Siirry suoraan sisältöön

”Elämänkokemuksesta on tässä hommassa hyötyä.”

Hannu Kuusikon tie optikkoketjun pääluottamusmieheksi ja ylipäänsä optikoksi ei ole ollut suora. Pääluottamusmiehenä toimimiseen kirjava tausta antaa etua.

Silmälaseja optikkoliikkeessä.
Oululainen Hannu Kuusikko lähti kouluttautumaan optiselle alalle vasta 35-vuotiaana tehtyään sitä ennen töitä muun muassa matkapuhelinvalmistaja Nokialla tuotannossa, ravintola-alalla sekä erilaisissa tehdastöissä. Instru Optiikka Oy:llä hän on ehtinyt olla töissä nyt 16 vuotta.
 
Työpaikkansa työsuojeltuvaltuutettuna Kuusikko on toiminut vuodesta 2010 ja pääluottamusmiehenä vuodesta 2013.
 
”HEDin hommassa on paljon hyötyä siitä, että on nähnyt, katsellut ja kuunnellut kaikenlaista. Työnkuva ja ymmärrys työelämästä olisi aika paljon kapea-alaisempi, jos olisi mennyt lukiosta suoraan optikkokouluun ja optikoksi.”
 
Ennen Ertoa Kuusikko onkin kuulunut Puutyöväen liittoon, Kemian liittoon, Hotelli- ja ravintolahenkilökunnan liittoon, Merimiesunioniin, Metalliliittoon ja Suomen Optikoiden Ammattiliittoon.
 

Millaista HEDin työ on?

 
Hedinä Hannu Kuusikko tekee paljon perinteistä jalkatyötä eli kiertää ympäri Suomen Instrumentariumin eri myymälöissä, joita on Suomessa noin 175 ja henkilöstöä 900.
 
”Aikanaan kun itse aloitin tässä optikkoketjussa, ei oikein ollut tietoa luottamusmiehistä. On helpompaa ottaa yhteyttä luottamusmieheen, kun on tavannut hänet. Ei tarvitse etsiä intran syövereistä nimeä ja numeroa”, Kuusikko kertoo.
 
Hän myös lähettää yrityksen jokaiselle uudelle työntekijälle kirjeen, jossa toivottaa hänet tervetulleeksi työnantajan palvelukseen sekä kertoo Ertosta ja optikoiden yhdistyksestä Soa:sta.
 
Käytännössä optikon työ ja luottamustehtävät yhdistyvät työstävapautusajan avulla. Siten Kuusikko saa tietyn tuntimäärän viikossa käyttöönsä HED-velvollisuuksiensa hoitamiseen ja myös luottamustoimistaan korvausta.
 
”Pääluottamusmieheen otetaan yhteyttä työaikaasioista, vapaapäivistä, tauoista, lomarahoista, lomapalkoista, palkanmaksusta yleensä ja oikeastaan ihan kaikesta”, Kuusikko kertoo.
 
Yleensä asiat lähtevät selviämään esimerkiksi työvuoroluetteloa katsomalla, jos kyse on vaikkapa siitä, ovatko viikonloppuvapaat toteutuneet työehtosopimuksen edellyttämällä tavalla. Jos ei, asiasta lähdetään neuvottelemaan työnantajan henkilöstöosaston kanssa.
 
”Suurinta iloa tässä tuottaa se, kun jokin asia menee työntekijän kannalta niin hyvin kuin mahdollista. Että asia menee oikein työehtosopimuksen tai lainsäädännön mukaan.”
 

HED-työn haasteet

 
Hannu Kuusikon mukaan hedinä toimiminen ei ole sinänsä vaikeaa, koska aina voi soittaa liittoon ja pyytää asiantuntijoilta apua. Myös paikalliseen sopimiseen liittyen HEDin on hänen mukaansa tärkeää käyttää luonnostellut sopimukset liiton kautta, jotta asiat menevät varmasti oikein.
 
Luottamustoimiin ryhtyessään Kuusikko on kuitenkin opiskellut perusasioita työehtosopimuksesta ja lainsäädännöstä, vaikkei hommassa mikään lakiguru tarvitsekaan olla. Osa koulutuksista on ollut liiton järjestämiä.
 
Luottamustehtäväuralla ovat jääneet harmittamaan sellaiset tapaukset, kun tavoitetta ei ole saavutettu esimerkiksi työnantajan tulkittua jotakin työehtosopimuksen kohtaa eri tavalla kuin työntekijäpuoli.
 
”Yksi tes-tulkinta meni työtuomioistuimeen. Työntekijäliitto ja työnantajaliitto kiistelivät palkanlisistä. Työntekijäpuoli hävisi. Tuollaiset jäävät tietenkin vähän kaivelemaan.”
 
Suurimmat onnistumiset ovat samanlaisia niin optikon työssä kuin luottamustoimessakin.
 
”Optikkona parasta ovat tyytyväiset asiakkaat. Ja luottamusmiehenä myös. Tulee hyvä mieli, kun asiat on saatu kunnialla maaliin. Sitä samaa aion tavoitella jatkossakin.”
 

Jaa artikkeli:

Tutustu muihin artikkeleihin