Siirry suoraan sisältöön

Palkkasuositukset ovat tärkeä työväline, kun neuvottelet palkastasi

Erto antaa palkkasuositukset monelle alalle. Miten palkkasuosituksia voi hyödyntää esimerkiksi palkkaneuvotteluissa?

Rahojen tarkastelu suurennuslasilla.
Erto antaa palkkasuositukset eläintenhoitotyöhön, yksityiselle liikunta-alalle, markkinointiin ja luoville aloille sekä toimistotyöhön eli toimialoille, joilla ei vielä ole työehtosopimusta.
 
Vähimmäispalkkasuositukset kertovat alan yleisestä palkkatasosta. Niitä noudattamalla yritys kertoo arvostavansa työntekijöitään. Kun palkka on kohdallaan, työyhteisö voi paremmin ja ongelmia on vähemmän kuin yrityksessä, jossa nipistetään tekijöiden tuloista.
 

Mitä palkkasuositukset ovat?

 
Vähimmäispalkkasuositus on suositus siitä, minkä verran mistäkin työtehtävästä tulisi vähintään maksaa palkkaa. Ne ovat kuitenkin nimenomaan suosituksia, työnantajan velvollisuus ei ole maksaa palkkaa niiden mukaisesti. Niitä noudatetaan kuitenkin melko yleisesti, sillä ne helpottavat palkasta sopimista puolin ja toisin.
 

Mikä on vähimmäispalkkasuositus?

 
Vähimmäispalkkasuositus on sama asia kuin palkkasuositus – se on summa, joka työntekijälle tulisi vähintään maksaa. Vaikka palkkasuositus ei ole lakisääteinen, sen noudattaminen kertoo työnantajasta paljon – yritys, joka ei suostu maksamaan tekijöilleen alan vähimmäismäärän ylittävää palkkaa, ei välttämättä ole paras vaihtoehto työn tekemiseen.
 

Kuka hyötyy palkkasuosituksista?

 
Palkkasuositukset ovat tärkeä työväline työntekijöille ja työnantajille. Niitä voi käyttää apuna palkkaneuvotteluissa. Palkkasuositukset ovat hyvä pohja lähteä neuvottelemaan palkankorotuksista. Työntekijän kannattaakin tutustua palkkasuosituksiin ennen neuvotteluja.
 
Palkkasuositukset auttavat myös freelancereita ja yksinyrittäjiä. Palkkasuosituksien avulla he varmistavat, etteivät myy omaa työtään liian edullisesti. Freelancerin tai yksinyrittäjän on pyydettävä palkkaa enemmän kuin palkkasuosituksen verran. Palkkasuositukseen pitää lisätä muun muassa eläkemaksuihin ja työterveyteen kuluvat rahat. Esimerkiksi liikunta-alan yrittäjien tulisi pyytää 1,5-kertaista tuntipalkkaa, jotta se vastaa tavanomaisessa työsuhteessa olevan tekijän palkkaa. Moni yrittäjä joustaa omasta eläkkeestään, koska hän haluaa saada tarpeeksi tuloja tähän hetkeen. Minimieläkemaksut kuitenkin kostautuvat siinä vaiheessa, kun on aika siirtyä eläkkeelle.
 

Mihin palkkasuositukset perustuvat?

 
Vähimmäissuositukset pohjautuvat palkkatutkimuksiin ja työmarkkinoilla yleisesti sovittuihin ratkaisuihin.
 
Uudet palkkasuositukset julkaistaan yleensä vuosittain.
 

Jaa artikkeli:

Tutustu muihin artikkeleihin