Siirry suoraan sisältöön

Yksityisen sosiaalipalvelualan palkkakyselyn tulokset

Yksityisen sosiaalipalvelualan palkkakysely toteutettiin syksyllä 2022. Vastaukset on nyt analysoitu. Lue tärkeimmät huomiomme kyselyn tuloksista.

Kynä kaavioiden päällä.

Palkkaus

 
Palkkakyselyn tulosten perusteella palkkasopimuksen noudattamisessa on alalla vieläkin haasteita. Tehtäväkohtaisten lisien sekä henkilökohtaisten pätevyyslisän maksuperusteet tulisivat olla avoimesti koko henkilöstön tiedossa, jotta jokainen tietää, millä perusteella lisää on mahdollisuus ansaita.
 
Kuitenkin vain noin neljännes vastaajista ilmoitti, että työnantaja on selvittänyt tehtäväkohtaisten lisien maksuperusteet henkilöstölle. Henkilökohtaisen pätevyyslisän osalta vastaava luku oli vain 17 %. Selvitys näistä tulee tehdä henkilöstölle vuosittain. Nämä asiat pitää olla kunnossa jokaisella työpaikalla, jossa yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimusta noudatetaan. Asia kannattaa ottaa puheeksi työnantajan kanssa ja vaatia, että maksuperusteet selvitetään henkilöstölle. Jos asiaa ei hoideta kuntoon, voit olla meihin yhteydessä.
 

Työssä jaksaminen

 
Noin 45 prosenttia vastaajista ilmoitti työssä jaksamisensa heikentyneen kuluneen vuoden aikana. Jos koet työssäsi terveyttä vaarantavaa kuormittumista, on tärkeää, että ilmoitat siitä työnantajalle kirjallisesti. Tällöin työnantajan tulee työturvallisuuslain mukaan ryhtyä toimiin kuormitustekijöiden selvittämiseksi sekä vaaran välttämiseksi tai vähentämiseksi.
 
 

Ole yhteydessä, me autamme

 
Olethan yhteydessä työsuhdeneuvontaamme, jos haluat kysyä omasta palkastasi tai työehdoistasi tai jokin muu asia mietityttää työhösi liittyen. Kaikki yhteydenotot ovat luottamuksellisia emmekä koskaan ole työnantajaan yhteydessä ilman suostumustasi.

Jaa artikkeli:

Tutustu muihin artikkeleihin