Työnantajani haluaa muuttaa työni ehtoja – miten toimin?
Blogi

Työnantajani haluaa muuttaa työni ehtoja – miten toimin?

Kirjoittaja: Taija Numminen Julkaistu:

”Voiko työnantaja alentaa palkkaani?” Onko minun pakko suostua työtehtävieni muuttamiseen?” ”Voiko työnantaja muuttaa työntekemispaikkaa?” Tässä muutama esimerkki työsuhdeneuvonnassa usein esiintyvistä kysymyksistä.

Ensinnäkin sinun tulee muistaa, että työnantajallasi on työnjohto-oikeus ja sen perusteella oikeus antaa työtä koskevia määräyksiä sekä perustellusta syystä tehdä vähäisiä tai tilapäisiä muutoksia työsuhteen ehtoihin. Työnantajasi työnjohto-oikeus ei kuitenkaan oikeuta muuttamaan työsuhteen olennaisia ehtoja pysyvästi. Mitkä kaikki ehdot sitten ovat työsuhteen olennaisia ehtoja?

Selvää on, että palkka ja muut palkanluontoiset edut ovat olennaisia ehtoja. Myös kaikki muut työsopimuksessa sovitut nimenomaiset ehdot ovat pääsääntöisesti olennaisia ehtoja, ainakin silloin kun tällaiset ehdot on määritelty tarkasti. Olennainen ehto voi olla myös jokin sellainen ehto, josta ei ole mainintaa sopimuksessa, mutta jota on pitkään ja vakiintuneesti noudatettu.

Työsuhteen olennaisten ehtojen muuttaminen yksipuolisesti ei ole mahdollista, vaan ainoastaan yhteisesti sopimalla. Mutta poikkeus vahvistaa säännön myös tässä asiassa. Vakiintuneen oikeuskäytännön mukaan työnantaja voi nimittäin muuttaa työsopimuksen ehtoa myös yksipuolisesti, jos työnantaja voi perustella muutoksen irtisanomisperusteella (käytännössä yleensä taloudellis-tuotannollinen irtisanomisperuste). Silloin työsopimuksen olennaisen ehdon muuttaminen merkitsee tosiasiassa vanhan työsopimuksen irtisanomista ja samalla tarjousta uudeksi työsopimukseksi. Muutos voi tässä tapauksessa astua voimaan aikaisintaan irtisanomisaikaa vastaavan ajan kuluttua.

Kun työpaikalla ryhdytään keskustelemaan työsuhteen ehdon muuttamisesta, saattaa tilanne näyttäytyä työntekijälle hyvinkin sekavana. Työnantaja saattaa toisaalta puhua uuden työsopimuksen tekemisestä ja suostuttelee työntekijää sopimaan asiasta. Toisaalta työnantaja saattaa samanaikaisesti perustella, että koska työtä ei ole mahdollista enää tarjota entisillä ehdoilla, joudutaan työntekijä ilman muutoksien hyväksymistä irtisanomaan.

Jos asia mietityttää kannattaa ottaa pieni ”aikalisä” ja pyytää työnantajalta kirjallinen selvitys, josta käy ilmi seuraavat asiat:

  • mitä työsuhteen ehtoja työnantaja haluaa muuttaa ja miten niitä halutaan muuttaa
  • milloin muutos astuu voimaan,
  • mikä on muutoksen peruste ja
  • mitä tapahtuu, jos muutosta ei hyväksy.

Kun saat näihin kysymyksiin kirjalliset vastaukset, on paljon helpompi arvioida, mitä asiassa kannattaa tehdä. Jos taas työnantaja kieltäytyy antamasta selvitystä, kertoo sekin tilanteesta jotakin.   

Mikäli kohdallesi osuu työsuhteen ehtojen muuttamista koskeva tilanne, muista että sinun ei tarvitse eikä kannata hyväksyä tai allekirjoittaa mitään ennen kuin olet varma siitä, mitä olet tekemässä. Voit aina kääntyä työpaikkasi luottamusmiehen tai ERTOn lakimiesten ja asiantuntijoiden puoleen!

Taija Numminen
Lakimies

Lakimies, jonka neuvotteluvastuulla ovat mm. henkilöstöpalveluala ja runkosopimus