Siirry suoraan sisältöön

Toimi näin, jos muutosneuvottelut iskevät

Irtisanomisiin tähtäävät muutosneuvottelut voivat olla kova paikka sellaisiin joutuvalle. Näillä vinkeillä helpotat työarkea neuvottelujen aikana.

Nainen katsoo ikkunasta ulos.

1. Elä normaalia arkea

 
Pelko neuvottelujen aikana voi olla kova: Kuinka minun käy, kuinka kollegoiden käy? Saanko pitää työpaikkani, säilyykö työnkuva ennallaan? Peloista huolimatta pyri neuvottelujen aikana elämään normaalia arkea ja yritä keskittyä omaan työhösi.
 

2. Hanki oikeaa tietoa

 
Älä levittele huhuja, älä lietso epävarmuutta, älä provosoi. Osallistu tilaisuuksiin, joissa kerrotaan neuvottelujen etenemisestä, sillä oikea tieto on parasta lääkettä.
 

3. Hae tukea ja apua

 
Ohjeita neuvottelujen alkaessa ja niiden aikana saa omasta ammattiliitosta. Jos työpaikalla on luottamusmies, häneltä saa tietoa neuvottelujen etenemisestä. Työsuojeluvaltuutettu auttaa, jos tarvitaan tukea jaksamiseen. Neuvoja voi kysyä myös kokeneemmalta työkaverilta, jolle muutosneuvottelut ovat tuttu kokemus.
 

4. Älä jää yksin

 
Älä käperry kuoreesi, vaan muodostakaa työyhteisössä tiimejä ja kehittäkää käytäntöjä, jotta voitte puhua ja saada tukea toinen toisiltanne. Pitäkää työpaikalla yhtä ja muistakaa, että musta huumori on myös hyvä voimavara!
 

5. Valmistaudu neuvotteluihin hyvin

 
Heti kun tieto neuvotteluista tulee, kannattaa alkaa valmistautua yhdessä. Jos neuvottelupöytään on tulossa useita työntekijöitä, heidän täytyy ryhmäytyä jo etukäteen ja sopia työnjaosta neuvottelupöydässä.
 

6. Tiedä mitä hyväksyt

 
Neuvottelijoiden on tärkeää kuunnella tarkasti, mitä työnantaja esittää ja tehdä muistiinpanoja. Pyytäkää lisää tietoa, jos jotain jää epäselväksi. Ei kannata hyväksyä mitään, mistä ei ole varma. Työnantajan on pidettävä neuvotteluista pöytäkirjaa, jos työntekijät niin pyytävät.
 

7. Vaadi vastauksia

 
Työnantajalta voi vaatia tarkkoja vastauksia esimerkiksi sellaisiin kysymyksiin kuin mitkä ovat työnantajan tavoitteet, miten työnantaja perustelee esityksensä ja millaisella aikataululla työnantaja aikoo toteuttaa toimenpiteet. Jos kyseessä ovat irtisanomisiin johtavat muutosneuvottelut, tulee työnantajan selvittää, mitä on tehty irtisanomisten välttämiseksi.
 

Jaa artikkeli:

Tutustu muihin artikkeleihin