Siirry suoraan sisältöön

Työehtosopimuksen rahalliset edut

Tiesitkö, että moni etu työsuhteessa tulee työehtosopimuksesta eikä lainsäädännöstä? Tällaisia etuja ovat esimerkiksi lomaraha, erilaiset lisät, pidempi sairausajan palkka, palkallinen perhevapaa ja arkipyhävapaat.

Mies läppäri sylissä merimaisemassa

Työehtosopimuksia neuvotellaan tyypillisesti parin vuoden välein ja neuvottelukierrokset ovat vaikeutuneet vuosi vuodelta. Työntekijäpuoli eli Erto ja muut ammattiliitot pyrkivät neuvottelemaan yleiskorotukset palkkoihin työntekijöille, mutta pitämään myös kiinni muista aiemmin neuvotelluista tärkeistä eduista.   

Työehtosopimuksen rahallinen arvo on suuri. Jos työehtosopimuksia ei tehtäisi, voisivat monet tutut edut kadota työntekijöiltä.

Työehtosopimuksen säilyttämisessä auttaa mitä useampi työntekijä kuuluu liittoon, koska yhdessä äänemme on suurempi ja voimme vaatia, mutta pienemmällä joukolla vain pyytää.

Olemme havainnollistaneet alla olevalla taulukolla työehtosopimuksista ja laista tulevat edut. Kuten taulukosta huomaa, työehtosopimus turvaa kiistattomasti työsuhteen ehtoja paremmin kuin lainsäädäntö.  

Mikäli työpaikalle ei sovellu suoraan mikään työehtosopimus, kannattaa työntekijän huomioida puuttuvat edut siinä vaiheessa, kun neuvottelee uudesta työsopimuksesta työnantajan kanssa.

Työnantajalle voi ehdottaa, että työsuhteessa noudatettaisiin esimerkiksi Erton neuvottelemaa yleistä runkosopimusta. Jos asiasta sovitaan, se tulee kirjata työsopimukseen. Yleinen runkosopimus on neuvoteltu niitä toimialoja ja työntekijäryhmiä varten, joihin ei sovellu suoraan mikään työehtosopimus. Ilman työehtosopimusta voi olla hankalaa neuvotella niitä omaan työsopimukseen.  

Taulukko:  Työehtosopimuksista ja laista tulevat edut

 

Työehtosopimus

Laki

Minimipalkat Kyllä, vain työehtosopimuksesta.  Ei. Lain mukaan maksettava tavanomainen ja kohtuullinen palkka.  
Alle 40 h työviikko Kyllä, useassa tes:ssä säännöllinen työaika alle 40 h. Ei, ellet saa itse neuvoteltua.
Palkankorotukset Kyllä, yleiskorotukset automaattisesti. Ei, ellet saa itse neuvoteltua.
Ilta-, yö- ja viikonloppulisät Kyllä, usea tes sisältää nämä lisät. Vain sunnuntaityökorvaus, ellet saa neuvoteltua muita.
Kokemuslisät ja muut työtehtäviin liittyvät lisät Kyllä, usea tes sisältää kokemuslisiä ja muita työstä maksettavia lisiä.  Ei, ellet saa itse neuvoteltua. 
Palkallinen poissaolo arkipyhinä Kyllä, usea tes mahdollistaa palkalliset poissaolot tai arkipyhäkorvauksen. Vain itsenäisyyspäivä, muut jos saat neuvoteltua. 
Lomaraha Kyllä, usein 50 % vuosilomapalkasta.  Ei, ellet saa itse neuvoteltua.
Palkallinen sairausaika Kyllä, vaihtelee  yleensä 1–2 kuukauden välillä. Kyllä, mutta vain sairastumispäivä + 9 seuraavaa arkipäivää lauantait mukaan lukien.
Sairaan lapsen hoito Kyllä, yleensä palkallista vapaata enintään 4 päivää.  Kyllä, mutta oikeus vain palkattomaan poissaoloon. 
Palkallinen perhevapaa Kyllä, yleensä tietty määrä päiviä palkallista vapaata.  Ei, ellet saa itse neuvoteltua. 
Matka-ajan palkka ja kilometrikorvaukset sekä päivärahat Kyllä, usein sovittu työtehtävissä tapahtuvan matkustamisen korvaamisesta Ei, ellet saa itse neuvoteltua.
Lähiomaisen hautajaiset Kyllä, useissa työehtosopimuksissa.  Ei, ellet saa itse neuvoteltua.

 

Jade Myllykangas
Jade Myllykangas Jade työskentelee Ertossa juristina. Hän auttaa jäseniämme työsuhteisiin liittyvissä asioissa lakineuvonnassamme.

Jaa artikkeli:

Tutustu muihin artikkeleihin