Siirry suoraan sisältöön

Uusi elämänvaihe vaatii suunnittelua

Eläkkeelle jääminen on suuri muutos. Siihen kannattaa varautua vielä olleessaan työelämässä ja suunnitella ajoissa, miten eläkeajan haluaa käyttää.

Mies lukee sanomalehteä.
Eläkkeelle jääminen on iso elämänmuutos ja siihen sopeutuminen vie aikansa – eläkeläisen roolin solahtaminen kestää kokemusten mukaan viitisen vuotta. Se alkaa pari kolme vuotta ennen h-hetkeä, kun ajatukset tulevasta putkahtavat ensi kertaa päähän.
 
Eläkeläisen identiteetti alkaa tuntua omalta pari kolme vuotta työuran päättymisen jälkeen. Muutokset myös pelottavat: tulojen pieneneminen ja oman terveyden menettäminen selvitysten mukaan eniten. Pelot ovat aiheellisia, sillä eläke on keskimäärin 60 prosenttia palkansaajan ansiotulosta ja keskimäärin 62-vuotiaana ihminen sairastuu johonkin krooniseen sairauteen.
 
Tilannetta tasapainottaa se, että eläkkeellä menot yleensä pienenevät, eikä elämä yleensä lopu diagnoosiin.
 
Ellei työn tilalle tule eläkkeellä uutta, elämään voi tulla tyhjiö. Siten monen kokemat yksinäisyyden ja itsensä tarpeettomaksi kokemisen pelot ovat todellisia. Niihin voi varautua ja viisas varautuukin ajoissa, viimeistään muutamana viimeisenä työvuotena. Lepään ensin ja mietin sitten, mitä teen -on vaarallinen tapa asettautua eläkkeelle. Myöhemmin ei välttämättä enää osaa lähteä kotoa mihinkään.
 

Vaali ihmissuhteita

 
Omat ihmissuhteet kannattaa ottaa tarkasteluun ajoissa ennen eläkkeelle lähtöä. Aikuisena on vaikea solmia syviä ihmissuhteita, joten vanhoja kannattaa vaalia sitäkin suuremmalla sydämellä ja kaivaa vaikka sosiaalisen median avulla esiin lapsuuden ja nuoruuden aikaisia ystäviä.
 
Jokaiselle on hyväksi myös työpaikan ulkopuoliset ihmissuhteet ja kiinnostuksen kohteet. Työaikana ne auttavat jaksamaan töissä ja eläkkeellä tuovat arkeen sisältöä sekä rytmin.
 
Vaikka työtoverit olisivat kuinka ihania tahansa, heidän varaansa ei voi eläkeläinen laskea ystävyyssuhteissaan: Eläkeläinen kaipaa seuraa päivällä, kun muut ovat töissä. Kahvituntivieraaksi työpaikalle piipahtava eläkeläinen saa juoda sumppinsa yksin, sillä töissä ei ehditä rupatella.
 

Löydä uudet päivärutiinit

 
Kalenteria ei kannata kuopata kokonaan, vaikkei se enää työmenoista täytykään. Ilman päivärutiineja eläkeläisestä tulee helposti päivät pyjamassa hissutteleva yökukkuja, jonka on hankala ylläpitää ihmissuhteita. Säännöllinen päivärytmi suojaa siten yksinäisyydeltä.
 
Kukaan ei tule hakemaan eläkeläistä kotoa rientoihin. Sieltä pitää poistua itse, ja poistuttua tulee, kun on paikka, minne mennä. Moni löytää menopaikan harrastuksista tai vapaaehtoistyöstä.
 
Ne auttavat myös arvottomuuden kokemuksiin, antavat syyn nousta aamulla sängystä ja mahdollisuuden kokea itsensä tarpeelliseksi. Sitä paitsi onnellisuustutkijat ovat huomanneet, että toisten auttaminen on tie onneen.
 
Harrastusryhmissä kaivataan vetäjiä ja vapaaehtoistyön kohteita riittää. Avuntarvitsija voi löytyä läheltä, kuten hoitoa kaipaavista lapsenlapsista tai varamummoa tai -vaaria vailla olevasta lähipäiväkodista.
 
Vaikka sovitut menot ja tekemiset ovat tärkeitä, eläkepäiviksi ei kannata tehdä liian tiukkoja suunnitelmia.
 
Muutokset eivät nimittäin lopu ensimmäiseen eläkepäivään. Ne voivat laittaa vapaavuosien suunnitelmat kokonaan uusiksi.
 
Parisuhde voi paukkua, kun puolisot viettävät kaiken aikansa keskenään. Kumppani voi menehtyä ja odotukset yhteisestä ajasta sekä tekemisistä jäädä toteutumatta. Oma terveys saattaa romahtaa ja sitoa ihmisen neljän seinän sisään.
 

Älä stressaa

 
Viimeistään eläkkeellä tulisi osata elää tässä ja nyt, suurempia stressaamatta. Ja stressiä tulee, jos puuhaa on omaan jaksamiseen nähden liikaa. Aika ajoin kannattaa kysyä itseltään, onko oma elämä omien arvojen mukaista ja tällaisena hyvää. Ellei ole, kalenteriin pitää alkaa rustaamaan vain sellaisia menoja, jotka tuottavat itselle mielihyvää.
 
Eläkkeelle jääminen ei ole pelkkää luopumista ja tylsyyttä. Se voi olla on uuden, omannäköisen elämän alku. Ainoa kynnys sen ja eläkeläisen välillä on kotioven kynnys.

Jaa artikkeli:

Tutustu muihin artikkeleihin