Siirry suoraan sisältöön

Koulutuksella logistiikan mestariksi

Logistiikka-ala voi hyvin ja tarjoaa työtä. Omaan työkokemukseen istuvilla koulutusohjelmilla osaamisensa voi nostaa helposti seuraavalle tasolle.

Ihmisiä kouluttautumassa.
Opintojen näkökulmasta logistiikka-ala näyttäytyy juuri nyt mielenkiintoisena.
 
”Työtilanne logistiikka-alalla on hyvä. Suomen ulkomaankauppa ja etenkin vienti ovat olleet vakaalla pohjalla”, Seppo Virtanen sanoo.
 
DHL Freight Oy:llä messu- ja näyttelyhuolinnasta sekä crosstradesta vastaava Virtanen on ollut mukana useassa tehtävässä kehittämässä alan tutkintoja Opetushallituksen kanssa. Vaikka tekniikka ja erityisesti automaatio lisääntyvät, Virtasen mukaan logistiikka-alalla ihmistä ei voida korvata. Työnkuvat tosin voivat ajan saatossa muuttua, mutta esimerkiksi asiakaspalvelussa, myynnissä ja markkinoinnissa sekä kuljetussuunnittelussa ihminen on korvaamaton.
 
”Lisäosaamista kannattaa hakea, kun on ollut pari kolme vuotta alalla ja on jo oppinut tarvittavat perustaidot. Ala elää, kuten muutkin alat, ja tutkinnot antavat siihen eväitä”, Virtanen sanoo.
 

Neljä vaihtoehtoa koulutukselle

 

1. Alaa miettivä nuori

 
Ammattioppilaitosten tarjoama logistiikan perustutkinto on ensimmäinen väylä alalle. Tutkinnossa voi suuntautua joko varastointi-, lentoasema- tai kuljetuspalveluihin. 180 opintopisteen opinnot sisältävät kuljetustekniikkaa, huoltoa, varastointia, asiakaspalvelua ja tietojenkäsittelyä. Osaamisalasta riippuen tutkinnon osana voi suorittaa erilaisia autonkuljettajan pätevyyksiä.
 

2. Toimistotyöntekijä huolinta- tai kuljetusyrityksessä

 
Huolinta- ja kuljetusyrityksissä työskentelevä työntekijä voi syventää osaamistaan suorittamalla palvelulogistiikan ammattitutkinnon. Vuoden alusta voimaan tulleessa tutkinnossa voi valita tilaus- ja toimitusprosessien hoitamisen, hankinnan ja varastologistiikan osaamisalojen välillä. Kuljetusyrityksessä toimihenkilölle työskentelevälle hyvä vaihtoehto on myös liiketalouden ammattitutkinnon huolitsijan osaamisala.
 

3. Kuljetus- ja huolintayrityksen asiantuntija

 
Vaihtoehtoja ammatillisen osaamisen nostamiselle seuraavalle tasolle ovat liiketalouden perustutkinto, palvelulogistiikan ammattitutkinto sekä palvelulogistiikan erikoisammattitutkinto. Näistä viimeksi mainittu antaa laajan käsityksen logistiikan kustannusrakenteesta ja varmistaa valmiudet esimiestyön kehittämiseen.
 

4. Esimies huolinta- tai kuljetusyrityksessä

 
Kuljetusalan ammattitutkinnon kuljetusalan työnjohdon osaamisala on tarkoitettu työnjohdollisiin tehtäviin tähtääville, tai niille, jotka haluavat syventää tietojaan jo tehtävässä toimiessaan. Erityisesti kuljetusalalla työskentelevä voi myös hyötyä liikenne-esimiehen erityisammattitutkinnosta. Se vahvistaa henkilöstö- ja yhteistyöosaamista sekä tuotannonsuunnittelun taitoa.

Jaa artikkeli:

Tutustu muihin artikkeleihin