Siirry suoraan sisältöön
Nainen heilauttaa takin hartialleen.

Työpaikan arki

Jotta arki työpaikalla rullaisi mahdollisimman , sekä työnantajan että työntekijöiden on kiinnitettävä huomiota muutamiin työhyvinvoinnin ja -turvallisuuden kannalta oleellisiin seikkoihin. 

Työpaikan arki -sivuilta löydät tietoa työterveyshuollosta, työpaikan luottamushenkilöistä, työsuojelusta, yhteistoimintalaista, paikallisesta sopimisesta, yhdenvertaisuudesta, työehtosopimuksesta ja vahingonkorvausvelvollisuudesta.

Työterveyshuolto

Työterveyshuollon keskeinen tehtävä on yhdessä työpaikan kanssa edistää työntekijöiden terveyttä ja työkykyä, turvallista työn tekemistä, työyhteisön toimintaa sekä ehkäistä työhön liittyviä sairauksia ja tapaturmia.

Työterveyshuoltolaki velvoittaa työnantajan järjestämään henkilöstölleen ennaltaehkäisevän työterveyshuollon palvelut aina kun työntekijöitä on yksi tai enemmän, riippumatta tehtävistä työtunneista, työajasta tai työsuhteen kestosta.

Työpaikan luottamushenkilöt

Henkilöstön edustajat eli hedit ovat työntekijöiden valitsemia henkilöitä, jotka toimivat esimerkiksi yrityksen luottamusmiehinä ja työsuojeluvaltuutettuina.

Hedit voivat toimia myös luottamusvaltuutettuina, työsuojeluasiamiehinä sekä heidän varamiehinään. Osa hedeistä voi hoitaa samaan aikaan useampia pestejä.

Työsuojelu

Työnantaja vastaa siitä, että työntekijät pysyvät työtehtävissään sekä fyysisesti että psyykkisesti terveinä. Työnantajan ja työntekijöiden on toimittava työpaikalla yhteistyössä työn turvallisuutta ja terveellisyyttä koskevissa asioissa. 

Työturvallisuuslaki velvoittaa työnantajaa tekemään yhteistyössä työntekijöiden edustajan kanssa työpaikalla työn vaarojen selvityksen ja arvioinnin. 

Työpaikkakiusaaminen

Työpaikkakiusaaminen eli työturvallisuuslain mukainen epäasiallinen kohtelu ja häirintä voi ilmetä monin eri tavoin. Se on huonoa työkäyttäytymistä. Työpaikkakiusaaminen on kuitenkin aina erotettava normaaleista ristiriitatilanteista. Työpaikkakiusaamiselle on ominaista se, että huono kohtelu on järjestelmällistä, pitkäkestoista ja se vaarantaa työntekijän terveyden. Kiusaamiseen voi syyllistyä joko esimies tai toinen työntekijä. 

Yhteistoiminta työpaikalla

Yhteistoimintalain tavoitteena on yhteisymmärryksessä kehittää yrityksen toimintaa ja työntekijöiden mahdollisuuksia vaikuttaa yrityksessä tehtäviin päätöksiin, jotka koskevat heidän työtään, työolojaan ja asemaansa yrityksessä.

Paikallinen sopiminen

Paikallisella sopimisella ei ole yksiselitteistä määritelmää. Yleisimmin sillä tarkoitetaan työehdoista sopimista työehtosopimuksesta poiketen työpaikkatasolla. Laajassa mielessä sillä voidaan tarkoittaa kaikkea työpaikalla tapahtuvaa sopimista.  

Työehtosopimukseen perustuva paikallinen sopiminen perustuu työehtosopimuksessa olevaan määräykseen, jossa on annettu mahdollisuus sopia määräyksestä toisin. 

Yhdenvertaisuus

Työnantajalla on velvollisuus kohdella työntekijöitä tasapuolisesti, yhdenvertaisesti ja tasa-arvoisesti.  

Tasapuolinen kohtelu perustuu työsopimuslakiin ja tarkoittaa sitä, että työnantajan on kohdeltava työntekijöitä tasapuolisesti. Tasapuolisesta kohtelusta voidaan poiketa vain, jos siihen on olemassa työntekijän tehtävät ja asema huomioon ottaen perusteltu syy.  

Työehtosopimus

Työehtosopimus eli tessi on työntekijöiden ja työnantajien välinen sopimus, joka varmistaa reilut työehdot ja palkat tietylle alalle tai yritykseen.

Vahingonkorvausvelvollisuus

Työnantajan, joka tahallaan tai huolimattomuudesta rikkoo tai laiminlyö työsuhteesta tai työsopimuslaista johtuvia velvollisuuksia, on korvattava työntekijälle siten aiheuttamansa vahinko.