Siirry suoraan sisältöön

Juristi lähellä pitää riidat kaukana – varaa mentorointiaika

Mietityttävätkö tekijänoikeutesi ja luovan työsi suojaaminen? Apua löytyy digmaritilaisille mentorointipalveluja tarjoavalta lakimieheltä Arttu Ahavalta.

Naisella on sormi poskella.
Elämme legalisaation aikaa.
 
”Se merkitsee sitä, että yritystoiminnassa suullisen sopimisen sijaan yrityksen toimintaan liittyvät asiat on sovittava kirjallisesti ja yksiselitteisesti”, varatuomari Arttu Ahava kiteyttää.
 
Lakitoimisto Berggrenillä työskentelevällä Ahavalla on pitkä kokemus IPR- eli teollisoikeuksista ja tekijänoikeuksista sekä aineettomista eli immateriaalioikeuksista. Työnsä ohessa Arttu Ahava antaa lainopillisia mentoripalveluja Digmaritin jäsenille.
 
Yhteiskunta digitalisoituu. Yhä useampi työllistää itse itsensä tai työskentelee pienessä yrityksessä, jonka liikevaihto tulee luovasta työstä, koodaamisesta tai näiden yhdistelmästä.
 
Ymmärryksen sopimusten tärkeydestä tulisikin kuulua modernin yrittäjän yleissivistykseen, Ahava sanoo.
 
”Usein kyse on vaikka hinnoittelun ymmärtämisestä. Esimerkiksi valmistetun sovelluksen hintaan vaikuttaa myydäänkö tuotteeseen kaikki oikeudet vai käyttöoikeuksia. Kun työ on jo tehty, sopiminen on hankalaa”, Ahava sanoo.
 
Ahavan mentorointi digmaritilaisille koostuu yhdestä puolen tunnin tapaamisesta. Sen aikana kokenut juristi kykenee kartoittamaan, mitkä ovat yrityksen toiminnan kannalta tärkeät juridiset näkökulmat ja neuvomaan, millaisia sopimuksia jatkossa tarvitaan.
 
”Olen juristina ehkä enemmänkin konsulttimainen. Lain yksityiskohdat on totta kai tunnettava, mutta enemmän minua kiinnostaa se, miten voin osaamisellani auttaa yrittäjiä liiketoiminnan kehittämisessä.”
 
Jatkossakin yrittäjän on hyvä pitää juristi puhelinsoiton päässä. Riittävä etukeno ja tarkasti laaditut sopimukset ovat paras keino pitää yritystoiminnalle haitalliset riidat poissa. Hintaa on turha pelätä, Ahava sanoo.
 
”Lakimiehen työ on mystifioitua mutta todellisuudessa asiantuntijatyötä siinä missä muukin. Tuntihintaa ei pidä ottaa annettuna. Esimerkiksi asiakirjojen laatimisesta voi neuvotella urakkataksan.”
 

Varaa oma mentorointiaikasi!

 
Digmarit kustantaa yhden mentorointikerran jokaista mentoria kohden vuodessa. Arttu Ahavan lisäksi mentoreita ovat IT-konsultointiyrittäjä Leo Mustonen, Digmaritin puheenjohtaja Johanna Juntunen, AV-alan tuottaja ja kouluttaja Fanny Heinonen sekä hyvinvointivalmentaja Joni Jaakkola.

Varaa oma mentorointiaikasi!

Jaa artikkeli:

Tutustu muihin artikkeleihin