Siirry suoraan sisältöön
Työsuojeluvaltuutetun valintaohje

Työsuojeluvaltuutetun valintaohje

Työsuojeluvaltuutettu on työpaikan työntekijöiden valitsema henkilö, joka edustaa heitä työpaikan työsuojelun yhteistoiminnassa työnantajan kanssa.

Työsuojelutoiminta on lakisääteistä. Jokaiseen yli kymmenen hengen työpaikkaan on valittava työsuojeluvaltuutettu ja kaksi varavaltuutettua. Myös pienemmällä työpaikalla voidaan valita työsuojeluvaltuutettu.

Löydät Työturvallisuuskeskuksen sivuilta ohjeita mm. seuraaviin asioihin:
  • Milloin työsuojeluvaltuutettu valitaan
  • Työsuojeluvaltuutetun tehtävät
  • Työsuojeluvaltuutetun oikeudet
  • Työsuojelun varavaltuutettu
  • Työsuojelun yhteistoimintakausi
  • Työsuojeluvaalit
Työmarkkinajärjestöt ovat laatineet ohjeita työsuojeluvaltuutetun valinnasta eri toimialoille.
Ertolaisilla toimialoilla noudatetaan työmarkkinajärjestöjen (STTK , AKAVA, SAK, EK) laatimia teollisuuden ja palvelualojen työsuojeluvaaliohjeita.
 

Valinnan tulos


Valintakokous tai vaalitoimikunta tekee valinnoista pöytäkirjan, joka toimitetaan työnantajalle ja asetetaan työntekijöiden nähtäväksi. Valinnasta tulee ilmoittaa aina sekä Ertoon että Työturvallisuuskeskuksen tyosuojeluhenkilörekisteriin.
 
Ilmoita Ertolle työsuojeluvaltuutetun valinnasta tai vaihtumisesta heti valintojen jälkeen Oma Erto -asiointipalvelussa.

Hed-tehtävän päättyminen

Jos et enää toimi työsuojeluvaltuutettuna, ilmoita hed-tehtäväsi päättymisestä liitolle Oma Erto -asiointipalvelussa. Voit vaihtoehtoisesti lähettää nimesi, jäsennumerosi, hed-tehtäväsi ja toimikautesi päättymispäivän sisältävän sähköpostiviestin osoitteeseen hed@erto.fi.
Jutta, Sinikka, Soile

Kaipaatko vielä lisää tietoa?

Lisää valmiuksia luottamushenkilön tehtävien hoitamiseen saa Erton hedeille suunnatuista täydennyskoulutuksista. Tutustu koulutuksiin Erton tapahtumakalenterissa. Myös Erton toimisto auttaa ja neuvoo ohjeiden soveltamisessa ja voit aina ottaa yhteyttä osoitteeseen hed@erto.fi.