Siirry suoraan sisältöön

Kryptovaluutoista tulee arkea taloushallinnon ammattilaisille

Kryptovaluutat kuten esimerkiksi bitcoinit ovat tulleet jäädäkseen, ja taloushallinnon ammattilaiset tulevat kohtaamaan niitä työssään yhä useammin.

Henkilö selaa osakekursseja puhelimellaan.
Kirjanpitolautakunta on antanut lausunnon digitaalisen vertaisvaluutan käsittelystä kirjanpidossa jo vuonna 2012. Taloushallinnon ammattilaisen kannattaa tutustua lausuntoon, joka löytyy kirjanpitolautakunnan sivustolta numerolla 2012/1895. Kryptovaluutta eli virtuaalivaluutta on yksi vertaisvaluuttojen muoto.
 
“Lausunnossa kerrotaan yleisimmät digitaalisen vertaisvaluutan käsittelytapaukset kirjanpidossa ja miten liiketoimen luonne vaikuttaa kirjanpitokäsittelyyn”, Aleksi Kirsilä Prasos Oy:stä sanoo.
 
Luonteeltaan vertaisvaluutta on käyttäjiensä väliseen sopimukseen perustuva hyödyke. Se tulee sisällyttää vaihtuvien vastaavien pääryhmään Rahoitusarvopaperit nimikkeeseen Muut arvopaperit. Kun vertaisvaluuttaa vastaanotetaan, sen arvo muunnetaan euroiksi maksupäivän kurssin mukaisesti.
 
Kirjanpitovelvolliset, joiden liiketoimintana on vertaisvaluutan vaihdanta, merkitsevät vertaisvaluuttaerät vaihtuvien vastaavien vaihto-omaisuuden erään Muu vaihto-omaisuus. Vertaisvaluutan vaihdanta on käytännössä kryptovaluutan myyntiä ja ostamista sekä mahdollisesti liikkeeseenlaskua.
 
”Kirjanpitolain mukaan kaikki liiketapahtumat kirjataan euromääräisinä kirjanpitoon, vaikka ne tehtäisiin kryptovaluuttana. Kirjanpitoon perustuvien viranomaisille tehtävien ilmoitusten on myös oltava euromääräisiä”, Kirsilä muistuttaa.
 

Konsensus ry kouluttaa kryptovaluuttaan

 
Kryptovaluuttojen asiantuntijat ja harrastajat perustivat oman etujärjestön maaliskuun alussa. Konsensus ry:n tarkoituksena on muun muassa kehittää ammatillisia valmiuksia ja taitoja kryptovaluutoissa ja lohkoketjuteknologiassa. Yhdistyksen ylläpitämään Facebook-ryhmään Bitcoin ja kryptovaluutat kuuluu jo yli 7 300 jäsentä.
 
Kryptovaluuttoihin sijoittaminen on Suomessa lisääntynyt. Tienatut sijoitustuotot ovat verotettavaa tuloa, mutta verottajan mukaan moni kryptovaluutoilla tienaava jättää tulonsa ilmoittamatta. Juuri tämän vuoksi bitcoinilla on huono maine.
 
“Bitcoin-uutisoinnissa nostetaan usein esiin kryptovaluuttojen huonot puolet, vaikka harmaan talouden osuus on arviolta vain 10–20 prosenttia bitcoin-taloudesta. Tutkimusten mukaan jopa yli 20 prosenttia koko maailmantalouden bruttokansantuotteesta liittyy varjotalouteen. Bitcoin ja muut kryptovaluutat eivät siis tee tässä suhteessa poikkeusta”, Kirsilä toteaa.
 

Pieni opas bitcoineihin

 
Bitcoin on maailman ensimmäinen hajautettu kryptovaluutta, joka toimii tietoverkkojen yli maksuväline- ja maksujärjestelmänä. Bitcoin-maksujärjestelmä on käyttäjiensä hallinnassa, ja sitä voidaan käyttää perinteisen rahan tai luottokorttityyppisten maksujärjestelmien tapaan. Bitcoin perustuu lähdekoodiin, lohkoketju-nimiseen teknologiaan.
 
Bitcoineilla voi ostaa palveluita tai tarvikkeita, kuten huonekaluja, hotellimajoituksia ja lentolippuja ympäri maailmaa.
 
Bitcoinin arvo määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan. Bitcoinien liikkeelle laskettu määrä ja tämän hetken kurssi määrittävät bitcoinien teoreettisen kokonaisarvon. Bitcoineja lasketaan liikkeelle maksimissaan 21 miljoonaa. Lukumäärä liittyy bitcoinin taustalla olevaan teknologiaan.
 
Juttuun haastateltu asiantuntija Aleksi Kirsilä, KTM, on Prasos Oy:n talousjohtaja. Prasos Oy on pohjoismaiden johtava bitcoin-välittäjä. Yritys sijaitsee Jyväskylässä.

Jaa artikkeli:

Tutustu muihin artikkeleihin