Siirry suoraan sisältöön

Paluu perhevapaalta töihin palkitsee vanhemman

Ponnahdus perhevapaalta takaisin uraputkeen vaatii valmistautumista, mutta sujuu lopulta helpommin kuin uskoisi.

Isä ja poika ulkona.
Kotielämän hitaaseen rytmiin tottunut töihin palaaja pelkää etukäteen aikaisia aamuja, hoitoonkuljetusrumbaa, lasten sairastumisia ja minuuttiaikatauluja. Onneksi tulee myös valoisia, lämpimiä aamuja, jolloin kaikki ovat heränneet hyväntuulisina ja aamutoimet sujuvat ilman ongelmia. Lapset kasvavat koko ajan, oppivat aamupuuhat paremmin ja myös tottuvat aamulähtöihin.
 
Aamuja voi helpottaa valmisteluilla. Valitse jo illalla vaatteet valmiiksi aikuisille ja lapsille, pakkaa hoitolaukut, lataa kahvinkeitin ja voitele leivät, niin aamulla säästyy monta minuuttia. Selkeä rutiini helpottaa kaikkien lähtöä. Ja vaikeinakin aamuina pääset jossakin vaiheessa voittajana työpaikalle. Silloin ensimmäinen rauhallinen kahvihetki on jo luksusta!
 
Turvaverkkoja pahan päivän varalle kannattaa viritellä jo etukäteen. Jos isovanhemmat asuvat kaukana, ehkä voit lapsen hoitokaverin vanhemman kanssa sopia varahakijana olemisesta puolin ja toisin. Tuttavapiiristä voi myös löytyä eläkeläinen tai opiskelija, jonka kanssa voit sopia lastenhoitoavusta. Lastenhoitajia voi palkata tilapäiseen tarpeeseen myös alan palveluja tarjoavista yrityksistä.
 

Ammattitaidon ylläpitäminen on tärkeää

 
Kotona ollutta vanhempaa jännittää myös oman osaamisen ja ammattitaidon haalistuminen. Mikäli mahdollista, omaa ammattitaitoa tai vähintään suuntautumista työelämään kannattaa yrittää ylläpitää. Tuntumaa työhön voi palautella keikkahommissa tai freelance-pohjalta.
 
Vähintä mitä voi tehdä, on seurata oman alan lehtiä ja verkkosivustoja. Ehkä jossain välissä pystyy lukemaan myös alan uusinta kirjallisuutta tai käymään jonkin iltakurssin. Päivän lehden selaaminen maailman tapahtumissa kiinni pysymiseksi on sekin jo hyvä alku. Myös yhteydenpito vanhoihin työkavereihin auttaa pitämään pientä virettä yllä.
 
Jos tarvitset uuden työn, voit löytää sen verkostojen kautta. Vain osa avoimista työpaikoista näkyy julkisuudessa, ilmoituksina lehdissä tai verkossa. Loput pannaan auki ja täytetään erilaisten verkostojen ja puskaradion välityksellä.
 
Jokainen kotona lapsia hoitanut tietää, että arjessa oppii monia uusia taitoja: kykyä hoitaa useita tehtäviä yhtä aikaa ja lomittain, kaaoksenhallintaa, stressinsietoa, organisointia ja suunnitelmallisuutta. Samat taidot ovat tarpeen myös työelämässä. Perhevapaalta palaavan onkin syytä ylpeänä vakuuttaa työnantaja uusista kyvyistään viimeistään seuraavassa kehityskeskustelussa eikä pyydellä anteeksi kotona vietettyä aikaa.
 

Päivähoito on lapselle iso muutos

 
Hoidonaloitus on niin iso elämänmuutos lapselle, että jonkinlaisia alkukangerteluja on tiedossa lähes takuuvarmasti. Hoitopaikkaan menoa kuitenkin harjoitellaan, ja hoitoon tutustutaan pikkuhiljaa.
 
Hoitotädeillä ja -sedillä on takataskussaan kikka jos toinenkin lapsen ikävän helpottamiseen, ja he ovat nähneet uransa aikana monenlaisia lapsia ja hoidonaloituksia. Eroitkut kuivuvat yleensä nopeasti, kun vanhempi katoaa ovesta.
 
Lasta hoitoon innostavat erityisesti kaverit. Pienetkin taaperot nauttivat ikäisestään seurasta ja pääsevät hoitopäivän aikana leikkimään enemmän kuin kotona.
 
Ryhmällä on lapsiin yllättävän vahva vaikutus. Syömiset, pukemiset ja vessakäynnit hoituvat porukassa yleensä sujuvammin kuin kotona.
 

Voimaa työn positiivisista puolista

 
Työelämässä on monia asioita, joista töihin palaava pääsee pitkästä aikaa nauttimaan: omat tehtävät, oma osaaminen, työkaverit ja koko työyhteisö sekä usein myös palautteen saaminen aikaansaannoksista – kotioloissa sitä on harvoin tarjolla. Entäpä lounastauot aikuisten seurassa? Niitäkin arvostaa yllättävän paljon, kun on ollut jonkun aikaa ilman.
 
Yleensä käykin niin, että työn positiiviset asiat antavat voimaa omaan vanhemmuuteen: illan kotona viettää luultavasti väsynyt mutta lapseen paremmin keskittyvä vanhempi. Yhteisistä lyhyistä hetkistä perheen parissa saattaa nauttia enemmän, kun käy päivät töissä.
 
Vanhemmuus vaikuttaa myös toisin päin. On paljon vaikeampaa miettiä koko illan työasioita ja hoidella työhommia kotoa, kun pieni lapsi kaipaa huomiota. Vanhemmuus auttaa irrottautumaan töistä vapaalla ja lataamaan akkuja, mistä seurauksena on entistä paremmin voiva työntekijä.
 
Moni on huomannut myös työtehon parantuvan vanhemmuuden myötä. Kun lapsen haku hoidosta tai ainakin vähäinen yhteinen aika lapsen kanssa painaa päälle, töissä tulee terästäydyttyä. Usein samat asiat tulee hoidettua entistä lyhyemmässä ajassa. Sitä paitsi harvaa palkkatyötä painetaan lähes kellon ympäri niin kuin vanhemmuutta. Kun olet selviytynyt arjesta pienten lasten vanhempana, selviät lähes mistä tahansa.

Jaa artikkeli:

Tutustu muihin artikkeleihin