Mitä teen, jos sairastun lomalla?
Blogi

Mitä teen, jos sairastun lomalla?

Kirjoittaja: Sini Maijala Julkaistu:

Monilla kesäloma siintää jo edessä ja kukaan tuskin toivoo, että ansaittu hengähdystauko meneekin sairastellessa. Mitä tehdä, jos kuitenkin sairastuu lomalla?

Usein tuppaa käymään niin, että kiireisen vuoden ja kovan loppupuristuksen jälkeen loman vihdoin alkaessa stressi laukeaa, fysiikka pettää ja loma alkaakin flunssan tai muun taudin kourissa. Hyvä uutinen on, että loman saa tällöin siirtää pidettäväksi myöhemmin. Huono uutinen on, että näin saa tehdä vasta omavastuuajan eli niin sanotun sairauskarenssin jälkeen. Eli samoin kuin monien vakuutusten kanssa, pitää ensin suorittaa omavastuuosa ja vasta sen jälkeen saa edun eli tässä tapauksessa siirrettyä loman. Mutta onko tämä ihan laillista?  

Mikä sairauskarenssi on?

Sairauskarenssi eli omavastuuaika tarkoittaa sitä, että ensimmäiset sairauspäivät työntekijä joutuu sairastamaan niin sanotusti omaan piikkiin eikä lomapäiviä voi siirtää pidettäväksi myöhemmin, kun on taas terve. Työntekijä voi siis menettää osan lomapäivistään, jos sattuu käymään niin huono tuuri, että sairaus iskee juuri loman aikana.

Milloin karenssi tulee ja kuinka pitkä se on?

Sairauskarenssi voi tulla vain silloin, jos sairastuu loman jo alettua. Jos työkyvyttömyys on alkanut jo ennen lomaa, ei omavastuuta tule, vaan lomaa voi pyytää siirrettäväksi heti ensimmäisestä sairastumispäivästä lähtien.

Omavastuuajan pituus riippuu siitä, paljonko sinulle on kertynyt lomaa. Karenssia ei tule lainkaan silloin, jos lomaa on kertynyt enintään 24 päivää eli 4 viikkoa. Jos loma on kertynyt yli 24 päivää, ovat omavastuupäiviä kaikki 24 päivää ylittävät päivät; Jos lomaa on 25 päivää, on omavastuupäiviä 1 ja jos lomaa on 26 päivää, on omavastuupäiviä 2 ja niin edelleen. Enimmillään omavastuupäiviä voi olla 6 silloin, kun työntekijälle on kertynyt täydet 30 päivää eli 5 viikkoa lomaa. Työntekijä voi siis menettää enimmillään yhden lomaviikon sairastuessaan lomansa aikana.

Miten omavastuupäivät lasketaan?

Omavastuupäivien ei tarvitse olla peräkkäisiä päiviä vaan myös yksittäiset sairauspäivät otetaan huomioon, ei kuitenkaan sunnuntaita. Samana vuonna ansaittujen kesä- ja talviloman sairauspäivät lasketaan yhteen.

Miten toimin, jos sairastun tai joudun leikkaukseen lomalla?

Työntekijän pitää aina itse pyytää loman siirtoa. Sairastumisesta on usein hyvä ilmoittaa heti eikä vasta töihin palatessa, vaikkei omavastuupäivät vielä olisi täynnä. Pyyntö on hyvä tehdä myös kirjallisesti esimerkikai sähköpostilla. Työnantaja voi vaatia toimittamaan lääkärintodistuksen, vaikka muutoin käytössä olisikin omailmoitusmenettely.

Loman siirtoa voi pyytää jo etukäteen silloin, jos työntekijä tietää joutuvansa loman aikana sellaiseen leikkaukseen tai muuhun vastaavaan hoitoon, jonka aikana hän on työkyvytön. Sairauskarenssia ei tule, jos työntekijä ilmoittaa asiasta työnantajalle ennen loman alkamista.

Koska saan pitää siirretyn loman?

Siirretty loma pidetään kuten lomat muutenkin, eli kesäloma 30.9. mennessä ja talviloma 30.4. mennessä tai jos se ei ole mahdollista, vuoden loppuun mennessä. Loman pitämisestä voidaan sopia, mutta viime kädessä työnantaja voi päättää ajankohdan.

Onko sairauskarenssi laillinen?

Tällä hetkellä on tutkinnassa, rikkooko laki sairauskarenssin osalta EU-säännöksiä. Asian käsittely on tuomioistuimessa kesken, ja se voi kestää vielä pitkäänkin. Siihen asti työnantajat saavat noudattaa voimassa olevaa lakia ja edellyttää sairauskarenssin noudattamista.

ERTOn ohjeistuksena on, että jokainen voi halutessaan pyytää loman siirtoa jo ensimmäisestä sairauspäivästä lähtien, siis ilman karenssia. Mikäli työnantaja ei tähän suostu vaan määrää karenssin, voi työntekijä ensin ilmoittaa työnantajalle kirjallisesti, ettei hyväksy karenssia ja tämän jälkeen olla yhteydessä luottamusmieheen tai suoraan liittoon. Omin päin ei lomaa kuitenkaan kannata jatkaa tai pitää.

 

Sini Maijala
Lakimies

Neuvotteluvastuu optikoiden tes ja markkinointiviestinnän palkkasuositus