Siirry suoraan sisältöön

Arkiset rutiinit pelastavat työpäivän

Rutiinit ovat keino hallita työpäivää ja omaa jaksamista. Lifted Oy:n Jukka Joutsiniemi antaa vinkit siihen, millä rutiineilla pysyt virkeänä.

Työpöydällä välipala ja käsipainot.

Päätä ja aloita työpäiväsi pienellä pohdiskelulla

 
Laita kalenteriisi vartin mittainen aika, jolloin päätät työpäiväsi. Käy silloin läpi, mitä sait aikaan päivän aikana ja mikä päivässä oli hyvää. Tällä tavoin saat selvän kuvan päivästäsi ja tunteen onnistumisesta. Omien aikaansaannosten tarkasteleminen on tärkeää, sillä silloin riittämättömyyden tunne katoaa. Tällöin päiväsi myös päättyy johonkin selvään päätepisteeseen eikä työasioihin tarvitse palata illalla.
 
Samalla kun lopettelet päivääsi, tarkista huomisen aikataulu. Illalla ei kannata enää katsoa kalenteriin, sillä se haittaa rentoutumista. Aloita uusi päivä pohtimalla, mikä on päivän tärkein tehtävä ja pyri tekemään se ensimmäisenä. Siten saat päiväsi paremmin organisoitua.
 

Kävele ”työmatka”

 
Moni on huomannut nyt etätyöaikana, miten tärkeä työmatka onkaan ollut. Liikunta jää toisilta kokonaan pois, kun työmatka ei pakota kävelemään. Ongelmaan on helppo ratkaisu: kulje joka aamu työmatka, eli lähde kävelylle tai pyöräilemään. Silloin päivärytmi ja aineenvaihdunta lähtevät mukavasti liikkeelle ja ajatukset puhdistuvat. Puhelin on syytä jättää kotiin, mutta voit ottaa vaikka puolisosi tai lapsesi mukaan. Voit myös nauttia ulkoilusta omassa rauhassa.
 

Muista syödä hyvin

 
Etätyöläisillä tuppaa monipuolinen lounas unohtumaan, eikä kunnon välipalojakaan aina tule hankittua. Ruoan laatu vaikuttaa kuitenkin sekä suoliston hyvinvointiin että energiatasapainoon. Kannattaa siis suunnitella kauppareissut jo etukäteen. Tee lista ostoksista, jotka ovat terveellisiä mutta maistuvia.
 
Kasvisten merkitys ruokavaliossa on hyvin tärkeä. Niitä on helppo syödä aamu- tai välipalana, vaikka smoothiessa. Muista aina lisätä lounaaseenkin kasviksia. Järkevintä on ostaa sesongin mukaisia kasviksia, koska ne ovat edullisimmillaan ja niiden maku parhaimmillaan. Tuoreita kasviksia voi hyvin täydentää pakasteilla ja säilykkeillä, sillä niissä on yhtä hyvät ravintoarvot. Tärkeintä on, että valitset vaihtoehtoja, joista pidät.
 

Ole yhteydessä luontoon

 
Jos viettää kaiken aikansa lämpimässä sisällä, ei ole mukana luonnon kiertokulussa. Lähde siis ulos. Kokemus yhteydestä luontoon tukee jaksamista ja antaa energiaa. Kokeile uutta tapaa kokea Suomen luonto ja tee siitä itsellesi voimaa antava päivittäinen tai viikoittainen rutiini. Tätä rutiinia voit myös vaihdella vuodenaikojen mukaan. Talvella voit vaikka käydä avantouimassa ja kesällä patikoimassa metsässä.

Jaa artikkeli:

Tutustu muihin artikkeleihin