Siirry suoraan sisältöön

Vaihdan työpaikkaa – miten voin saada palkallisen kesäloman?

Palkallisen kesäloman neuvotteleminen uutena työntekijänä vaatii rohkeutta avata suunsa ja pyytää. Töitä ei jaksa paiskia, jos ei välillä saa huilia.

Läppäri, jonka ruudulla näkyy tieto avoimesta työpaikasta.
Kesällä pidetään pidempi loma, jonka aikana rentoudutaan. Loman tarkoitus on auttaa työntekijää huilimaan töistä ja jaksamaan taas seuraavaan lomaan. Ilman kunnon kesälomaa kukaan ei jaksa paiskia vuotta töitä, ja sen ymmärtää myös fiksu työnantaja.
 
Jos työpaikkaa vaihtaa keväällä tai juuri ennen kesälomakautta, lomaa uudesta työstä ei ole vielä ehtinyt kertyä. Silloin kannattaa työsopimusta neuvotellessa avata suunsa ja pyytää kesälomaa.
 

Miten neuvottelen ylimääräisen kesäloman?

 
Uutena työntekijänä kesäloman saaminen riippuu täysin siitä, mitä saa itse sovittua. Aloita sillä, että pyydät palkallista lomaa. Jotkut työnantajat eivät suostu siihen, koska haluavat olla tasavertaisia eikä muillekaan uusille ole myönnetty. Tällaisissakin tapauksissa saatat silti saada palkatonta vapaata.
 
Jos työpaikkaa on vaihtunut, voi säästössä olla vielä vanhan työpaikan pitämättömät lomat, jotka on maksettu lomakorvauksena. Lomakorvauksen idea onkin osittain myös se, että uudessa työpaikassa työntekijä voi lomailla vaikka palkattomasti ja rahoittaa tämän vapaan vanhasta työstä saadulla lomakorvauksella.
 
Muista lomaa pyytäessä, että et menetä mitään. Palkallisen loman pyytäminen ei ole varmasti kynnyskysymys, jonka takia et saisi työpaikkaa ollenkaan.
 

Työnantaja suostui antamaan ylimääräistä lomaa – miten se pitäisi merkitä työsopimukseen?

 
Varmista, että työnantajan myöntämä palkallinen tai palkaton loma kirjataan työsopimukseen mahdollisimman selkeästi ja juuri sellaisena kuin te siitä sovitte.
 
Jos työsopimukseen kirjataan esimerkiksi, että “työntekijä saa täydet lomat työsuhteen alusta alkaen”, se voi tarkoittaa kahta eri asiaa. Sitä, että työntekijä saa pitää täyden loman heti ensimmäisenä kesänä, tai sitä, että lomaa kertyy heti alusta alkaen 2,5 päivää kuukaudessa. Jos työsopimuksessa ei lue selkeästi, mistä on kysymys, voi jäädä epäselväksi, mitä te sovitte. Parhaimmillaan saat neuvoteltua itsellesi kummankin edun – täyden palkallisen kesäloman heti ensimmäisenä kesänä ja suuremman lomakertymän alusta alkaen.

Jaa artikkeli:

Tutustu muihin artikkeleihin