Erton jäsenäänestyksessä hyväksytyssä sopimuksessa palkankorotukset alittavat yleisen työmarkkinalinjan kolmessa vuodessa 0,7 prosentilla. Yleiskorotukset kuitenkin ylittävät yleisen linjan.
Sosiaalialan järjestöt ovat maan hallituksen leikkausten takia vaikeassa taloustilanteessa. Alalla tehdään vaativaa ja tärkeää työtä. Alan arvokkaan vapaaehtoistyön toteutumisen edellytyksenä on ammattilaisten ohjaus ja suunnittelu.
"Sosiaalialan järjestöjen ammattilaiset eivät ole vapaaehtoistyössä. Alan työntekijät ovat yleensä korkeasti koulutettuja asiantuntijoita ja oikeutettuja reiluihin työehtoihin. Alan keskipalkka on 3 500 euroa kuukaudessa, se alittaa 15 prosentilla valtakunnan keskipalkan 4 140 euroa", sanoo Erton puheenjohtaja Juri Aaltonen.
Hallituksen saksi-ilakointi iskee heikompiosaisiin
Maan hallituksen Stea-tukien leikkauspäätökset johtavat vääjäämättä heikommassa asemassa olevien palvelujen rajuun heikentämiseen.
"Sosiaalialan järjestöt ovat tärkeä osa palvelutarjontaa. Palveluihin kuuluvat muun muassa mielenterveyteen, yksinäisyyteen, vanhuuteen, vammaisuuteen, päihdeongelmiin ja asunnottomuuteen liittyvä tuki ja turva. Tällaiset palvelut ovat nyt heikentymässä", kauhistelee Aaltonen.
"Hallituksen lyhytnäköiset Stea-tukien leikkaukset tulevat todennäköisesti näkymään ainakin kaupunkien katukuvassa. Syrjäytyneisyys, köyhyys, päihdeongelmat sekä niihin liian usein liittyvä asunnottomuus tulee kasvamaan ja näkymään meidän kaikkien arjen katukuvassa. Hallituksen toiminta on vastuutonta saksilla ilakointia", jatkaa Aaltonen.
Työehtosopimusratkaisu, jolla alan palkankorotukset kehittyvät yleistä työmarkkinalinjaa heikommin, on alan ammattilaisten osoitus vastuullisesta työmarkkinatoiminnasta.
"Erton jäsenistä 65 % hyväksyi ratkaisun jäsenäänestyksessä ja 27 % jätti asian liiton ratkaistavaksi. Koska liitto ilmoitti etukäteen kannattavansa sopimuksen hyväksymistä, asettui jäsenistä siis 92 % sopimuksen hyväksymisen kannalle", tiivistää Erton puheenjohtaja Juri Aaltonen.
Sosiaalialan järjestöjen työehtosopimuksen palkankorotukset alittavat kolmen vuoden aikana 7,8 prosentin yleisen linjan korotukset yhteensä 0,7 prosentilla, mutta sopimus ei heikennä työehtoja ja antaa 2025 yleistä linjaa korkeamman yleiskorotuksen 2,4 prosenttia. Yhteensä yleiskorotukset ovat kolmessa vuodessa 6,5 prosenttia, yleisen linjan mukaisten yleiskorotusten ollessa 6,2 prosenttia.
Tiivistys olennaisimmista kohdista sosiaalialan järjestöjen sopimusratkaisusta
- kolmen vuoden sopimuskausi
- 1.10.2025 palkkojen yleiskorotus 2,4 %
- yleiskorotukset kolmessa vuodessa yhteensä 6,5 %
- järjestökohtaiset erät kolmessa vuodessa 0,6 %
- palkankorotukset kolmessa vuodessa yhteensä 7,1 %
- työnantajan velvollisuutta keskustella palkan määrästä työtehtävien lisääntyessä vahvistetaan
- työehtoja ei heikennetä miltään osin.
Lisätiedot:
Juri Aaltonen, puheenjohtaja, p. 040 553 8536
Toimihenkilöliitto Erto on olemassa, jotta kaikilla olisi parempi työelämä. Erto on yhteiskunnallinen keskustelija ja neuvottelija, jonka 13 000 jäsentä työskentelevät yksityisillä aloilla asiantuntijatehtävissä. Erto neuvottelee ja sen jäsenet hyväksyvät vuosittain useita merkittäviä valtakunnallisia työehtosopimuksia ja palkkasuosituksia.