Siirry suoraan sisältöön

Näin vahvistun muutoksessa

Maailma pyörii ja muutos on päivän sana. Opi ottamaan uudesta tilanteesta kaikki hyöty irti!

Mies katsoo ikkunasta ulos.

Tunne lähtökohdat.

 
Jos aiot suunnistaa jonnekin, sinun täytyy tietää, mistä lähdet. Tutustu lähtötilanteeseen ja analysoi se. Jos haluat selvittää muutoksen lähtökohdat esimerkiksi työyhteisössä, anna ulkopuolisen tehdä selvitys, niin kuulet rehellisen vastauksen. 
 

Selkiytä visiot ja tavoite.

 
Tavoitteet ovat koko toimintasi lähtökohta. Jos sinulla ei ole tavoitteita, sinulta puuttuu suunta. Laadi tavoitteet selkeiksi ja kirjaa ne ylös; on todistettu, että tarkkaan kirjatut tavoitteet vaikuttavat ihmisen neurologiseen järjestelmään.
 

Kirkasta voimasi.

 
Olet jossain parempi kuin muut – siksi yhteistyökumppanit tai asiakkaat valitsevat juuri sinut. Selkiytä itsellesi, mikä tämä taitosi on, ja tee siitä valttisi.
 

Keskity olennaiseen.

 
Kun tiedät, mikä on valttisi ja voimasi, keskity siihen. Kiirettä kestät kyllä, mutta aika ei kerta kaikkiaan riitä tärkeimpään, jos keskityt vääriin asioihin. Stressiä syntyy siitä, että ei ehdi tehdä kaikkea tarpeellista ajoissa. Vältä stressiä keskittymällä olennaiseen.
 

Hanki palautetta.

 
Jos et saa sitä muilta, opettele itse arvioimaan onnistumistasi. Jos voit työpaikallasi vaikuttaa muutoksessa, auta yhteisöä luomaan palautekulttuuri eli ilmapiiri, jossa rakentavaa palautetta annetaan ja otetaan vastaan avoimesti, hyvässä hengessä. Ihmisellä on iso tarve tulla kuulluksi ja huomatuksi.
 

Uskalla tuntea.

 
Muutoksessa tunteet myllertävät, eikä niitä saa sysätä sivuun. Anna tunteiden palaa, sillä siitä syntyy tekemisen meininki ja hyvä pöhinä. Huomaa ne asiat, joissa sinulla on päätösvaltaa – tarvitset tunnetta, että viet elämäänsä eteenpäin etkä kulje esimerkiksi pomon talutusnuorassa.
 

Näytä kyntesi.

 
Ihminen ei muutu temperamentiltaan elämänsä aikana, joten olkaamme ihan vaan omia itsejämme myös töissä. Jos olet reilusti sellainen kuin olet ja annat oman persoonaasi näkyä tavassasi tehdä työtä ja valita työtehtäviä, annat muille mahdollisuuden huomata vahvuutesi ja alat saada yhä enemmän itsesi näköisiä töitä.
 
Lähde: Ihmisen aika – johtaja sielu ja sisu, Lasse Wendelin (Kauppakamari 2013)

Jaa artikkeli: