Siirry suoraan sisältöön

Tällaista on työvalmentajan työ

Parasta työvalmentajan työssä on, kun näkee valmentautujien innon ja hymyn.

Marianne Heikkonen katsoo kameraan.

“Työvalmentajana ohjaan erilaisen tuen tarpeessa olevien, esimerkiksi mielenterveyskuntoutujien, kehitysvammaisten ja pitkäaikaistyöttömien, käsityöpajaa. Moni päätyy työvalmentajaksi omaa polkuaan. Minäkin olen alun perin artesaani ja muotoilija.

Tyypillinen työpäiväni on kiireinen. Alkupäivästä yritän pysyä valmentautujien tahdissa ja auttaa kaikkia. He saattavat esimerkiksi tehdä kahvipusseista koreja tai kutoa mattoja kangaspuilla. Loppupäivästä minulla on aikaa suunnitella tulevaa, palaveroida ja tehdä paperitöitä.

Työssäni pitää ensisijaisesti osata kohdata toinen ihminen ja ymmärtää toisen ihmisen tarpeet. Lisäksi on hyvä osata hyvin erilaisia tekstiilitekniikoita, jotta osaa työssä konkreettisesti auttaa. Pitää myös olla pitkäjänteinen, koska työni on pääasiassa samojen asioiden toistamista.

Parasta työssäni on, kun näen valmentautujien innon ja hymyn. Joskus kuulen aamusta alkaen marinaa siitä, kuinka “en osaa”. Kun se muuttuu loppupäivästä iloksi siitä, että on onnistunut, minäkin ilahdun. Minulla on myös vapaus kehittää työtäni.

Haastavinta työssä on tunne siitä, että en osaa auttaa tarpeeksi hyvin erilaisia tuen tarpeessa olevia. Ajattelen jatkuvasti, että tarvitsisin lisää tietoa ja taitoa. Sen vuoksi olen opiskellut työni tueksi erityispedagogiikkaa. Myös jatkuvat keskeytykset ja multitaskaaminen rasittavat. Siksi on tärkeää, että osaa ottaa rauhallisesti, eikä pingota.”

Marianne Heikkonen, työvalmentaja

Poimintoja CV:stä

2023 STTK:n Pohjois-Savon aluetoimikuntaan
2022 YSTEA:n hallitukseen ja osaksi viestintäryhmää
2019 Muotoilijan YAMK-tutkinto. 
2018 Erton Pohjois-Savon aluejärjestön hallituksen jäseneksi. Erityispedagogiikan perusopinnot.
2017 Työvalmentajan työ Suonenjoen Riveripajojen käsityöpajalla, jossa työskentelee edelleen. Kasvatustieteen perusopinnot.
2016 Taito Ylä-Savon vastaavana neuvojana Pielavedellä.
2014 Perusti oman VillaMaaDesign-yrityksen.
2013 Valmistui muotoilijaksi. Valmistunut aiemmin myös artesaaniksi.
2007 Kirjoitti ylioppilaaksi, teki töitä henkilökohtaisena avustajana.

Jaa artikkeli:

Tutustu muihin artikkeleihin