Siirry suoraan sisältöön

Taloushallintoalan palkkakyselyn tulokset

Taloushallintoalan palkkakysely toteutettiin syksyllä 2022. Vastaukset on nyt analysoitu. Lue tärkeimmät huomiomme kyselyn tuloksista.

Kynä kaavioiden päällä.
Erton ja Taloushallinnon ammattilaiset ry:n toteuttamaan palkka- ja työsuhdekyselyyn vastasi 827 taloushallinnon ammattilaista. Lämmin kiitos kyselyyn vastanneille!
 
Kirjanpitäjän keskipalkka oli 2 871 euroa kuukaudessa ja palkanlaskijan 2 639 euroa kuukaudessa. Yhdistelmätehtävän kirjanpitäjäpalkanlaskija keskipalkka oli 2 790 euroa kuukaudessa. Edellisen vuoden vastaavat palkat olivat: kirjanpitäjä 2 767 euroa, palkanlaskija 2 610 euroa ja yhdistelmätehtävä 2 751 euroa.
 

Koulutus tuo lisää palkkaa

 
KLT-tutkinto oli 14,5 prosentilla vastaajista. Heidän keskipalkkansa oli pääkaupunkiseudulla 3 557 euroa kuukaudessa ja muualla Suomessa 3 354 euroa. Vastaajista 23,5 prosentilla oli taloushallinnon ammattitutkinto. Heidän keskipalkkansa pääkaupunkiseudulla oli 3 263 euroa ja muualla Suomessa 2 785 euroa. 4,7 prosentilla oli taloushallinnon erikoisammattitutkinto. Heidän keskipalkkansa pääkaupunkiseudulla oli 3 217 euroa ja muualla Suomessa 3 264 euroa. Vastaajista 6 prosentilla oli PHT-tutkinto. Heidän keskipalkkansa pääkaupunkiseudulla oli 3 602 euroa ja muualla Suomessa 3 298 euroa.
 

Liikevaihto ja työmäärät kasvavat, mutta palkat laahaavat perässä!

 
Vastaajista 57,5 % arvioi työmääränsä kasvavan seuraavan kuuden kuukauden aikana, 39,2 % pysyvän ennallaan ja 3 % vähenevän. Vastaajista 35,9 % arvioi henkilöstön määrän kasvavan yrityksessä seuraavan kuuden kuukauden aikana, 55,1 % arvioi määrän pysyvän ennallaan ja 8,8 % arvioi määrän vähenevän. Vastaajista 30,5 %:n mukaan työssä jaksaminen on kuluneen vuoden aikana heikentynyt.
 
Vastaajista 54,8 % oli ollut alle 5 vuotta nykyisessä työsuhteessa ja 29,2 % harkitsi työpaikan vaihtamista seuraavan 12 kuukauden aikana.
 
Vastaajat pitävät alan palkkatasoa liian matalana suhteessa vastuun ja osaamisen määrään. Palkankorotuksen saa vain vaihtamalla työpaikkaa ja tuntuu, ettei työnantaja arvosta. Ala kärsii työntekijäpulasta. Vastaajat pyytävät kiirehtimään muu Suomi -palkkaluokasta isojen kaupunkien siirtämistä Helsingin palkkaluokkaan. Isojen kaupunkien vuokra-, laina- ynnä muut menot ovat paljon isompia kuin pienissä kunnissa ja kaupungeissa.
 
Vastaajien mielestä taloushallintoalan työ on todella kiireistä ja stressaavaa. Taloushallintoalan työntekijät ovat äärimmäisen tärkeitä yrityksille ja palkansaajille. Toivomme, että taloushallintoalan työn arvostus kasvaa ja se näkyy myös palkassa.
 
 

Ole yhteydessä, me autamme

 
Olethan yhteydessä työsuhdeneuvontaamme, jos haluat kysyä omasta palkastasi tai työehdoistasi tai jokin muu asia mietityttää työhösi liittyen. Kaikki yhteydenotot ovat luottamuksellisia emmekä koskaan ole työnantajaan yhteydessä ilman suostumustasi.

Jaa artikkeli:

Tutustu muihin artikkeleihin