TE-toimisto ja osaltaan työttömyyskassat. Jos esim. verkkosivujen sisältö ei avaudu, ei siis kannata pähkäillä asiaa kotona, vaan soittaa kassaan. (Erityisalojen Toimihenkilöiden Työttömyyskassa puh. 09 6132 3224 ja KOKO-kassa 09 4763 7600.)

Huom! Työttömyyskassan päätökseen tyytymätön saa hakea siihen muutosta sosiaaliturva-asioiden muutoksenhakulautakunnalta ja sosiaaliturva-asioiden muutoksenhakulautakunnan päätökseen tyytymätön vakuutusoikeudelta. Vakuutusoikeuden päätökseen ei voi hakea muutosta valittamalla. Lue lisää muutoksenhausta.

Huom! Jos sinut on irtisanottu taloudellisista ja tuotannollisista syistä ja työnantajasi tarvitsee työvoimaa neljän kuukauden kuluessa työsuhteesi päättymisestä samoihin tai samankaltaisin tehtäviin, työnantajan on tarjottava sinulle tätä työtä. Muistathan, että sinun on oltava TE-toimistossa työnhakijana, jotta työn tarjoamisvelvollisuus säilyy.

Jos sinut lomautetaan

 1. Ilmoittaudu heti ensimmäisenä lomautuspäivänä työttömäksi työnhakijaksi TE-toimiston Oma asiointi -verkkopalvelussa. Tunnistautumiseen tarvitset pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Koronatilanteesta johtuen TE-toimistoon ei tarvitse toimittaa asiakirjoja ilmoittautumisen yhteydessä, vaan TE-toimisto pyytää lomautustodistuksen tarvittaessa.

 2. Hae ansiopäivärahaa työttömyyskassan eAsioinnissa Erityisalojen toimihenkilöiden työttömyyskassasta tai KOKO-kassasta (SOAn jäsenet) kahden viikon kuluttua lomautuksen alkamisesta. Jos lomautuksesi kestää lyhyemmän aikaa, hae päivärahaa aikaisintaan viimeisen lomautuspäivän jälkeen.

  Kirjaudu eAsiointiin tästä:
  - Erityisalojen toimihenkilöiden työttömyyskassa
  - KOKO-kassa (SOA)

  Toimita hakemuksen mukana ainakin seuraavat liitteet:
  - kopio työsopimuksesta
  - palkkatodistus vähintään 26 lomautusta edeltävältä viikolta. Sinun ei ole pakko liittää palkkatodistusta hakemukseesi, sillä työttömyyskassa saa palkkatiedot suoraan tulorekisteristä. Jos tulorekisterin tiedot ovat puutteelliset, työttömyyskassa pyytää sinulta lisätietoja, esimerkiksi palkkatodistusta tai -laskelmaa. Jos kuitenkin haluat nopeuttaa hakemuksesi käsittelyä, lisää palkkatodistus hakemuksesi liitteeksi (käsittelijä saa hakemuksesi käsiteltyä, vaikka tulorekisterin tiedot olisivatkin puutteelliset).
  - kopio lomautusilmoituksesta.

  Toimitathan hakemuksen ja liitteet sähköisesti tai postitse, sillä kassan toimisto ei ota tällä hetkellä vastaan asiakkaita.

  Hae päivärahaa viimeistään kolmen kuukauden kuluessa lomautuksen alkamisesta.

 3. Jos haluat, voit itse arvioida tulevan päivärahasi määrän päivärahalaskurin avulla. Työttömyyskassa antaa lopullisen päätöksen päivärahan määrästä sitten, kun hakemus on käsitelty.

 4. Normaalisti työttömyyskassa maksaa päivärahaa omavastuuajan jälkeen. Omavastuuaika on viittä täyttä työpäivää vastaava aika.

 5. Voit seurata hakemusten käsittelyaikaa kassan nettisivuilla. Katso käsittelytilanne tästä:
  - Erityisalojen toimihenkilöiden työttömyyskassa
  - KOKO-kassa (SOA)

 6. Jos tarvitset neuvoja, ota yhteyttä kassaan eAsioinnin kautta tai soita kassan puhelinpäivystykseen.
  - Erityisalojen toimihenkilöiden työttömyyskassa
  - KOKO-kassa (SOA)

Lisätietoa

Huomioitavaa

Työsuhdeopas: Työsuhteen päättyessä huomioitavat asiat »

Työsuhdeopas: Tietoa työsopimuksen irtisanomisesta »

Työsuhdeopas: Tietoa irtisanomisperusteista »

Muutosturva auttaa irtisanottuja ja lomautettuja tietyin ehdoin.
Lisätietoa Muutosturvasta »