Kattaako työpaikkasi vakuutukset etätyön?
Blogi

Kattaako työpaikkasi vakuutukset etätyön?

Kirjoittaja: Helena Lievonen Julkaistu:

Etätyö on lisääntynyt ja samoin on käynyt myös etätyössä tapahtuneille vahingoille. Pakolliset, lakisääteiset vakuutukset eivät korvaa kaikkia etätyössä tapahtuneita vahinkoja, joten oman työpaikan vakuutusehdot kannattaa selvittää huolellisesti.

Pakollisesta työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksesta korvataan etätyössä sattuvia tapaturmia rajoitetummin kuin varsinaisella työpaikalla sattuneita. ERTO kannustaakin työnantajia varmistamaan tapaturmasuojan ja ottamaan työtapaturma- ja ammattitautilain (199 §) mukaisen vapaa-ajan vakuutuksen, joka täydentää pakollista työtapaturma- ja ammattitautivakuutusta. Työntekijä ei voi ottaa itselleen tällaista vakuutusta, mutta työpaikan vakuutuksista kannattaa kysyä omalta työnantajalta.

Lakisääteinen työtapaturmavakuutus

Lakisääteinen työtapaturmavakuutus kattaa etätyössä vain välittömästi työhön liittyvän toiminnan. Esimerkiksi yhdessä tapauksessa työntekijä oli etätöissä juossut vessasta vastaamaan työpisteellä soineeseen puhelimeen ja liukastui mattoon. Tapaturman ei katsottu sattuneen työnteon yhteydessä, vaan tauon aikana.

Toinen työntekijä oli etätöissä kaatunut portaikossa, kun hän haki työkoneensa laturia kotinsa toisesta kerroksesta. Kun työntekijä liikkui asunnossa hänen ei katsottu suorittaneen työtehtävää, koska hän oli sijoittanut laturin ja työpisteen eri kerrokseen. Tapaturman ei siis katsottu sattuneen työnteon yhteydessä. Korvausta ei saanut tapaturmavakuutuksen vaan etätyövakuutuksen perusteella.

Vapaaehtoinen etätyövakuutus

Vapaaehtoinen etätyövakuutus täydentää etätyössä voimassa olevaa lakisääteistä työtapaturmavakuutusta. Se kattaa työntekijän kotona tai vapaa-ajan asunnolla työnantajan kanssa ennalta sovitusti tehtävän etätyön. Etätyövakuutus on voimassa etätyön yhteydessä muun muassa ruokailujen ja taukojen aikana, muun kuin etätyöhön liittyvän liikkumisen aikana etätyöpaikan sisätiloissa ja esimerkiksi lasten päiväkotiin vienti- ja hakumatkoilla. Vakuutettuina ovat etätyötä tekevät henkilöt.

Vapaa-ajan tapaturmavakuutus

Etätyövakuutusta laajempi vaihtoehto on tapaturmavakuutus koko henkilökunnalle täysajalle tai vapaa-ajalle tai terveysvakuutus. Näistä vakuutuksista korvataan myös edellä kuvatut etätyössä työtapaturmavakuutuksen ulkopuolelle jäävät vahingot.​ Pakollisen työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksen työntekijöilleen ottanut työnantaja voi liittää tällaiseen vakuutukseen vapaaehtoisen vapaa-ajan tapaturmavakuutuksen.

Vakuutuskirja ja vakuutusehdot

Vakuutuksen ehdot ja kattavuus kannattaa selvittää huolella. Vakuutusten keskeinen sisältö, vakuutusturvan laajuus, korvattavat vakuutustapahtumat ja mahdolliset rajoitukset ilmenevät vakuutuskirjasta ja vakuutusehdoista. Samoin vakuutuksen voimassaolon laajuus eri olosuhteissa ilmenee yleensä vakuutuskirjasta.

Vakuutus voi olla voimassa Suomessa tai kaikkialla maailmassa taikka erikseen määritetyssä toiminnassa. Täysajan vakuutus on voimassa ympäri vuorokauden sekä työssä että vapaa-aikana. Vapaa-ajan vakuutus on voimassa vain vapaa-aikana.

Lisätietoja saat työpaikkasi vakuutusyhtiöstä.

Alla vielä hyödyllisiä linkkejä:

https://www.fine.fi/julkaisut/julkaisu/yksityistapaturmavakuutuksen-ongelmatilanteita.html

https://www.fine.fi/julkaisut/julkaisu/vakuuta-viisaasti-itsesikin.html

Helena Lievonen
Lakimies

Helenan neuvotteluvastuulla ovat taloushallintoalan ja Accountorin työehtosopimukset.