Opi lukemaan palkkakuittiasi
Töissä

Opi lukemaan palkkakuittiasi

Kirjoittaja: Jenni Junkala

Jotta postilaatikkoon, verkkopankkiin tai sähköpostiin ilmestyvä palkkakuitti ei olisi suuri mysteeri, kokosimme tärpit sen lukemiseen. Kun tiedät nämä perusasiat palkkakuitistasi, olet oikealla polulla.

Palkkakausi

Palkkakausi kertoo, miltä ajalta palkka on maksettu. Kuukausipalkkaiselle palkka maksetaan yleensä kerran kuussa. Tuntipalkkaiselle vähintään kaksi kertaa kuussa.

Palkkaustiedot

Palkkakuittisi palkkaustiedot-kohdasta löydät palkkasi perustiedot esimerkiksi kuukausipalkan tai tuntipalkan suuruuden, kiinteät palkkaa korottavat lisät ja vaikka puhelinedun.

Veroprosentti (Perus- ja lisäprosentti)

Tulojasi verotetaan perusprosentin mukaan vuositulorajaan tai palkkakausikohtaiseen tulorajaan asti. Kun tulosi ylittävät tulorajan, niitä verotetaan lisäprosentin mukaan. Mitä paremmin ennakoit vuoden tulosi oikein, sitä todennäköisemmin et joudu maksamaan veromätkyjä. Silloin et saa myöskään veronpalautuksia.

Palkkaerittely

Tarkista aina, että työtunnit täsmäävät tekemääsi tuntimäärää ja että olet saanut kaikki ylityökorvaukset ja vuorolisät.

Työaikakohdassa eritellään myös vähennykset, jotka palkastasi otetaan. Ne ovat ennakonpidätys, joka pidätetään palkastasi veroprosenttisi mukaan, ja sosiaaliturvamaksut (työntekijän eläkemaksu eli TyEL ja työttömyysvakuutusmaksu), jotka ovat pakollisia.

Työnantaja huolehtii sosiaaliturvamaksuista ja hänen vastuullaan on korjata myös niiden virheet.

Näet palkkakuitistasi myös, jos työnantajasi perii puolestasi suoraan palkasta ammattiliiton jäsenmaksun. Siihen hän tarvitsee lupasi.

Maksetaan-kohdassa kerrotaan, kuinka paljon sinulle maksetaan vähennyksien jälkeen.

Kertymä kaudelta

Kertymä kaudelta -kohdasta näet kuluneen palkkakauden tiedot. Näet silmäyksellä esimerkiksi, kuinka paljon olet maksanut ennakonpidätystä yhden kauden aikana.

Kertymä vuoden alusta

Palkkakuitin kertymä vuoden alusta -kohta kertoo, kuinka paljon olet ansainnut tuloja vuoden alusta. Tarkkaile, ettei luku ylitä vuositulorajaasi. Jos vuosituloraja alkaa lähestyä, tilaa uusi verokortti.

Muista tarkistaa palkkakuittisi jokaisen palkanmaksun yhteydessä!