Käsillä tekeminen buustaa aivoja
Hyvinvointi

Käsillä tekeminen buustaa aivoja

Kirjoittaja: Leena Filpus

Kun kädet tekevät muutakin kuin takovat näppäimistöä, aivot saavat stressiä lievittävän ja suorituskykyä parantavan lepohetken. Tässä muutama vinkki, jolla pistät aivosolut uudella tavoin liikkeelle.

1. Kirjoita käsin aamusivuja

Aloita aamut kirjoittamalla kolme liuskaa tekstiä. Ihan mitä mieleesi juuri sinä aamuna putkahtaakin. Ei väliä, ovatko lauseet järkeviä, pujahtaako mukaan kirjoitusvirheitä tai onko käsiala edes luettavaa. Aamusivujen ideana on purkaa mielessä olevat asiat paperille ja saada vähitellen yhteys omaan sisimpään ja luovuuteen. On tärkeää kirjoittaa nimenomaan käsin, ei koneella. Käsin kirjoittaminen pistää useat aistit liikkeelle ja aktivoi aivoja koneella kirjoittamista enemmän. Lue lisää aamusivuista Julia Cameronin kirjasta Tie luovuuteen (Like).

2. Aloita soittoharrastus

Mielimusiikki rentouttaa ja saa flow’n virtaamaan. Vaikutukset ovat vielä tehokkaammat, kun soittaa instrumenttia itse. Viritä siis vanha soittoharrastuksesi eloon tai miksi et yhtä lailla alkaisi soittaa aikuisiällä. Uuden oppiminen ja itsensä voittaminen on äärimmäisen palkitsevaa. Soittamisessa parasta on kuitenkin se tunne, kun tulee itse osaksi musiikkia. Aivotkin tykkäävät, sillä soittaminen tehostaa sellaisten aivoalueiden toimintaa, jotka säätelevät abstraktia ajattelua ja muistia. Näppärimmin pääset musiikinteon makuun laulamalla, vaikka sitten suihkussa. 

3. Neulo ja nikkaroi

Kun arki on hallitsematonta, käsillä tekeminen rentouttaa. Tuntuu hyvältä saada aikaan jotain konkreettista. Ei ole oikeastaan väliä neulotko sukkia vai nikkaroitko linnunpönttöjä. Tärkeintä on tekeminen, joka tuntuu mukavalta ja lisää näin elinvoimaasi. Puikkojen kilisyttelyn tai puun työstämisen liikkeet ovat meditatiivista ja toistuvaa, ne vievät huomion pois päässä surraavista murheista ja saavat ajatukset virtaamaan. 

4. Kädet saveen

Tuntoaisti on tärkein aisti, jolla vastasyntynyt tekee havaintoja maailmasta. Eikä tuntoaistin merkitys katoa mihinkään vuosien karttuessakaan, vaikka stressi voikin saada sen unohtumaan. Saven maadoittava viileys ja se, miltä savi tuntuu käsissä, kääntävät mielen suoraan tunteisiimme. Saven työstäminen auttaa elämään jälleen aistien kautta ja voi herättää kaukaisiakin muistoja lapsuudestamme. Olennaista saven työstämisessä ei olekaan lopputulema, kenties vähän vino lautanen tai hahmo, vaan itse prosessi.