HED - jotta kaikilla olisi parempi työelämä!

Onko työpaikallanne asia tai useampi, joka kaipaisi kehittämistä? Ehkä työporukassanne on hyvä idea, jota haluaisitte viedä eteenpäin?

Kerro asiasi ERTOn henkilöstön edustajalle eli HEDille! HEDit ovat työntekijöiden keskuudestaan valitsemia henkilöitä, jotka toimivat työpaikoilla esimerkiksi luottamusmiehinä, luottamusvaltuutettuina ja työsuojeluvaltuutettuina.

Luottamusmiehen tehtäviin kuuluu esimerkiksi:

  • kehittää työyhteisöä ja sen arkisiakin asioita yhteistyössä työnantajan kanssa
  • neuvoa ja tukea ERTOn jäseniä jokapäiväisissä asioissa
  • huolehtia siitä, että kaikkia kohdellaan oikeudenmukaisesti ja tasa-arvoisesti
  • valvoa työehtosopimuksen ja työelämän lakien noudattamista työpaikalla

Työpaikoilla, joilla ei noudateta mitään työehtosopimusta, tätä työpaikan kehittäjää kutsutaan luottamusvaltuutetuksi. Työsuojeluvaltuutettu taas edustaa työpaikan työntekijöitä työturvallisuuteen ja työterveyteen sekä työolosuhteisiin liittyvissä asioissa.

Tutustu muutamaan ERTOn luottamusmieheen!

Ryhdy itse luottamusmieheksi, työelämän näköalapaikalle!


Mitä jos työpaikallanne ei ole valittu luottamusmiestä tai -valtuutettua? Ei hätää! Pistäkää pystyyn luottamusmiehen valinta vaikka saman tien! ERTO auttaa aina ensimmäisessä valinnassa, voit olla tarvitaessa yhteydessä Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..

Luottamusmiehenä olet osa ERTOn ydintiimiä. HEDejä on kaiken kaikkiaan lähes 500, joten yksin ei tarvitse tuumailla. Saat hommaan perehdytyskoulutuksen ja vuosittain on tarjolla erilaisia luottamusmiesten täydennyskoulutuksia. Lisäksi saat aina henkilökohtaista sparrausta, tietoa ja tukea liiton asiantuntijoilta sekä muilta henkilöstönedustajilta.

Luottamusmies hoitaa tehtäväänsä työajalla ja saa siitä sovittua korvausta. Suurin osa koulutuksista on työnantajien kanssa sovittu palkallisiksi. Luottamusmiehellä on lain turvaama irtisanomissuoja.

Lue: Haluan olla luottamusmies tai luottamusvaltuutettu – miten se onnistuu?

Katso tarkemmat ohjeet valintaan ja vaaleihin täältä »

Valmennus ertolaisille HEDeille! Luottamuksella parempaa työelämää!

Luottamuksella parempaa työelämää -valmennus on erinomainen aloituspaketti uudelle luottamusmiehelle ja luottamusvaltuutetulle. Se sopii myös pidempään tehtävässään toimineelle osaamisen päivittämiseen sekä työsuojeluvaltuutetun tehtävissä toimivalle
täydennyskoulutuksena. Valmennuksessa käydään läpi ammattiliiton henkilöstön edustajien (HED) oikeuksia ja velvollisuuksia, keskeistä työelämän lainsäädäntöä ja työehtosopimusten sekä palkkasuositusten sisältöä.

Valmennus koostuu neljästä koulutuspäivästä (2+1+1), joista viimeinen on alakohtainen koulutuspäivä eri työehtosopimusalojen luottamusmiehille, yrityskohtaisten työehtosopimusten (tes) piiriin kuuluville ja niiden alojen henkilöstönedustajille, joilla ei ole työehtosopimusta tai noudatetaan jotain muuta työehtosopimusta. Uudelle luottamusmiehelle/-valtuutetulle suositellaan osallistumista kaikkiin neljään koulutuspäivään.

Lue lisää tästä ja muista koulutuksista »