Kuuntele, epäile ja auta
Töissä

Kuuntele, epäile ja auta

Kirjoittaja: Juho Paavola Kuva: Jesse Karjalainen

Hyvän pääluottamusmiehen ei tarvitse olla firman lääkäri tai lakimies, mutta hyvä kuuntelija kylläkin. Monikansallisen Accountorin konkari Vesa Miettinen kertoo, miten pääluottamusmiehenä pärjää.

Huonoissa yrityksissä ongelmia on enemmän kuin hyvissä. Mutta niin hyvää firmaa ei olekaan, etteikö purnattavaa syntyisi. Kun Accountorissa jollakin alkaa pipo kiristää tai oma palkka tuntua turhan pieneltä, löytyy ensimmäinen apu useimmiten pääluottamusmies Vesa Miettisen pakeilta.

”Joskus tuntuu, että ihmiset voisivat vaivata pääluottamusmiestä huolillaan hieman useamminkin”, Miettinen sanoo.

Accountor toimii palkka- ja taloushallinnon alalla. Kilpailu asiakkaista on kovaa, eikä työtahti alalla suinkaan ole hellittämässä. Pääluottamusmiehen työn ohessa Miettinen toimii myös työsuojeluvaltuutettuna.

”Taloushallintoala muuttuu jo pelkästään verotuksen uudistusten ja digitalisaation sekä automatisaation myötä yhä konsulttimaisempaan suuntaan. Murroksen ohessa resurssipula on ainainen vitsaus. Usein työntekijän kanssa käsittelemäni asiat liittyvät tavalla tai toisella esimerkiksi liukumarajojen ylityksiin.”

Jatkuvat yt:t ovat kaikkien etu

Pääluottamusmiehen oma työnkuva kuvaa nykyaikaa hyvin. Miettisen käyntikortissa lukee pääkäyttäjä. ”Ei varmaan kukaan tiedä, mitä se tekee! Oikeasti talomme 25 pääkäyttäjää osaavat parhaiten neuvoa käyttämiämme työkaluohjelmia ja tehdä niihin säätöjä.”

Työuraa taloushallinnon alalla Miettisellä on takana 30 vuotta, siitä 15 viimeistä Accountorilla. Aiemmin käyntikortissa on lukenut kirjanpitäjä ja tiimiesimies. Pääluottamusmiehenä hän on toiminut viisi vuotta.

”Olen vähän sellainen tyyppi, että tykkään hoitaa yhteisiä asioita. Ehkä myös ajattelin, että sitä kautta asioihin pystyy myös vaikuttamaan paremmin.”

Asiaa auttoi myös se, että Accountorilla firman johto on tukenut luottamushenkilöiden tehtäviä vahvasti. Kuopiossa työskentelevä Miettinen käy viikoittain johtoportaan kanssa palaveria Skypellä ja käymällä Helsingissä tarpeen mukaan.

”Meillä on yt-menettely jatkuvasti menossa. Se tarkoittaa sitä, että tarkastelemme yhdessä 3 – 6 kertaa vuodessa työviihtyvyyteen ja -hyvinvointiin liittyviä asioita, joita on yhdessä kehitettävä”, Miettinen kertoo yhteistoimintalain myönteisestä puolesta.

Oma tes selkeyttää arkea

Miettinen laskee, että pääluottamusmiehen työhön kuluu noin puolet hänen työajastaan.

”Enemmänkin saisi kulumaan. Esimerkiksi konttoreissa haluaisin ehtiä käydä vierailuilla vain juttelemassa nykyistä useammin. Sillä tavalla tulee tutuksi, mikä taas helpottaa keskustelemista asioista myöhemmin.”

Miettisen edustamassa Accountorin Suomen ulkoistusliiketoiminnassa ahkeroi noin 700 talokohtaisen tessin piiriin kuuluvaa työntekijää. Alalla ei yleissitovaa työehtosopimusta vielä ole. Tavoitteena on sen verran hyvät työehdot, että muut vertaisivat omiaan niihin.

”Pääluottamusmiehen työssä tessiin liittyvät kysymykset ovat lopulta aika helppoja. Katsotaan, mitä sopimus sanoo, ja jos ei itse keksitä vastausta, soitetaan ERTOn lakimiehelle. Sinne meillä on hyvät välit.”

On oltava reilu ja tasapuolinen

Pääluottamusmies on myös niitä tilanteita varten, kun työntekijää kiukuttaa. Usein taustalla on epätavallinen tilanne, josta on syntynyt kokemus väärin kohtelemisesta. Silloin Miettinen istuu rauhassa alas kuuntelemaan.

”Usein etenkin alkuvaiheessa korostuu vain yksi näkökulma. Pääluottamusmiehenä on oltava valmis selvittämään, mitä muuta työntekijän ongelmaan voi mahdollisesti liittyä.”

Joskus vaikeakin lukko voi avautua keskustelemalla. Toisinaan ongelmia selvitellään henkilöstöhallinnon kanssa yhdessä. Miettinen korostaa sitä, että pääluottamusmiehen on edistettävä asiaa kuin asiaa faktojen kautta. Työntekijää on tuettava, mutta esimerkiksi palkka-asioissa pääluottamusmiehen on päästävä pelkkää mutu-tuntumaa syvemmälle.

”Tasapuolisuus on erittäin tärkeää etenkin isossa organisaatiossa. Pääluottamusmiehen on kyettävä olemaan rehti jokaiseen suuntaan. Monessa asiassa on hyötyä siitä, että on jo ehtinyt vähän kertyä kokemusta elämästä.”

Taloushallinnon edunvalvontavaliokunta

Vesa Miettinen on mukana myös taloushallinnon edunvalvontavaliokunnassa, joka tekee samaa työtä kuin yritysten sisällä työskentelevät pääluottamusmiehet, mutta koko alan hyväksi. Edunvalvontavaliokunnat toimivat apuna ja tukena työehtosopimusneuvotteluissa, ja tuovat neuvotteluihin tietoa työpaikkojen käytännöistä.