Siirry suoraan sisältöön

Logistiikan eurooppalainen manifesti

Logistiikka on talouden sydän. Ilman sen ammattilaisia Eurooppa pysähtyisi – tavara ei liikkuisi eikä arki toimisi. Euroopan kuljetusalan työntekijöiden yhteisjärjestö ETF on aloittanut 1.10. kampanjan, joka nostaa esille Euroopan logistiikka-alan työskentelyolosuhteita ja ongelmia.

Jalat rappusissa

Miljoonat logistiikan ammattilaiset huolehtivat päivittäin Euroopassa siitä, että tavara liikkuu ja yhteiskunta rullaa. Vaikka riippuvuutemme kuljetusten toiminnasta vain kasvaa, on alan työolosuhteissa valtavia haasteita.

Euroopan kuljetusalaa haastavat alustatalouden varjopuolet, ulkoistamisen kompastuskivet, epätyypilliset työsuhteet – kuten itsensä työllistäjien ongelmat – sekä turvattomat työolosuhteet. Osa ongelmista on rantautunut jo Suomeen.

Toimihenkilöliitto Erto, yhdessä jäsenyhdistyksensä Logistiikan toimihenkilöt ry:n kanssa, kehottaa kaikkia kiinnittämään huomiota logistiikan haasteisiin. Samaan aikaan kun ala kamppailee huonojen työolosuhteiden kanssa, se myös kärsii ammattilaisten puutteesta.

Euroopan kuljetusalojen työntekijöiden yhteisjärjestö ETF painottaa, että monet logistiikka-alan ammattilaiset eivät saa ansaitsemaansa palkkaa ja henkilöstön edustus työpaikoilla on pahasti puutteellista.

Logistiikkatyöntekijöiden Eurooppa-visio

Euroopan kuljetusalan työntekijöiden yhteisjärjestö ETF haluaa 1.10.–15.10. kestävällä kampanjallaan nostaa esille Euroopan logistiikka-alan työskentelyolosuhteita ja ongelmia. Osa ETF:n jäsenjärjestöistä järjestää mielenosoituksia eri puolilla Eurooppaa kampanja-aikana. Erto ei suunnittele mielenosoituksen järjestämistä.  

ETF:n tavoitteena on pohjustaa ja rakentaa kampanjalla tulevaisuuden yhteistyötä niin hallitusten, yritysten kuin EU:n kanssa.

ETF julkaisi 1.10. Logistiikan työntekijöiden julkilausuman. Julkilausuma nostaa esiin logistiikka-alan keskeisiä tarpeita ja huolenaiheita, joita ovat muun muassa:

  1. Tarvitsemme kunnon työoloja ja -työehtoja. Riittävää koulutusta ja hyviä työpaikkoja.
  2. Työnantajien ja valtioiden tulisi tavoitella yhdessä liittojen kanssa työehtosopimuksia. Digitalisaation käyttöön pitäisi kouluttaa, ja sen avulla saavutettavan tuottavuuden kasvun pitäisi hyödyttää myös työntekijöitä.
  3. Ulkoistuksia ja epätyypillisiä työnteon muotoja tulee suitsia ja ydintoiminnot tulisi pitää yritysten sisäisenä (in-house) toimintana.
  4. Lainsäädännön avulla sekä kansallisesti että EU:ssa on varmistettava, etteivät monikansalliset jättiyritykset valtaa alaa kansallisilta pienemmiltä yrityksiltä. Kyse on muun ohella huoltovarmuudesta.
  5. Jos yrityksille annetaan julkista tukea esim. verohelpotuksina tai maaluovutuksina, pitää nämä tuet periä takaisin, jos yritys ryhtyy joukkoirtisanomisiin.

Toimihenkilöliitto Erto ja sen jäsenyhdistys Logistiikan toimihenkilöt ry ovat European Transport Workers Federation ETF:n jäseniä. ETF toimii eurooppalaisten kuljetusalan liittojen yhteisenä järjestönä, jonka tehtäviin kuuluu mm. alan asioihin vaikuttaminen EU:ssa. ETF:n jäsenenä on yli 200 ammattiliittoa 38 euroopan maasta. ETF:n jäsenliitoissa on yli 5 miljoonaa henkilöjäsentä. 

Lue lisää ETF:n sivuilta:

ETF Announces Pan-European “Logistics Action Days” in October › 

ETF Manifesto for Logistics Workers › 

Juri Aaltonen
Juri Aaltonen Juri on Erton puheenjohtaja. Hän on työtaistelu- ja työoikeuteen erikoistunut oikeustieteen lisensiaatti, joka harrastaa taloutta ja liikuntaa.

Jaa artikkeli:

Tutustu muihin artikkeleihin